×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σκιές στην κυβέρνηση λόγω πλειστηριασμών

19 Αυγούστου 2013 11:10

Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν σίγουρο πως το θέμα θα τεθεί μετ' επιτάσεως από την τρόικα στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Φόβοι εκφράζονται μήπως εξελιχθεί σε θρυαλλίδα, που μπορεί να απειλήσει τη συνοχή της κυβέρνησης και την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, η διαδικασία άρσης του «παγώματος» των πλειστηριασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών, η οποία δρομολογείται εξαιτίας πιέσεων της τρόικας. Ηδη, η προοπτική άρσης των πλειστηριασμών δημιουργεί σκιές στις σχέσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, ενώ παρά τη θερινή ραστώνη δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που είτε μέσω παρεμβάσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, είτε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να «ανοίξει» το θέμα και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών, καθώς προεξοφλείται πως αυτό θα τεθεί μετ' επιτάσεως από την τρόικα στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως το ΠΑΣΟΚ, αν και γνωρίζει ότι η Αθήνα δεν έχει τα περιθώρια ευθείας σύγκρουσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις δημόσιες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του τροφοδοτεί με επιχειρήματα τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά τους, συνομιλητές του κ. Ευ. Βενιζέλου αναφέρουν πως κακώς κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν άρση των πλειστηριασμών σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας δεν υπήρξε ρητή αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, σημειώνουν πως η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εκπροσώπους των δανειστών, όταν η ίδια προαναγγέλλει αλλαγές επί τα χείρω στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Οι περαιτέρω χειρισμοί της κυβέρνησης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο σε επικοινωνία που θα έχουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς αμφότεροι επιστρέφουν στην Αθήνα. Ομως, ανεξαρτήτως των δικών τους αποφάσεων, εξελίξεις μπορεί να δρομολογηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς η άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, «κόκκινη γραμμή» για αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη των δύο κομμάτων δεν αποκλείουν να υπάρξει διακομματική πρωτοβουλία για την κατάθεση τροπολογίας, μέσω της οποίας θα παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι το τέλος του 2014. Είναι, δε, προφανές πως εάν κατατεθεί τροπολογία με το συγκεκριμένο περιεχόμενο θα τύχει της στήριξης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πάντως, στην επικοινωνία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου θα εξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, τόσο ενόψει της έλευσης της τρόικας, όσο και σε σχέση με τα «καυτά» εσωτερικά μέτωπα που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν τον Σεπτέμβριο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με ιδιαίτερη περίσκεψη την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς η ΟΛΜΕ βρίσκεται επί ποδός πολέμου λόγω του μέτρου της κινητικότητας. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν απεργιακές κινητοποιήσεις που όμως, το πιθανότερο, είναι να αντιμετωπιστούν με το μέτρο της επιστράτευσης. Ομως, πιο δύσκολα διαχειρίσιμο θα είναι ένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο λύκειο.

Επίσης, κοινωνικές αντιδράσεις αναμένονται με αφορμή τη δεύτερη φάση της κινητικότητας και τις νέες απολύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Τέλος, σε συμβολικό επίπεδο, μεγάλο «αγκάθι» μπορεί να αποτελέσει η συνέχιση της κατάληψης του κτιρίου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Μάλιστα, συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως και τα τρία ανωτέρω μέτωπα θα αξιοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει προαναγγείλει κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής του τακτικής με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos