×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Επιστροφή με μέτωπα και κρας τεστ

16 Αυγούστου 2013 10:34

Τον συνδυασμό των αναγκαίων κινήσεων που θα «επιτρέψουν» στην κυβέρνηση να προχωρήσει με σταθερό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της, από το φετινό εξαιρετικά «δύσβατο» φθινόπωρο μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, εξετάζει αυτές τις ημέρες, των ολιγοήμερων διακοπών του στην Πύλο, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Είναι προφανές άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα -ημέρα επιστροφής του ιδίου και του επιτελείου του στο Μέγαρο Μαξίμου- θα επιδιώξει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, καλώντας το σύνολο των υπουργών να παρουσιάσουν «δείγματα γραφής» βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και των ευθυνών που έχουν αναλάβει.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θεωρείται δηλαδή ο «προθάλαμος» του «καυτού» Σεπτεμβρίου και το διάστημα που οι υπουργοί μπορούν να το αξιοποιήσουν για την προετοιμασία της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ακολουθήσει. Και δεν είναι μόνο οι μνημονιακές υποχρεώσεις που, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα οι υπουργοί, αλλά και ένα «πλέγμα» πολιτικών που η υλοποίησή τους θα εξασφαλίσει όρους κοινωνικής συνοχής.

Ενας συνδυασμός άμεσων και αναγκαίων κινήσεων που θα λύνουν προβλήματα και δεν θα προσθέτουν νέα στη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, είναι, έτσι, για το Μέγαρο Μαξίμου βασική προτεραιότητα που κάθε άλλο παρά πρέπει να «υποτιμήσει».

Τα «τελεσίγραφα» προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι ξεκάθαρα - μάλιστα ο κ. Σαμαράς στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν άφησε περιθώρια χαλάρωσης μέσα στον Αύγουστο, αντιθέτως επεσήμανε την απόφαση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα.

Η κινητικότητα για τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση αποτελεί επίσης προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναμένει μέχρι την προσεχή Δευτέρα συγκεκριμένες «λίστες» από τα άλλα υπουργεία.

Σύντομα, δε, θα σταλούν στους δήμους τα κριτήρια για το δεύτερο «κύμα» της κινητικότητας, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και των εργαζομένων.

Το πρώτο «κρας τεστ» για την τήρηση των υπεσχημένων από τους υπουργούς θα γίνει κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου, Ευ. Βενιζέλου, και των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών. Το δεύτερο «κρας τεστ» θα γίνει από τους εκπροσώπους των δανειστών μας, που επιστρέφουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το «παζλ»

Η πορεία είσπραξης των εσόδων, τα αποτελέσματα από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και τη δυνατότητα των φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στις σχετικές υποχρεώσεις, με την κουβέντα περί πλειστηριασμών των πρώτων κατοικιών που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με την άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων για την ανεργία και άλλα συνθέτουν το «παζλ» που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Από την άλλη πλευρά, εκφράζεται αισιοδοξία για το ξεμπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, για τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, που, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. «Εάν ξεκινήσουμε από καλύτερη θέση τη διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο και ξεπεράσουμε τον "κάβο" του φθινοπώρου, τότε θα έχουμε διανύσει χωρίς αναταράξεις μια κρίσιμη απόσταση μέχρι τη νέα αφετηρία. Διότι το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει την ευθύνη της προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014, είναι μια ισχυρή αφετηρία», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος που πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να αποτρέψει κάθε σενάριο περί πρόωρων εκλογών.

«Δεν θέλει εκλογές, το έχει πει δημοσίως και το εννοεί. Θέλει να συνεχίσει τη μάχη και μετά τις ευρωεκλογές, όπως διαμήνυσε στο υπουργικό συμβούλιο». Σημαντική «ανάσα» που διευκολύνει τη στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση είναι το «πρωτογενές πλεόνασμα». Εάν και εφόσον το 2013 κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα -λέει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος- θα έχουμε πετύχει πολλά βήματα για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Καθοριστικός παράγοντας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των στόχων χαρακτηρίζεται επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου η συνεργασία με τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι σε «ανοιχτή γραμμή», έχουν καλή και ειλικρινή συνεργασία και φροντίζουν να σβήνουν τις διάφορες «εστίες» έντασης στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εχουν ακόμη την ίδια άποψη για τον χειρισμό των βουλευτών, που εκ των πραγμάτων εισπράττουν την κοινωνική πίεση και δυσφορία. Και γι' αυτό έχουν ζητήσει από τους υπουργούς να ενημερώνουν έγκαιρα για τις εξελίξεις τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην προκαλούνται αναίτια κάποιες φορές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos