×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στα «βαθιά νερά» επιστρέφει η κυβέρνηση

17 Αυγούστου 2013 13:26

Οι προτεραιότητες και οι εντολές Σαμαρά εν όψει της έλευσης της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Κινητικότητα, έσοδα και αποκρατικοποιήσεις στην κορυφή της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου.

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Ο Πρωθυπουργός στα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης στη μνήμη του ναυτικού Βελισσαρίου Καραβία στην Πύλο, στις 16 Αυγούστου.

Στα βαθιά νερά της πολιτικής επιστρέφει από τη Δευτέρα η κυβέρνηση, η οποία έχει στη διάθεσή της κάτι λιγότερο από έναν μήνα για να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της τρόικας, να σχεδιάσει την άμυνά της έναντι των κλιμακούμενων επιθέσεων της αντιπολίτευσης και να ελαχιστοποιήσει τις εσωτερικές εντάσεις που καταγράφονται σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τον τόνο της επιστροφής στη δύσκολη καθημερινότητα της συγκυρίας δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα από την Πύλο μέσω Ναυπλίου, έχοντας επεξεργαστεί, από κοινού με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο όλους τους φακέλους με τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης εν όψει της άφιξης της τρόικας, αλλά και τις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι νωπή η μνήμη του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και η μικρή, πλην συμβολική εμπλοκή στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης (για μόλις 80 υπαλλήλους!), η οποία είναι απολύτως ενδεικτική της σταθερής απαίτησης της Ευρωζώνης για πλήρη και κατά γράμμα τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της Αθήνας. Ταυτοχρόνως, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι από τους κυβερνητικούς επιτελείς αναγνωρίζουν ότι η πρόοδος που καταγράφεται σε ορισμένους από τους οικονομικούς δείκτες δεν αρκεί για να μεταβληθούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, τα οποία εσχάτως έχουν επιβαρυνθεί δραματικά.

Ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ετοιμότητα της κυβέρνησης στο κρίσιμο πεδίο της κινητικότητας του Δημοσίου, καθώς, σε αυτή τουλάχιστον, τη φάση, η Αθήνα θα είναι έτοιμη να παραδώσει τη σχετική λίστα στην τρόικα. Αντιθέτως, για το επόμενο κύμα, που θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, η ανησυχία είναι διάχυτη, αφού όπως όλοι αναγνωρίζουν, η δυνατότητα μαζικών μετακινήσεων έχει ελαχιστοποιηθεί. Πέραν της κινητικότητας, η κυβέρνηση καλείται να ετοιμάσει το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση των αμυντικών συστημάτων και την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, να προχωρήσει στην επόμενη φάση της επέκτασης της επένδυσης της COSCO στον ΟΛΠ κ.ά. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, παραμένει η πορεία των εσόδων, από την οποία θα κριθεί εν πολλοίς η δυνατότητα της Αθήνας να παγώσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να ανοίξει παράθυρο για σταδιακή αλλαγή της πολιτικής σκληρής λιτότητας. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων, λόγω της καταβολής των φόρων εισοδήματος, Ακίνητης Περιουσίας κ.ά. Ωστόσο, ο κίνδυνος του δημοσιονομικού κενού καραδοκεί...

Ενας πρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση βιάζεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της μέσα στον Αύγουστο είναι διότι θέλει να προλάβει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται από τον Σεπτέμβριο, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα συνδικάτα.

Τέλος, στην αιχμή της προσοχής του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό των οποίων, καταγράφονται, μεμονωμένες προς στιγμήν, προειδοποιητικές βολές για σειρά ζητημάτων, όπως η πιθανή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για τις πρώτες κατοικίες από το 2014.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos