×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αλλαγές στο Δημόσιο με Προεδρικά Διατάγματα

27 Ιουλίου 2013 12:46

Κατατέθηκε χθες τροπολογία που συνυπογράφουν οι κ. Στουρνάρας και Μητσοτάκης – Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση. Νέα σκληρή αντιπαράθεση αναμένεται στη Βουλή, με την κρίσιμη ψηφοφορία να διεξάγεται Τετάρτη ή Πέμπτη.

του Γιωργου Σ.Μπουρδαρα

Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών και ΟΤΑ, οι οποίες μπορεί και να συνεπάγονται και καταργήσεις θέσεων, δηλαδή ουσιαστικά απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θα δρομολογούνται πλέον με Προεδρικά Διατάγματα και όχι μέσω της νομοθετικής διαδικασίας και της Βουλής.

Αυτή την κρισιμότατη για την αναδιάταξη του ελληνικού Δημοσίου δυνατότητα προσφέρει τροπολογία που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η οποία κατατέθηκε χθες το απόγευμα, προκειμένου να ενσωματωθεί σε υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση τίθεται σε κατάσταση συναγερμού και οι υπουργοί σε θέσεις μάχης, ενόψει μιας –όπως όλα δείχνουν– νέας σκληρής αντιπαράθεσης, μεθαύριο Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή, και, εκτός απροόπτου, το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Στην επικείμενη σύγκρουση, αντίπαλος δεν θα είναι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, οι οποίοι με πολλές αφορμές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκφράσει εντονότατη δυσφορία για τον τρόπο νομοθέτησης (τροπολογίες οι οποίες αιφνιδιάζουν, καθώς δεν έχει προϋπάρξει ενημερωτική συζήτηση, με τους βουλευτές που καλούνται να τις ψηφίσουν).

Η επίμαχη τροπολογία, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, δεν συνιστά «αυθαιρεσία» ή υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αλλά ένα χρησιμότατο εργαλείο προώθησης –χωρίς χρονοτριβή και καθυστερήσεις– διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο «να διασφαλίζεται η λειτουργική ικανότητα και η επάρκεια της διοίκησης να εκπληρώνει τη βασική της αποστολή: την παροχή των καλύτερων δυνατών στον πολίτη». Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως η διαδικασία της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων έχει ως ασφαλιστική δικλίδα τον προηγούμενο αυτής έλεγχο συνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι οι οργανισμοί «των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των ΝΠΔΔ» μέσω των οποίων καθορίζονται η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας τους, «καταρτίζονται, αντικαθίστανται ή τροποποιούνται με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού». Επίσης, «με τα ίδια Π.Δ. μπορεί να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με τη λειτουργία των φορέων» που προαναφέρονται.

Στην αιτιολογική, της τροπολογίας, έκθεση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι προβλέψεις τις οποίες εμπεριέχει η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, «συμβάλλουν καίρια στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου για λελογισμένη εξοικονόμηση πόρων, ποιοτική ανανέωση και ορθολογική ανακατανομή του ανορθολογικά κατανεμημένου προσωπικού της δημόσιας διοίκησης».

Αντιστοίχως, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται ότι «σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το οικονομικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, που θα προκύψει από την αναδιοργάνωση των φορέων, εξαρτάται από τις ρυθμίσεις των νέων οργανισμών και θα εξειδικευθεί στα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos