×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Cosco σχεδιάζει νέα επένδυση ύψους 224 εκατ. στον Πειραιά

27 Ιουνίου 2013 09:40

Η Cosco σχεδιάζει νέα επένδυση ύψους 224 εκατ. στον Πειραιά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε και την έναρξη ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τις επόμενες ημέρες.

Νέα επένδυση ύψους 224 εκατ. ευρώ επιθυμεί να υλοποιήσει η Cosco στον προβλήτα ΙΙΙ, ώστε να καταστήσει τον Πειραιά το υπ' αριθμόν ένα λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των εγκαινίων του εν λόγω προβλήτα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, παρουσία και του προέδρου του κινεζικού ομίλου, κάπτεν Γουέι Τζιαφού. Η νέα αυτή επένδυση δεν περιλαμβάνεται στην αρχική σύμβαση και προβλέπει την επέκταση του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ και τη δημιουργία επιπλέον 500 θέσεων εργασίας.

Οπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος προανήγγειλε και την έναρξη ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τις επόμενες ημέρες (για την οποία επίσης υπάρχει επίσημο ενδιαφέρον των Κινέζων), μέχρι σήμερα η Cosco έχει επενδύσει 340 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμα να έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες του λιμανιού. «Βρισκόμαστε στο μέσον μιας νέας διαπραγμάτευσης, που θα φέρει έργα 224 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του δυτικού κομματιού του προβλήτα III, που θα δημιουργήσει 500 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και 200 επιπλέον θέσεις για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή της», επισήμανε.

Η διαπραγμάτευση αυτή έγκειται σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά την παροχή έγκρισης από την Ε.Ε., κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι θετικά, μετά και τις επαφές που είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. είχε ανοίξει φάκελο για τυχόν κρατική ενίσχυση προς την Cosco. Το δεύτερο σημείο που αποτελεί σημείο τριβής με την Cosco αποτελεί το θέμα της φιλικής διευθέτησης. Ειδικότερα, για να υλοποιήσει τη νέα επένδυση με δικά του κεφάλαια, ο κινεζικός όμιλος ζητά να καταργηθεί ο όρος της σύμβασης που αναφέρεται στο ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει στον ΟΛΠ και το οποίο καθορίζεται με βάση τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται. Μέχρι σήμερα, το ενοίκιο που κατέβαλλε η Cosco όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγαλύτερο του ελάχιστου συμφωνηθέντος και για το 2012 ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ.

Η κινεζική πλευρά έχει θέσει το ζήτημα στον ΟΛΠ, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει συμφωνία, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαιτησίας. Πάντως, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, εφόσον προχωρήσει η νέα επένδυση, η Cosco θα έχει δαπανήσει 580 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, ενώ η ετήσια δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (υπολογίζεται και ο προβλήτας Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ). Συνολικά δε, στο λιμάνι θα απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του, ο κάπτεν Γουέι ανέφερε ότι από τα 116.000 εμπορευματοκιβώτια που διακίνησε η ελληνική θυγατρική της Cosco (ΣΕΠ Α.Ε.) τον πρώτο χρόνο της σύμβασης, έφτασε στα 2,1 εκατ. το 2012, ενώ φέτος προβλέπεται να διακινηθούν 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Cosco θα αυξήσει τη ροή εμπορευμάτων προς την Ελλάδα, θα φέρουμε περισσότερα φορτία, τα οποία θα προωθούμε στην Ευρώπη μέσω των σιδηροδρόμων, για τους οποίους εκδηλώσαμε ενδιαφέρον στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό». Αναφερόμενος στη νέα επένδυση, ο κάπτεν Γουέι δήλωσε ότι «θέλουμε να κάνουμε κι άλλη επένδυση στον προβλήτα ΙΙΙ, στο δυτικό κομμάτι του, που θα αυξήσει τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται σε πάνω από 5 εκατ. και θα κάνει τον Πειραιά νούμερο ένα λιμάνι της Μεσογείου».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos