×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πανάκριβα τα εισιτήρια στην ακτοπλοϊα, ψάχνουμε λύσεις...

14 Αυγούστου 2013 13:26

Σημεία συνέντευξης του Yπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην χθεσινή (13-8-2013) εκπομπή του ΣΚΑΙ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Για το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων

ΥΝΑ :«Καταλήξαμε σε μία πρόταση 50 υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας, μέσα από την αξιολόγηση δομών προσόντων. Βεβαίως πιεζόμαστε, γιατί πρέπει να ακολουθεί και μια οργανωτική συνέχεια αυτό το πράγμα. Η δική μου προσπάθεια είναι τα κενά που θα δημιουργηθούν να καλυφθούν μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Λιμενικό Σώμα και την αξιοποίηση των ενστόλων σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα».

Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων

ΥΝΑ :«Η πίεση έχει μεταφερθεί στο Αιγαίο, από την ημέρα που μπήκε σε λειτουργία ο φράκτης και οχυρώθηκε ο Έβρος. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θάλασσα είναι πιο ζεστή, και όλοι όσοι επιχειρούν να έρθουν, ουσιαστικά παίρνουν μία βάρκα φουσκωτή και μόλις μπουν στη θαλάσσια περιοχή μας, βγάζουν ένα μαχαίρι, την τρυπάνε και αντιμετωπίζουμε περιστατικά διάσωσης στη θάλασσα. Είναι τα μόνα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζουμε. Σπανιότατα να περάσει κάποιος και να φθάσει στις ελληνικές ακτές, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Λιμενικό Σώμα. Σήμερα επιχειρούν στην περιοχή, πάνω από 2.000 άνθρωποι, με μία πρωτοφανή επιχείρηση, με 35 σκάφη περίπου, με όλες τις δυνάμεις που μπορούμε να έχουμε, θερμικές κάμερες οι οποίες είναι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην καταδίωξη των Αλβανών δραπετών από τα Τρίκαλα. Το Λιμενικό είχε την επιτυχία να τους εντοπίσει και να τους εγκλωβίσει. Και να σας πω το πόσο διάτρητα είναι τα σύνορα μας; Θα σας πω ότι, ανά 100 χιλιόμετρα σε όλα τα σύνορα μας, την ημέρα περίπου έχουμε μία είσοδο λαθρομετανάστη και στην ξηρά και στη θάλασσα».

Για την κατασκευή χώρων υποδοχής των λαθρομεταναστών από το Λιμενικό Σώμα

ΥΝΑ : «Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να διαχειριστούμε την ουσιαστική λύση. Αυτή είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας, με τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας. Εμείς αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να μην στοιβάζουμε τους λαθρομετανάστες μέσα στα Λιμεναρχεία, 30,40, 50,150 κάποιες φορές για τις 24-48 ώρες. Γι αυτό και θέλουμε να έχουμε έτοιμες κάποιες εγκαταστάσεις , πολύ υποτυπώδεις, στους οποίους όμως θα παρέχουμε μια ανθρώπινη υπηρεσία. Να υπάρχει μια διαδικασία σίτισης , μία διαδικασία ιατρικής εξέτασης και βέβαια ορισμένοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αυτών των ανθρώπων. Νομίζω ότι επειδή υπάρχουν αυτά τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε αποφασισμένοι ως τα μέσα Σεπτεμβρίου , που θα έχουμε τη Σύνοδο των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ακτοφυλακών στη Χίο, να έχει ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο, να το παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους και βέβαια να ζητήσουμε και την ανάλογη χρηματοδότηση».

Για την ακτοπλοΐα, τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

ΥΝΑ : «Προσπαθούμε με ελάχιστα χρήματα να κρατάμε μια ακτοπλοϊκή σύνδεση. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα. Όλοι θέλουν ένα καράβι στο λιμάνι τους, το οποίο να ξεκινά μάλιστα από τον Πειραιά, όμως αυτό είναι αδύνατο να υλοποιηθεί με τα οικονομικά δεδομένα. Σήμερα δεν είναι παραπονούμενοι μόνο οι νησιώτες και οι ναυτικοί, είναι παραπονούμενοι και οι ακτοπλόοι που έχουν δει σωρευμένες ζημιές , περίπου 800 εκατομμυρίων τα τελευταία 3 χρόνια . Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η πίεση και πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Αυτό το οποίο πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε είναι να κόψουμε περιττές γραμμές που σήμερα επιδοτούνται και οι οποίες δεν έχουν επιβατική κίνηση. Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε σε σωστότερη διάρθρωση του δικτύου, ενδεχομένως και σε σύνδεση μεγαλυτέρων με μικρότερα νησιά που μπορεί να είναι τακτική, καθημερινή και βεβαίως να προβλέπει και μετεπιβίβαση των επιβατών. Έτσι θα καταστεί δυνατόν να εξυπηρετήσουμε όλες τις ακτοπλοϊκές ανάγκες της χώρας, ενώ, παράλληλα, ο Έλληνας φορολογούμενος θα μπορεί να έχει και φθηνότερες υπηρεσίες. Το δεύτερο είναι το άνοιγμα καινούργιων γραμμών που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι το Λαύριο από τον Πειραιά για το Βόρειο Αιγαίο έχουν μία διαφορά σε ώρα πλεύσης, περίπου 1,5 ώρα. Αυτό σημαίνει λιγότερα καύσιμα, φθηνότερο εισιτήριο. Αρκεί, βέβαια, και ο επιβάτης να φθάσει στο Λαύριο και γι αυτό προχωράμε και την επέκταση του προαστιακού προ το Λαύριο. Παράλληλα, ερχόμαστε και σε μια συνεννόηση με τις εταιρείες και τους τοπικούς φορείς, μήπως δούμε και τη λύση για να είναι φθηνότερα τα εισιτήρια, γιατί όντως είναι πανάκριβα σήμερα. Και είναι πανάκριβα γιατί όταν απελευθερώθηκε η ακτοπλοΐα, το κόστος καυσίμου στο εισιτήριο ήταν κάτω του 20 % και σήμερα αναλογεί στο 60% που πληρώνει ο καταναλωτής. Αυτό έχει δημιουργήσει δραματικές επιπτώσεις. Όταν απελευθερώθηκε η ακτοπλοΐα το 2001, το κόστος του πετρελαίου ήταν κοντά στα 16 δολάρια το βαρέλι, σήμερα ξεπερνάει τα 105. Για να καταλαβαίνουμε πόσο έχουν διαφοροποιηθεί κάποια πράγματα και αυτό είναι που συμμετέχει πάρα πολύ στην διαμόρφωση της τιμής του εισιτηρίου».

Για τους εργαζομένους στην ακτοπλοϊα

ΥΝΑ : «Υπάρχουν μέσα διεκδίκησης απέναντι στο πλοιοκτήτη ο οποίος είναι ασυνεπής και άλλου είδους, δεν θα δημιουργήσουν την ίδια κοινωνική αναστάτωση . Γιατί ο δικός μας στόχος δεν είναι να χάσουνε οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις τις οποίες να εφαρμόζουμε και να επιβλέπουμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Από την άλλη, δεν μπορεί και ολόκληρη νησιωτική Ελλάδα , 1.6 εκατομμύρια νησιωτών, να χάσει την ακτοπλοϊκή του σύνδεση, να μην έχει προϊόντα, να μην μπορεί να δεχτεί τα οφέλη από τον τουρισμό , υπό τον εκβιασμό κάποιων ενάντια σε έναν κακό, κάκιστο εργοδότη. Εμείς, τέτοια φαινόμενα ς δεν πρόκειται να τα κάνουμε ανεκτά. Είμαι πολύ σαφής, απέναντι στους εργοδότες που είναι ασυνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις .Εμείς θα φροντίσουμε να εφαρμοστούν και το έχω ξεκαθαρίσει και στην ΠΝΟ».

Για την ναυτιλία γενικότερα

ΥΝΑ: «Ήδη προχώρησα στη μείωση των υποχρεωτικών συνθέσεων στα πλοία της Ελλάδας-Ιταλίας. Εμείς θέλουμε να φέρουμε περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, είτε στην ακτοπλοΐα είτε στην ποντοπόρα είτε στο yachting. Η ναυτιλία είναι ο μόνος κλάδος που συμμετέχει οικειοθελώς, με αύξηση της φορολογίας τους και μάλιστα με δική της έγγραφη δήλωση. Πριν από 3 εβδομάδες, έγινε η επικύρωση αυτής της συμφωνίας ανάμεσα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον Πρωθυπουργό, όταν και προσυπογράφηκε ότι τα πλοία υπό Ελληνική σημαία, αλλά και τα πλοία υπό ξένη σημαία που ανήκουν σε εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, θα πληρώσουν διπλάσιο φόρο. Αυτό είναι μια σημαντική συνεισφορά , δεν πρέπει να την παραμελούμε. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ναυτιλία ως δραστηριότητα, παγκοσμίως, είναι αφορολόγητη .Τα πλοία έχουν και ιστό σημαίας και προπέλα και μπορούν να αλλάζουν λιμάνια. Με γνώμονα αυτήν την πραγματικότητα θα πρέπει να διαχειριζόμαστε την ναυτιλία και όχι με ιδεοληψίες ή τσιτάτα του στυλ «να πληρώσουν οι εφοπλιστές για την κρίση».

Για την οικονομία

ΥΝΑ: «Ο πολιτικός και οικονομικός στόχος της χώρας για το 2013 είναι να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα Δεν είναι ένας στόχος εύκολος, είναι ένας στόχος πάρα πολύ δύσκολος, γιατί η ύφεση έχει βαθύνει , η φοροεπιδρομή στους πολίτες είναι πολύ μεγαλύτερη, όμως είναι ένας στόχος ο οποίος είναι εφικτός και είναι ένας στόχος ο οποίος θα μας απελευθερώσει από πάρα πολλά δεσμά. Πρώτα απ' όλα, θα μας κάνει να διεκδικούμε πλέον την εφαρμογή των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης χρονιάς. Δεύτερον, θα μπορεί να δείξει ότι η Ελλάδα, όντας συνεπής στις υποχρεώσεις της μπορεί να διεκδικεί πλέον, μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της, έτσι ώστε να μην οδηγεί τη χώρα σε μια διαρκή ύφεση η εξυπηρέτησή του. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι πολύ απλό και πολύ σαφές: Να επιτύχουμε τους όρους που τέθηκαν από το προηγούμενο EUROGROUP,του Δεκεμβρίου, που λέει ότι αν η Ελλάδα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος , τότε η Ευρώπη θα έρθει και θα κουρέψει τα ομόλογα τα οποία κατέχει. Και θέλουμε να είναι τέτοιος ο βαθμός της επιτυχίας, ώστε ακριβώς και η πολιτική διεκδίκηση που θα κάνουμε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο μετά τις γερμανικές εκλογές, να είναι μία πολιτική διεκδίκηση σοβαρή. Το πρωτογενές πλεόνασμα που θέτουμε ως στόχο είναι για να μην επιβαρύνεται ο φαύλος κύκλος του δανεισμού και να μην βάζουμε στις πλάτες των νέων Ελλήνων και άλλα χρέη, για να καλύψουμε τα δικά μας ελλείμματα».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

ΥΝΑ:«Άλλα μέτρα δεν πρέπει να πάρουμε. Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει. Και γι' αυτό όλοι κάνουμε την προσπάθεια μας , να είμαστε συνεπείς με τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί και τους στόχους που έχουν τεθεί».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos