×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ολοκληρώθηκε, με φόντο τους πληστειριασμούς, η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

22 Αυγούστου 2013 13:42

Μια πρώτη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση στη δύσκολη εξίσωση με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων κατέβαλαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, υπό την πίεση των βουλευτών των κομμάτων τους, έχουν ήδη χαμηλώσει τους τόνους και είναι πιθανό να παραπέμψουν το όλο ζήτημα για το μέλλον (και σίγουρα μετά την παρουσία τους στη ΔΕΘ, σε 15 ημέρες), με δεδομένο μάλιστα ότι η ρύθμιση που σήμερα ισχύει και η οποία προστατεύει πλήρως τους δανειολήπτες από τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους, λήγει την 31η Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν χθες την πρόσφατη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και πως ο ίδιος θα ασχοληθεί επισταμένα, έτσι ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λύση.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να δώσει ένα πρώτο στίγμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη. Από την πλευρά τους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι το καλύτερο αυτή την ώρα είναι να υπάρξει παράταση για έναν ακόμη χρόνο της ισχύουσας ρύθμισης και μέσα στο '14, και ανάλογα και με τη συνολική πορεία της οικονομίας να υπάρξουν αποφάσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως επεξεργάζονται διάφορα σενάρια τα οποία και θα υποβάλουν στον πρωθυπουργό τις επόμενες εβδομάδες.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών να αφορά καταρχήν τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί προ του 2009 (προ της οικονομικής κρίσης δηλαδή), αλλά δεν οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό εξαιτίας της σχετικής ρύθμισης.

Κυβερνητικοί παράγοντες υπολογίζουν ότι τα ακίνητα αυτά είναι περίπου 25.000, ικανός αριθμός που θα βοηθήσει τις τράπεζες που τα έχουν από εκείνη την περίοδο στην κυριότητά τους, αλλά και δεν θα πλήξει την πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του κ. Ι. Στουρνάρα με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης και Επικρατείας, κ. Χατζηδάκη και Σταμάτη, για την προετοιμασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αν και επισήμως όλες οι πλευρές διέψευσαν ότι το αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι πλειστηριασμοί, εν τούτοις δεν αποκλείεται να υπήρξαν αναφορές και σε αυτό το ζήτημα, εν όψει της σημερινής συνάντησης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Κυβερνητικοί «κύκλοι» σημείωναν ότι εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών, αλλά αναζητούνται τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται πλήρως η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών.

Οι δανειολήπτες

Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α΄ κατοικία και χαμηλά εισοδήματα, όμως στον αντίποδα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000€ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε δηλώσεις του χθες (Mega) επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση «πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία των πιο αδύναμων, η προστασία των ευαίσθητων ομάδων. Αυτό δεν το συζητάμε».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos