×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σχέδια για αλλαγή του εκλογικού νόμου

04 Σεπτεμβρίου 2013 11:31

Τα κυβερνητικά σχέδια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την επαναφορά του 42% για την ανάδειξη των δημάρχων αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο που βασίζεται σε εισήγηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με στόχο να μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 αφορούν:

Τη διαμόρφωση δύο ψηφοδελτίων. Στο ένα θα καταγράφονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και στο άλλο ενιαίο ψηφοδέλτιο όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με αλφαβητική σειρά, χωρίς διακριτικά του συνδυασμού με τον οποίο κατέρχονται. Καταργούνται τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν τους συμβούλους που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους.

Οριο το 5%

Η εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή με βάση τις ψήφους που θα λαμβάνουν. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να λάβουν το 5% των ψήφων για να εισέλθουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Δήμαρχος θα αναδεικνύεται ο υποψήφιος που θα λάβει το 42% των ψήφων. Εάν κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν συγκεντρώσει το 42% την πρώτη Κυριακή, τότε θα πραγματοποιούνται επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εκλεγεί δήμαρχος ο οποίος να μην έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και για τον λόγο αυτόν υπάρχει η σκέψη να θεσμοθετηθεί ένα μπόνους δημοτικών συμβούλων που θα παραχωρείται στον εκλεγέντα δήμαρχο από τις αδιάθετες έδρες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσδώσει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αφού οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν δημοτικούς συμβούλους από διάφορες παρατάξεις.

Με την πρόταση της κυβέρνησης ενισχύονται ισχυρές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης στα μεγάλα αστικά κέντρα και αποδυναμώνεται η πολιτική αντιπαράθεση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι νέοι και μη αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι.

Αντίδραση

Εντονη ήταν η αντίδραση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί «σωσίβιο με εκλογομαγειρέματα» αναφέροντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να αποπολιτικοποιήσει τις εκλογές, μέσα από μια πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν ''άξιων'' και ''ικανών''».

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τις ύβρεις για ''βλαχοδημάρχους'' στις φαντασιώσεις για? ''εκλογομαγειρέματα''» και σημείωσε ότι «ενώ κομπάζει πως θα σαρώσει, στην πραγματικότητα τρέμει πως θα σαρωθεί».

Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη αναφέρουν για το θέμα ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο και τονίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν διαβουλεύσεις με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos