×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Ομπάμα

12 Ιουλίου 2013 11:35

Η οικονομία θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στην πρώτη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 8 Αυγούστου στον Λευκό Οίκο.

Η οικονομία θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στην πρώτη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 8 Αυγούστου στον Λευκό Οίκο.

Οι δυο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, να εξετάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να προχωρήσουν σε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στα ζητήματα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με την ελληνική πλευρά να δίνει, ευλόγως, ιδιαίτερη έμφαση στα ειδικά θέματα που την απασχολούν, όπως είναι το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Στο πρώτο οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία για λύση, ενώ στο Σκοπιανό, που πάντως δεν αποτελεί προτεραιότητα, ασκούν σημαντική επιρροή. Στη γεωπολιτική εξίσωση της περιοχής ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκτήσει η στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και ενώ είναι δεδομένη η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Ομπάμα και προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος, στον ρόλο της Τουρκίας. Θα θιγεί επίσης η ενεργειακή διάσταση, στην οποία η Αθήνα αποδίδει αυξημένη σημασία, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ και τις προοπτικές που διαφαίνονται σχετικά με τα κυπριακά και, ενδεχομένως, τα ελληνικά κοιτάσματα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας και την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σ' αυτές. Η Ουάσιγκτον πιέζει για περιορισμό της αυστηρής λιτότητας καθώς ακολουθεί και η ίδια περισσότερο επεκτατική πολιτική, με καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Τη θέση αυτή, που την έχει επανειλημμένα φέρει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία, προβάλλει και στους κόλπους του ΔΝΤ του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Παράλληλα, θα συζητηθούν και εμπορικά ζητήματα σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα έχει διαμηνύσει το ενδιαφέρον της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μεταξύ αυτών φυσικά και αμερικανικών. Θα θιγούν η διμερής συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα προηγηθεί, στις 30 Ιουλίου, η μετάβαση στην αμερικανική πρωτεύουσα του υπ. Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την «ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας» και τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία», ενώ τονίζει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα όπως είναι «η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, η περιφερειακή συνεργασία, οι κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι προοπτικές λύσης στην Κύπρο, και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία».

Πέραν των επαφών του με τον πρόεδρο Ομπάμα και τους συνεργάτες του, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τις ηγεσίες της Γερουσίας και της Βουλής, καθώς και τα δύο νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ θα διακόψουν τις εργασίες τους για τις θερινές διακοπές από τις 2 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ζήτημα εγείρεται και στην περίπτωση του ΔΝΤ καθώς θα είναι κλειστό από τις 5 έως τις 16 Αυγούστου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos