×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Διαζύγιο στα σκαλιά της... τρόικας για Εθνική και Eurobank

08 Απριλίου 2013 10:15

Σε χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις θα προχωρήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την τρόικα στις μαραθώνιες συσκέψεις του Σαββατοκύριακου. Η καθεμία θα αναζητήσει αυτόνομα την άντληση του απαιτούμενου 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Αναστέλλονται όλες οι μέχρι τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευσή τους. Η εξέλιξη δεν θίγει στο παραμικρό τις καταθέσεις.

Σε ναυάγιο ώθησαν τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank οι πιέσεις των πιστωτών

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, οι δύο τράπεζες με επιστολές τους προς την ΤτΕ αργά χθες το βράδυ ενημέρωσαν ότι είναι πιθανόν να μην εξασφαλίσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Οπως προσθέτει το ίδιος στέλεχος, στην περίπτωση αυτή το ΤΧΣ αναλαμβάνει την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών και θα λάβει εντός των ημερών τις αποφάσεις του.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος σε ανακοίνωσή του τονίζει: Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.

Οπως είναι επόμενο, όλες οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών αναστέλλονται.

Και όποια τελικά δεν καταφέρει να αντλήσει από την αγορά το 10% των συνολικών κεφαλαιακών της αναγκών -ήτοι ποσό μέχρι 1 δισ. ευρώ η Εθνική και 600 εκατ. ευρώ η Eurobank-, θα κρατικοποιηθεί (σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής είναι ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ και της Eurobank 5,8 δισ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, μετά την επανακεφαλαιοποίησή τους το Ταμείο ως βασικός μέτοχος θα αποφασίσει για το αν θα πάνε σε συγχώνευση ή αν θα χαράξουν αυτόνομες πορείες, καθώς και για τον τρόπο εξυγίανσής τους.

«Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αυτές ανήκουν στο ΤΧΣ, το οποίο θα αποφανθεί ανάλογα με τα δικά του κριτήρια», απάντησε κυβερνητική πηγή στο ερώτημα εάν το Ταμείο μπορεί να τις πουλήσει. Το χρονικό του ναυαγίου έχει ως εξής: Υστερα από μαραθώνιες συσκέψεις το Σαββατοκύριακο και τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου και της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου, η ΤτΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΤτΕ κάνει λόγο για τέσσερις συστημικές τράπεζες και αναφέρει επί λέξει:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς- προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.

Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει, είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών, Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε στο τραπέζι και το ζήτημα της πώλησης του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank. Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η Eurobank μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα διεκδικήσει την απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σημειώνουμε ότι η διαδικασία για την πώληση του ΤΤ και της Νέας Proton θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ωστόσο η αγορά εκτιμά ότι δύσκολα θα ενδιαφερθούν ξένοι επενδυτές για την απόκτησή του.

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δώσει το περίγραμμα για συγχώνευση της ΕΤΕ με τη Eurobank, καθώς δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας. Με άλλα λόγια ζητούσε από τη διοίκηση του νέου σχήματος να βρει τρόπο μείωσης των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, αναφερόμενος στις ενστάσεις της τρόικας, είχε παραδεχθεί (σε τηλεοπτική συνέντευξή του) πως η τρόικα δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένας τόσο μεγάλος τραπεζικός «παίχτης», με μερίδιο αγοράς το οποίο μπορεί να είναι της τάξης του 40% και αυτή η τράπεζα να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι ενστάσεις της τρόικας προέκυψαν σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας, καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση θα δημιουργούσε μια τράπεζα με κεφαλαιοποίηση άνω των 170 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ελληνικό ΑΕΠ.

Επίσης η τρόικα έχει πολλές επιφυλάξεις για το τι θα φέρει η άνοδος των «κόκκινων» δανείων. Δηλαδή, αν οι παραδοχές που έχουν ήδη γίνει από την BlackRock και την ΤτΕ είναι επαρκείς ή θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω των καθυστερούμενων δανείων.

Eurobank: Εκτακτη γενική συνέλευση - Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Η διοίκηση της Eurobank τις επόμενες 48 ώρες θα ανακοινώσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ποσού περίπου 600 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Για τον λόγο αυτόν η διοίκηση της Eurobank θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στο εξωτερικό προκειμένου να βρει επενδυτές για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η διοίκηση της Eurobank θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία προκειμένου να μειώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και το κόστος λειτουργίας της.

Για παράδειγμα, θα προχωρήσει σε πωλήσεις θυγατρικών της, ομολόγων και αναδιάρθρωση του δικτύου της κλπ.

Σήμερα το πρωί η Eurobank αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για τις εξελίξεις.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos