Στην Τουρκία σήμερα ο Α. Σαμαράς

04 Μαρτίου 2013 13:16

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με υπουργούς του, για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κατάρ.

Στις 9.45 σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και στις 11.00 με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι συναντήσεις γίνονται στην ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι ρηματικές διακοινώσεις των δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

Στις 12.00 το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις. Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης καθώς επίσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο υπουργών για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό. Μνημόνιο όμως θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για τις ανταλλαγές και συνεργασία στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του Αθλητισμού και στον τομέα του Πολιτισμού. Κοινή δήλωση θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια, ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία που αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις στις δύο χώρες, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπου είναι δεδομένη η θετική στάση της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της στα κυπριακά μέσα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση με Τούρκους για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι στις 16.30 και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos