×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βενιζέλος: Πρέπει να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη

06 Ιουλίου 2013 11:33

Απόψεις για την πορεία του Κυπριακού και την οικονομική κρίση αντάλλαξαν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Βενιζέλος: Πρέπει να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη

Σε δηλώσεις, μετά την συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή εμπειριών για την διαχείριση όχι μόνο της ελληνικής και κυπριακής κρίσης, αλλά της πανευρωπαϊκής, και τόνισε: «Το μέγα ζητούμενο είναι να αλλάξουν οι ρυθμοί και οι προσανατολισμοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρέπει να

επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη, να κάνουμε μεγάλες και θαρραλέες θεσμικές τομές, για να διασφαλίσουμε τη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών, γιατί η κρίση έχει αποδείξει ότι υπάρχουν επικίνδυνες ανισότητες στο εσωτερικό και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Επίσης, επεσήμανε ότι «λαοί, που υφίστανται θυσίες και προσβολές στο πεδίο της οικονομίας, δεν μπορούν να δεχθούν πιέσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της υπεράσπισης των εθνικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής σημείωσαν τη μεγάλη σημασία των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και πρόσθεσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή -οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, στο Ιράν- γιατί επηρεάζουν άμεσα την εθνική στρατηγική.

Επίσης, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο «μομέντουμ» για το Κυπριακό, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου, για να έχουν Αθήνα και Λευκωσία την πρωτοβουλία των κινήσεων.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μην ξεχνά ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ανοικτή πληγή στο σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, η οποία δεν είναι απλώς νομισματική ζώνη, αλλά είναι και μια θεσμική οντότητα μέσα στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι απαιτείται θάρρος και αποφασιστικότητα για προάσπιση των δικαίων του συνόλου του Ελληνισμού. «Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων», τόνισε.

«Η εθνική ομοψυχία μεταξύ Κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού είναι όρος απαράβατος για να πετύχουμε το στόχο μιας δημοκρατικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου», επεσήμανε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και αργά το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos