×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σταυρίδης: Ενα λάθος email οδήγησε στην καρατόμηση

19 Αυγούστου 2013 11:24

Ο καρατομημένος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ με δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας εξήγησε πώς έστειλε την φωτογραφία με την αεροσυνοδό στον Τύπο και υπερασπίστηκε την επιλογή του να συνταξιδέψει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο αεροσκάφος του επιχειρηματία

Ο Στέλιος Σταυρίδης μίλησε εκτενώς σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές για την αποπομπή του το πρωί της Δευτέρας.

Για το πώς η επίμαχη φωτογραφία με την αεροσυνοδό, από την οποία ξεκίνησε η υπόθεση, κατέληξε στον τοπικό Τύπο, υποστήριξε ότι την απέστειλε κατά λάθος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε λάθος διεύθυνση, σε τοπική εφημερίδα.

«Οσον αφορά την περίφημη φωτογραφία, γιατί πολλά ειπώθηκαν ότι μπορεί να μου την «έστησαν», ήταν για μένα ένα μυστήριο, το οποίο το ανακάλυψα. Ηθελα να τη στείλω στο μαγαζί μου στην Κεφαλονιά, για να τυπωθεί -γιατί την έβλεπα με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου- και κατά λάθος προωθήθηκε στην τοπική εφημερίδα. Εφόσον το πήραν οι άνθρωποι θεώρησαν ότι ήταν μία φωτογραφία που έπρεπε να δημοσιεύσουν», όπως είπε στο Mega.

Οπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι «με λύπη του» ζήτησε την παραίτησή του, χωρίς να του δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, μετά την δημιοποίηση του θέματος.

Ο κ.Σταυρίδης ζήτησε από τον υπουργό αυτό να γίνει δημόσια, καθώς ο ίδιος δεν είχε κάποιο λόγο να το πράξει. Οπως είπε, ο κ.Στουρνάρας έγινε ο ίδιος και η κυβέρνηση αποδέκτης των πιέσεων μίας ολόκληρης κοινωνίας, την στάθμισε και είδε ότι «δεν την αντέχει».

Η παράιτησή του ήταν «αμέσως στο τραπέζι», όπως είπε, καθώς όπως ήταν πολύ υπερήφανος για να αρνηθεί τη θέση του ΤΑΙΠΕΔ, έτσι δεν αρνήθηκε «ούτε δευτερόλεπτο» και το αίτημα για την παραίτησή του.

«Αλοίμονο αν το έλεγα στο Στουρνάρα»

Η υπόθεση κατά τον ίδιο αφορά τις εντυπώσεις και όχι την ουσία, καθώς η υπόθεση της μεταβίβασης του ΟΠΑΠ ουσιαστικά είχε κριθεί τον Απρίλιο και η πρόσφατη υπογραφή αφορούσε το «τελετουργικό» της υπόθεσης.

Μάλιστα, ο κ.Στουρνάρας ήταν, κατά τον ίδιο, παρών όταν στελέχη κυβέρνησης, ΤΑΙΠΕΔ και των επιχειρήσεων «έτρωγαν καναπεδάκια» στη δεξίωση όπου ο Μελισσανίδης του πρότεινε να τον μεταφέρει αυτός στην Κεφαλονιά. «Ασφαλώς και δεν ενημέρωσα, αλοίμονο αν το έλεγα στον κ.Στουρνάρα» για την πρόταση, είπε γελώντας ο κ.Σταυρίδης.

Η πρόταση ήταν βολική γιατί αύξανε τις ημέρες των διακοπών του κ.Σταυρίδη από 6 σε «σχεδόν 7», δεν ήταν μία εβδομάδα διακοπών στο γιοτ του επιχειρηματία, όπως είπε επανειλημένα.

Γνώριζε ότι «αν διέρρεε θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις»

Το στάθμισα, ήταν επιλογή και όχι αφέλεια, με ενδιαφέρει η ουσία, είμαι διαφανής και δεν ντρέπομαι για αυτό που κάνω, συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα μεταξύ άλλων πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα: «κάποια στιγμή πρέπει να μην έχουμε ανθρώπους που τρέμουν τη σκιά τους» σε υψηλές θέσεις, όπως είπε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι γνώριζε πως εάν διέρρεε θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις και τελικά έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ σωστή» και «αποδεκτή».

Τρία ερωτήματα

Από την συνύπαρξη Μελισσανίδη - Σταυρίδη στο αεροσκάφος του πρώτου προκύπτουν τρία καίρια ερωτήματα:

Το πρώτο ερώτημα αφορά στην ξαφνική αλλαγή στάσης του κ. Μελισσανίδη προς το πρόσωπο του κ. Σταυρίδη και αντίστροφα, δηλαδή την αποδοχή της πρότασης του Μελισσανίδη από τον κ. Σταυρίδη να πάει με το learjet από την Αθήνα στην Κεφαλονιά, για να συνεχίσει το ταξίδι του ο σημερινός μέτοχος του ΟΠΑΠ στη Γαλλία.

Μέχρι την υπογραφή των δύο συμβάσεων (Λαχείων και ΟΠΑΠ), ο κ. Μελισσανίδης βρισκόταν σε «πολεμική» με όλα τα ανώτατα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αφού σύμφωνα και με τις γραπτές δηλώσεις της Emma Delta αλλά και με τα εξώδικα που είχε αποστείλει η ίδια προς τον ΟΠΑΠ, θεωρούσε ότι οι συμβάσεις για τον τεχνολογικό πάροχο (Intralot) και εκείνη που αφορούσε τα Κρατικά Λαχεία ζημιώνουν τον ΟΠΑΠ.

Γι' αυτό, η κοινοπραξία εταιρειών ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγές στους όρους των δύο συμβάσεων. Μάλιστα, η Emma Delta και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα ανώτατα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζε ξεκάθαρα ότι οι ευθύνες του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ήταν μεγάλες για τη σύναψη αυτών των συμβάσεων και διαμήνυαν στο δημόσιο ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.

Ο δεύτερος γρίφος που αναζητά απάντηση αφορά στο πώς διέρρευσε μία ιδιωτική φωτογραφία, της οποίας η λήψη έγινε μεταξύ 5-6 παρόντων στο αεροσκάφος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εκτός από τη φωτογραφία που «είδε» το φως της δημοσιότητας, υπήρχαν και άλλες δύο, στη μία εκ των οποίων είναι ο κ. Σταυρίδης με τον κ. Μελισσανίδη και στην άλλη ο κ. Σταυρίδης με ένα φιλικό ζευγάρι του κ. Μελισσανίδη που συνταξίδευε.

Το τρίτο ζήτημα που αναμένει η αγορά να «απαντηθεί» είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του κ. Σταυρίδη. Από ανθρώπους της αγοράς εκτιμάται ότι η επιλογή αυτή θα σηματοδοτήσει τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης εν γένει.

Με αίτημα Στουρνάρα και απόφαση Σαμαρά

Την απόφαση για την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε o ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης ότι ο κ. Σταυρίδης μετέβη από την Αθήνα στην Κεφαλονιά με το ιδιωτικό αεροσκάφος του μετόχου στην κοινοπραξία εταιρειών Emma Delta, του Δ. Μελισσανίδη, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την εξαγορά του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.

Την παραίτηση από τον κ. Σταυρίδη ζήτησε ο πολιτικός προϊστάμενος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος συμφώνησε με τον πρωθυπουργό.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά σχετίζεται περισσότερο με την «εικόνα» που εκπέμπει μία τέτοια είδηση, παρά με την έλλειψη της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Σταυρίδη, λένε πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, αφού το «σήμα» που στέλνεται σε αυτήν τη χρονική στιγμή στην κοινωνία σαφώς δεν είναι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση, μετά τα πλήγματα που έχουν υποστεί από την κρίση τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Από την άλλη πλευρά, πηγές από πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στον Στ. Σταυρίδη επέμεναν ότι η «ουσία είναι ότι και στις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ για τα Κρατικά Λαχεία και τον ΟΠΑΠ, διαφυλάχθηκαν πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Σταυρίδη δεν είχε γίνει γνωστό, ενώ -όπως γίνεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση- τα σενάρια ποικίλλουν. Ενα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν φέρει τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη να αναλαμβάνει και τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο τραπέζι έχουν «πέσει» και ονόματα τόσο από τον χώρο των τεχνοκρατών, όσο και από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει μη εκτελεστική.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Αργά το βράδυ ο κ. Σταυρίδης υπέβαλε την παραίτησή του και δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos