×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σημαντική η συμφωνία για τον TAP

27 Ιουνίου 2013 09:23

Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις. Ενημέρωση Σαμαρά χθες από εκπροσώπους της κοινοπραξίας SOCAR και τον Αζέρο πρέσβη.

Μέσω του αγωγού ΤΑΡ, δηλαδή μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, θα μεταφερθεί στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων του Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντανίζ ΙΙ έχει «κλειδώσει» και το μόνο που απομένει είναι η τυπική ανακοίνωση της επιλογής, αύριο στο Μπακού. Αν και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε νωρίς χθες από κλιμάκιο, αποτελούμενο από εκπροσώπους της κοινοπραξίας της αζέρικης κρατικής εταιρείας SOCAR και τον Αζέρο πρέσβη στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ότι έχει επιλεγεί ο αγωγός ΤΑΡ, το Μαξίμου κήρυξε «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα. Αιτία ο σεβασμός, αφενός, του χρονοδιαγράμματος που η ίδια η κοινοπραξία έχει θέσει για επίσημη ανακοίνωση της επιλογής την Παρασκευή, αλλά και η δυσάρεστη εμπειρία από πρόωρες θριαμβολογίες για την επίτευξη άλλων επενδυτικών στόχων, που δεν ευοδώθηκαν την τελευταία στιγμή. Ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση του αυστριακού ομίλου OMV, λίγες ώρες αργότερα, ότι o ανταγωνιστικός Nabucco West, στον οποίο ο όμιλος ήταν βασικός επενδυτής, απορρίφθηκε από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, δεν μετέβαλε τη στάση της κυβέρνησης. Το κλιμάκιο συναντήθηκε, επίσης και ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθν. Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο.

Η επιλογή του ΤΑΡ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα. Το έργο από μόνο του μεταφράζεται σε άμεση ξένη επένδυση ύψους 1,5 δισ., μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με τον ΤΑΡ σπάει μια «κατάρα» που ακολουθεί τη χώρα μας, όσον αφορά τη συμμετοχή της σε μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ. Η Ελλάδα αναφέρθηκε πολλάκις στο παρελθόν ως κομβικός «παίκτης» σε όλους τους σχεδιαζόμενους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας προς την ευρωπαϊκή αγορά, κανένα όμως από τα σχέδια δεν προχώρησε. Τώρα, εμφανίζεται ως ένας δυνατός «κρίκος» στην αλυσίδα μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, γεγονός που συνεπάγεται αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της και της σημασίας στο ευρύτερο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, δεδομένου ότι για την Ευρώπη τα αζέρικα κοιτάσματα αποτελούν τη σημαντικότερη εναλλακτική στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να «τρέξει» τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου ο αγωγός να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα καθιστούσαν την επιλογή του ρεαλιστική εναλλακτική στον σαφώς πιο ώριμο τότε Nabucco West. Αν και τα οικονομικά στοιχεία του ΤΑΡ (κόστος κατασκευής, μικρότερο μήκος, μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα) τον καθιστούσαν από την πρώτη στιγμή ελκυστική πρόταση, υπήρχε προβληματισμός για την «πολιτική ωριμότητα» του πρότζεκτ. Οι χώρες διέλευσης του Nabucco είχαν από την πρώτη στιγμή υπογράψει τις αναγκαίες διμερείς συμφωνίες, που διασφάλιζαν την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας άρχισαν μόλις πέρυσι τον Αύγουστο, με πρωτοβουλία του τέως υπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Αβραμόπουλου. Αθήνα, Ρώμη και Τίρανα χρειάστηκε να επιταχύνουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, απαραίτητο στοιχείο του φακέλου υποψηφιότητας του αγωγού, η οποία έγινε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής του φακέλου προς την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Την ισχυρή πολιτική υποστήριξη της Αθήνας στην επιλογή του ΤΑΡ μετέφερε, δε, ο πρωθυπουργός, στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, κατά την επίσκεψη εργασίας στο Μπακού, στις 19 Μαΐου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos