×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, σταθεροποίηση στην Κύπρο, «κολλημένη» η Ελλάδα

30 Αυγούστου 2013 17:03

Σε υψηλά διετίας σκαρφάλωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης. Ελαφρά ανάκαμψη στον ESI της Κύπρου.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Ν.Χρυσολωρά

Σε υψηλά διετίας σκαρφάλωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat, ενώ για τέταρτο συνεχή μήνα καταγράφηκε βελτίωση και στο οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης. Ελαφρά ανάκαμψη παρουσιάστηκε και στον ESI της Κύπρου, ενώ εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην Ελλάδα, όπου ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιδεινώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα, φτάνοντας στο 89.1 τον Αύγουστο, από 93.8 τον Μάιο. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε ακόμη περισσότερο, στο 1.3%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον Αύγουστο, γεγονός που αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε τον Ιούλιο σταθερή στα ιστορικά υψηλά του 12.1%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε σε 95.2 τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη, αυξημένος κατά 2.7 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο. Αύξηση 3.1 μονάδων παρουσιάστηκε και στην Ε.Ε, στο 98.1. Βελτίωση παρουσιάστηκε και στο οικονομικό κλίμα των επιμέρους δεικτών (υπηρεσίες, βιομηχανία, καταναλωτική εμπιστοσύνη, λιανικό εμπόριο, οικονομικές υπηρεσίες), με εξαίρεση τον κατασκευαστικό κλάδο. Για τέταρτο συνεχή μήνα καταγράφηκε και αύξηση του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος (BCI) στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε στο -0.21 τον Αύγουστο, βελτιωμένος κατά 0.31 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ελλάδα, επιδεινώθηκε και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και οι επιμέρους δείκτες (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, κατασκευές), ενώ πολύ μεγάλη ήταν η μείωση στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στην Κύπρο, Ο ESI ανέκαμψε ελαφρά σε 80.5 τον Αύγουστο, από 79.8 τον Ιούλιο και είναι η δεύτερη υψηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Στους επιμέρους δείκτες, μεγάλη βελτίωση καταγράφηκε στον δείκτη κλίματος κατανάλωσης και ελαφρά επιδείνωση στους υπόλοιπους δείκτες (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές).

Πάντως, σύμφωνα πάντα με σημερινή ανακοίνωση της Eurostat, στην Κύπρο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην Ευρώπη (17.3% τον Ιούλιο 2013, έναντι 12.2% τον Ιούλιο 2012), ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας βρέθηκε στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία Μαϊου, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1,381 εκατομμύρια, ήτοι 27,6%. Η Ελλάδα είχε και τη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους, με 62.9%, ενώ η ανεργία των νέων στην Κύπρο έφτασε το 37.9% (στοιχεία Ιουνίου). Συνολικά, 16 χιλιάδες νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην Κύπρο και 187 χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Κύπρο ανήλθε σε 78 χιλιάδες άτομα, τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με την Eurostat.

Στον αντίποδα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Λεττονία και η Εσθονία κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την ανεργία τους σε ετήσια βάση, ενώ η Αυστρία και η Γερμανία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, τόσο στους νέους, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη ανήλθε σε 19.231 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 5.56 εκατομμύρια είναι νέοι κάτω των 25 ετών.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos