×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Kόκκινη γραμμή από Σαμαρά - Βενιζέλο σε νέα μέτρα

11 Οκτωβρίου 2013 09:52

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν επιχείρησαν χθες να βάλουν φρένο στις συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα. Την ίδια ώρα, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη δεχθούν κανένα νέο μέτρο, προκρίνοντας πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, εάν δεν πεισθεί η τρόικα.

Εντονο εκνευρισμό και κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί η έκθεση του ΔΝΤ, που ερμηνεύθηκε ως προπομπός νέων μέτρων, αλλά και η ανακυκλούμενη συζήτηση περί νέου πακέτου χρηματοδότησης και, άρα, νέου Μνημονίου για την Ελλάδα. Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εμφανίζονται αποφασισμένοι να αρνηθούν κάθε πρόσθετο μέτρο, προκρίνοντας, εφόσον απαιτηθεί, μια πολιτική διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος πραγματοποίησαν χθες έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή και του οικονομικού επιτελείου, στον απόηχο των ογκούμενων αντιδράσεων από τις Κ.Ο. των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να διαμορφώσει ένα, ακόμη, σενάριο για τον φόρο ακινήτων με μικρότερες επιβαρύνσεις, απορρίπτοντας επί της ουσίας το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι είχαν μακρά σχετική συζήτηση και κατά την κοινή μετάβασή τους στο Ισραήλ, αποτύπωσε ο κ. Βενιζέλος: «Οταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, το εννοεί απολύτως». Ο ίδιος ο κ. Γ. Στουρνάρας επισήμανε, μετά τη σύσκεψη με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, πως «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα... διαρθρωτικά μέτρα, βεβαίως».

Πηγές του Μαξίμου επεδίωκαν χθες να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις σχετικά με την... ομοιογένεια του οικονομικού επιτελείου και τις συζητήσεις που άνοιξαν στους βουλευτικούς διαδρόμους σχετικά με τον βαθμό εμπιστοσύνης που απολαύει ο Γ. Στουρνάρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι είναι η μορφή που θα λάβει η διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα κρίνει, εν τέλει, τις σχέσεις των δύο πλευρών. Επί του παρόντος, είναι σαφές ότι τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορούν να αντέξουν ένα νέο πακέτο μέτρων, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε την κυβέρνηση σε περιδίνηση και θα ακύρωνε την επιχειρηματολογία περί απαλλαγής της χώρας από τα Μνημόνια. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση η προσπάθεια των τελευταίων ετών.

Είναι σαφές πως εκ των κυβερνητικών εταίρων η μεγαλύτερη πίεση ασκείται στον κ. Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ. Σε προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στη Χαρ. Τρικούπη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι, αν η τρόικα επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων, ο ίδιος και ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να κάνουν περιοδεία ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να εξηγήσουν για ποιο λόγο η χώρα δεν αντέχει πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, σε εκδήλωση της εν Ελλάδι αντιπροσωπείας της Κομισιόν, χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρούς όρους για την τρόικα, αφήνοντας σαφείς αιχμές και κατά της Γερμανίας. «Επρεπε να χυθεί αίμα αθώων, προκειμένου να γίνει κοινή συνείδηση ότι εδώ έχουμε μια Ελλάδα που δεν είναι μόνο δημοσιονομικό εργαστήριο, αλλά είναι και εργαστήριο για τη δοκιμασία των δημοκρατικών θεσμών», είπε. Μίλησε, επίσης, για μετασχηματισμό του χαρακτήρα της τρόικας, τα στελέχη της οποίας περιέγραψε ως «εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και πρωτίστως αυτών που έχουν καθοριστικό λόγο στα πράγματα», αφήνοντας έμμεση αιχμή για τη Γερμανία.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos