×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε επιφυλακή η ελληνική κυβέρνηση για την κρίση στη Συρία

31 Αυγούστου 2013 13:15

Επικαιροποιείται ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, αν και ο κίνδυνος εκτιμάται χαμηλός έως και απίθανος.

Η θωράκιση της χώρας έναντι διαφόρων καταστάσεων που ενδέχεται να προκύψουν από τυχόν επιδείνωση της κρίσης στη Συρία τίθεται ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση, καθώς η απόρριψη από το βρετανικό Κοινοβούλιο της πρότασης για συμμετοχή της Βρετανίας σε πολεμική επέμβαση στη Συρία εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει, ωστόσο, δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για μια τέτοια επιχείρηση. Χθες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών, που εμπλέκονται στην προστασία των συνόρων και στη διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συνεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες και αξιολογήθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια κάθε φορέα, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα σχέδια «Κόσμος» και «Ιώνη», που έχουν εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το πρώτο αφορά την ασφαλή μετακίνηση Ελλήνων υπηκόων που ζουν στη Συρία, εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη. Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων έχει γίνει σχεδιασμός για μεταφορά από αέρος ή διά θαλάσσης, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις που θα υπάρχουν, καθώς και ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να μετακινηθούν εκτός Συρίας. Ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή.

Το σχέδιο «Ιώνη», που εκπονήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, με επίκεντρο την κρίση στη Συρία, αφορά τη θωράκιση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας για την ανάσχεση ενδεχόμενου κύματος παράνομων μεταναστών. Προβλέπει την αύξηση των περιπολιών με εναέρια και πλωτά Μέσα και τη συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.

Επιπλέον, στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κληθεί η Ελλάδα να συμβάλει στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη. Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, θα αξιοποιηθούν χώροι φιλοξενίας στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο για παραμονή των προσφύγων που δεν θα μπορεί να υπερβεί μερικούς μήνες σε διάρκεια.

Σε ένα άλλο επίπεδο επικαιροποιείται ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Οπως αναφέρουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο βαθμός έκθεσης της χώρας σε τέτοιου τύπου επίθεση εκτιμάται ως εξαιρετικά χαμηλός έως και απίθανος. Ωστόσο, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έγινε ανασκόπηση των σχεδίων που είχαν εκπονηθεί από το 2004 για τέτοιου είδους επιθέσεις και αξιολογήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν, οι υπηρεσίες και οι φορείς που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, ενώ αποτυπώθηκαν τυχόν «ευάλωτοι» σε τέτοιες επιθέσεις στόχοι.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos