×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συμφωνία κορυφής για τριπλό «όχι» σε νέα μέτρα, εκλογές, μνημόνιο

24 Οκτωβρίου 2013 11:49

Με «όπλο» την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί στην αφετηρία της προσπάθειας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος λένε τρία βασικά «όχι»: όχι σε νέα μέτρα, όχι σε νέο μνημόνιο και όχι στις πρόωρες εκλογές...

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισαν τη συγκρότηση ενός αρραγούς κυβερνητικού μετώπου, ικανού να οδηγήσει τη χώρα μακριά από τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

Συναποφάσισαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ενώ ταύτιση απόψεων υπήρξε και για τους στόχους για το επόμενο διάστημα, γεγονός που προκύπτει ευκρινέστατα και από το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που «κλείδωσε» χθες.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, θέλοντας να «κλείσουν» οριστικά το ζήτημα των νέων μέτρων, δεσμεύθηκαν και γραπτώς ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Είναι χαρακτηριστικά το 8ο και το 9ο σημείο της προγραμματικής συμφωνίας, τα οποία αναφέρουν ρητά: «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία.

Για να μειωθεί το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, αλλά και το κλάσμα έλλειμμα προς ΑΕΠ, μόνη λύση είναι πλέον η ενίσχυση του παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, του ΑΕΠ!

Η επάνοδος σε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ για όλα τα επόμενα χρόνια... Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος: Πρώτον, για την κάλυψη οποιουδήποτε δημοσιονομικού κενού πέρα από τα συμφωνημένα, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής το 2016, χωρίς να τροφοδοτείται η ύφεση και η ανεργία και δεύτερον, για την ταχύτερη -και ασφαλέστερη- επάνοδο της χώρας στις αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών».

Αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό μήνυμα που θα «περάσουν» ο καθένας στο δικό του επίπεδο, και στους δανειστές της χώρας μας, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του μάλιστα, αφού επεσήμανε ότι «η Προγραμματική Συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε: Είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε και θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό».

Η διαπραγμάτευση

Οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης, συμφώνησαν επίσης και στην επιλογή της πολιτικής διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσουν πίσω τους τις συζητήσεις στο οικονομικό επίπεδο. «Συμφέρει απολύτως τη χώρα να στηριχθεί πάνω στα οικονομικά - τεχνοκρατικά στοιχεία, διότι αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας», φέρεται να ειπώθηκε στη συνάντηση κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται διαρροές που θολώνουν το τοπίο και προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, ενώ ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, αφού συμφώνησε, συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις για όλα τα εκκρεμή θέματα πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο, ακριβώς για να ξεκαθαριστούν πλήρως όλα τα δεδομένα.

Ο κ. Σαμαράς έχει την πάγια θέση ότι η κατάσταση πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρη προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τέλος, συζήτηση φέρεται να έγινε και για τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι στην επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο κ. Βενιζέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το θέμα των υποβρυχίων. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι η αντιμετώπιση της επιθετικής αυτής τακτικής θα είναι κοινή, γεγονός που πιστοποιήθηκε και από την ανακοίνωση που είχε εκδώσει πριν από δύο ημέρες ο κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος παρείχε πλήρη στήριξη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos