×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συμφωνία κορυφής για τα δάνεια

23 Αυγούστου 2013 09:03

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος βεβαιώνουν πως δεν θα θιγούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.

Σε λύση, η οποία θα θίγει μόλις το 2% όσων έχουν δάνεια μικρότερα των 200.000 ευρώ και μέχρι σήμερα υπάγονταν στη νομοθετική προστασία για τον μη πλειστηριασμό ακινήτων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στη χθεσινή συνάντηση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου (συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. Ι. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης) πιστοποιήθηκε ότι η ρύθμιση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση θα αφορά 12.000 - 15.000 ακίνητα. Στο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι το υπουργείο Οικονομικών με την αρωγή της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (μέσω της διασταύρωσης στοιχείων) θα εντοπίσει όλους όσοι εκμεταλλεύονται τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς έχοντας διακόψει την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουν υψηλές καταθέσεις. Πάγια τακτική όλων αυτών είναι το «σπάσιμο» των δανείων σε πολλά μικρότερα, ώστε κανένα να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ ή η μετατροπή τους σε επιχειρηματικά.

Για το υπόλοιπο 98% των ακινήτων θα δρομολογηθεί η παράταση της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών και για το 2014. «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων «που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση: «Η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας».

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν περιορίστηκαν μόνο στο ζήτημα των πλειστηριασμών, αλλά επεκτάθηκαν και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως ως προς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο και την Αλβανία. Από το Μαξίμου έγινε επίσης γνωστό ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν και για την επίσκεψη του κ. Ασμουσεν (με το στέλεχος της ΕΚΤ συναντήθηκε χθες το πρωί και ο κ. Βενιζέλος), συνδέοντάς τη μάλιστα με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου βρέθηκε και η διαμορφούμενη προγραμματική συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη γνωστοποιήσει πως θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της προγραμματικής συμφωνίας κατά τη σύντομη στάση του στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos