×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το τετ α τετ Σαμαρά - Μέρκελ στις Βρυξέλλες για τα νέα μέτρα

25 Οκτωβρίου 2013 09:01

Στους τεχνοκράτες της τρόικας παραπέμπει η γερμανική κυβέρνηση το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μη ληφθούν νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Βασικό θέμα στο δείπνο της Συνόδου οι υποκλοπές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε χθες συνάντηση λίγων λεπτών με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, που συνεχίζεται και σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές τηρούσαν χθες σιγήν ιχθύος για το περιεχόμενο της συνομιλίας, υποστηρίζοντας πως είχε μεν αντικείμενο την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η γενική απάντηση από τη Γερμανία, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκε στην «Κ», στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι «δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου» να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι. Το Βερολίνο αποδέχεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αλλά όχι «πολιτική» συζήτηση επί του ίδιου του περιεχομένου του Μνημονίου. Ενδεικτικό της στάσης του Βερολίνου είναι το περιεχόμενο της συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Μέρκελ φέρεται να συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την άψογη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έως σήμερα και να του διεμήνυσε ότι «όποια χώρα εφαρμόζει το Μνημόνιο θα έχει στήριξη από εμάς».

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς συνοδευόταν από τον κ. Γ. Στουρνάρα, σε μια σαφή σημειολογική κίνηση του πρωθυπουργού να διασκεδάσει τις φήμες περί έντασης στις σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να του περιγράψει τις κινήσεις της Αθήνας για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου και της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε εξέλιξη τριμερής συνάντηση μεταξύ της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων, από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν τεταμένο, με τους εκπροσώπους των σωματείων να επισημαίνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας. Η απάντηση που φέρονται να έλαβαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ήταν ότι «αν δεν είχαν εφαρμοστεί αυτές οι πολιτικές, ορισμένα κράτη θα βρίσκονταν εκτός ευρώ». Πάντως, άπαντες οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η κρίση σταδιακά τελειώνει και η Ευρώπη βγαίνει από την ύφεση, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ώστε να αμβλυνθούν οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οι κατηγορίες για υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών Ευρωπαίων ηγετών, από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έγιναν βασικό θέμα στο δείπνο της Συνόδου, αλλάζοντας ουσιαστικά πλήρως τη χθεσινή ατζέντα, η οποία κανονικά θα αφορούσε κυρίως την τραπεζική ενοποίηση. Στο αυστηρό ανακοινωθέν μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπουι, υπαινίχθηκε ότι η «έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ, θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη συνεργασία των δύο πλευρών στη συγκέντρωση πληροφοριών. Ως προς το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, δεν ελήφθησαν ούτως ή άλλως σημαντικές αποφάσεις, πέρα από την επιβεβαίωση των γνωστών χρονοδιαγραμμάτων για πολιτική συμφωνία ως προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών, μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, μάχη δινόταν για την ακριβή διατύπωση των συμπερασμάτων της συνόδου αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos