Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

17 Σεπτεμβρίου 2018 14:59

«Μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση» εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ενώ συμπλήρωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξεως του 30%.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση». «Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Η εξαγγελία αυτή έφερε πολλούς προβληματισμούς στον χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους μπαίνει στο πλαίσιο του αιτήματος της Αυτοδιοίκησης για την Φορολογική Μεταρρύθμιση αντικαθιστώντας προφανώς τους ΚΑΠ. Να σημειώσουμε ότι τα συνολικά έσοδα από τους τον ΕΝΦΙΑ σήμερα ανέρχονται στα 3,25 δις.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ταυτόχρονα όμως εξήγγειλε ότι ο Δήμοι θα καθορίζουν τον ΕΝΦΙΑ στην περιοχή τους.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που μπαίνει εδώ είναι ότι το πολιτικό κόστος της φορολογίας του ΕΝΦΙΑ περνάει στους αιρετούς οι οποίοι δεν μπορούν καν να ισοσκελίσουν ούτε τα ανταποδοτικά τέλη.
Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα που απασχόλησε τους αιρετούς για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκης σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είναι με τι εισπρακτικό μηχανισμό θα μπει σε λειτουργία μια τέτοια διαδικασία από τους δήμους.
Και το τελευταίο ερώτημα είναι ότι όπως έδειξε η μελέτη του ΙΤΑ μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα μετέφερε τις φορολογικές αρμοδιότητες στους δήμους δημιουργεί μια τεράστια ανισότητα μεταξύ των δήμων. Υπάρχουν δήμοι που μπορούν να ευνοηθούν κατά πολύ από μια μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σ’ αυτούς, αλλά θα υπάρξουν και δήμοι που πραγματικά θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα βωσιμότητας.

Αλλο ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την Αυτοδιοίκηση είναι ο περιορισμός των προσλήψεων στην αναλογία 1:1 που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από την ΔΕΘ. Ολοι συνομολογούν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποστελεχωμένη. Αν εφαρμοστεί η αναλογία 1:1 τότε τα πράγματα προδιαγράφονται πολύ δύσκολα για την Αυτοδιοίκηση.

Και η τελευταία εξαγγελία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και αφορά επίσης την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας των δήμων με τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης τα ΣΔΙΤ υπονοώντας γενικότερες και ευρύτερες συνεργασίες σε κάθε τομέα δραστηριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό ίσως συνδυάζεται και με μία διέξοδο στον περιορισμό των προσλήωεων.

myota.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos