Μήνυση κατά Αχτσιόγλου για τις καθυστερήσεις στις συντάξεις

19 Σεπτεμβρίου 2018 11:52

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για τις εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ που ανέρχονται σε 180.000.

Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει ότι οι συντάξεις, για τις οποίες η αναμονή φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα έξι χρόνια, δεν καταβάλλονται σκοπίμως ώστε να δημιουργείται υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ και το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζει στους δανειστές.

Οπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλά μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων , αλλά σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης προκειμένου να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ το οποίο εμφανίζει και προς τους Δανειστές.

Υπ. Εργασίας: Μεγάλη η μείωση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι από την αρχή του 2015 έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων.

Η εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018 διευκρινίζει το υπουργείο και προσθέτει ότι η πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος συνεχίζεται. Σχετικά με το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι είναι αδιαμφισβήτητο και έχει επικυρωθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Στην αναμονή για επικουρική έως και 6 χρόνια

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικά στο πρώην ΓΛΚ(Γενικό Λογιστήριο Κράτους) και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση, δεν βρίσκει κανείς άκρη σε ότι και αν έχει ζητήσει. Οι υπάλληλοι αδυνατούν να δίνουν πληροφορίες σε ότι τους ρωτούν οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, λέγοντας ότι «αναμένονται εγκύκλιοι».

Επίσης, τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, η καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης έχει ως συνακόλουθη συνέπεια και την καθυστέρηση στην απονομή του εφάπαξ που δικαιούνται.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι στερούνται τα στοιχειώδη

Το ΕΝΔΙΣΥ περιγράφει την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι σημειώνοντας ότι οι απόμαχοι της εργασίας είναι άνθρωποι με ανάγκες και αρκετοί εξ’ αυτών με προβλήματα υγείας.Υποβάλλονται σε δαπάνες αγοράς φαρμάκων, αναγκάζονται λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης να συντηρούν άνεργα παιδιά με τις οικογενειές τους, πληρώνουν δόσεις δανείων σε τράπεζες, ΔΟΥ, ΕΝΦΙΑ, Λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και έχουν καταντήσει καταθλιπτικοί, αφού περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμών και στερούνται της δυνατότητος να έχουν τα στοιχειώδη προς το ζην, ακόμη και για τη διατροφή τους.

Τέλος ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των υπευθύνων σε βάρος των συνταξιούχων επειδή η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων οφείλεται σε σκοπιμότητα και όχι σε αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Εκκρεμότητες στην έκδοση σύνταξης

Εκκρεμότητες επικουρικής (90.000 επί 130 ευρώ μεσοσταθμικά επί 36 μήνες.)

90.000 Χ 130 Χ 36 = 421.200.000 ευρώ.

Εκκρεμότητες κύριες (50.000 επί 400 ευρώ επί 18 μήνες.)

50.000 Χ 400 Χ 18 = 360.000.000 ευρώ.

Εκκρεμότητες Εφάπαξ (40.000 επί 20.000 ευρώ μεσοσταθμικά)

40.000 Χ 20.000 = 800.000.000 ευρώ.

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά:

Της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Έφης Αχτσιόγλου.
Του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου.
Της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κας Στυλιανής Βρακά.
Του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου.
Του Διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Νικολάου Μπρίκη.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos