×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε επίπεδο κορυφής η κόντρα για το χρέος

21 Οκτωβρίου 2013 10:00

Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι αποφασισμένος να παίξει πλέον ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Για τον πρωθυπουργό, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, το θέμα είναι απολύτως «καθαρό»: Απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων μέτρων και ζητά από τους εταίρους της χώρας να υλοποιήσουν όλα όσα υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2012 και συγκεκριμένα ότι η Αθήνα θα αναλάμβανε το έλλειμμα και εκείνοι το χρέος.

Απολύτως ενδεικτική των προθέσεών του είναι η φράση που είπε πολύ πρόσφατα στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και την οποία αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής». «Για την κυβέρνηση» -επεσήμανε- «δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι και το μήνυμα που έστειλε μέσα από τις συναντήσεις του με τον Ζ.Μ. Μπαρόζο, την Κρ. Λαγκάρντ αλλά και -πολύ πρόσφατα- με τον επικεφαλής του ΕuroWorking Group Τ. Βίζερ.

Η αρχή του «κύκλου» των πολιτικών διαπραγματεύσεων θα γίνει σήμερα με τα ραντεβού που έχει «κλείσει» στην Ιταλία και τη Μάλτα, και θα συνεχιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες όπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και είναι έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα το κλίμα έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αποτυπώνεται και από τις αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών στις παράλογες αξιώσεις της τρόικας. Ο Γ. Στουρνάρας έδωσε το στίγμα του την Παρασκευή με τη δήλωση-μήνυμα που απηύθυνε στους εκπροσώπους των δανειστών μας.

«Η κυβέρνηση» -τόνισε ο υπουργός Οικονομικών- «δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού αλλά, κυρίως, και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην ελληνική οικονομία. Επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads και λοιπά».

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια «αποχαιρετιστήρια συμφωνία» με την τρόικα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Γ. Βρούτσης, αλλά και οι κ. Αβραμόπουλος και Γεννηματά, που εξακολουθούν -μαζί με τον υπουργό Οικονομικών? να δίνουν τη μάχη για τη διάσωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Το κλίμα

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε εισπράξει το κλίμα από τις τελευταίες συναντήσεις μελών της κυβέρνησής του με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να βάλει φρένο στα σενάρια αβεβαιότητας που προωθούνται το τελευταίο διάστημα, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας βάζουν εμπόδια στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αποθαρρύνοντας επενδύτες και ακυρώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos