×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σαμαράς: «Οχι» σε νέα μέτρα, στη διαπραγμάτευση με όπλο τα έσοδα

05 Νοεμβρίου 2013 11:36

Με όπλο την πολύ καλή πορεία των εσόδων του Οκτωβρίου υποδέχεται η κυβέρνηση την τρόικα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Σαμαράς απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, αναφέρθηκε στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στον κ. Τσίπρα.

Κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων σε μισθούς και συντάξεις εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός, λίγες μόλις ώρες πριν από τη σημερινή έναρξη του νέου κύκλου των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Ηρθε η τρόικα και μας είπε ότι δεν προβλέπεται για το 2014 ζήτημα δημοσιονομικό... ξαφνικά τώρα μας λέει ότι υπάρχει και εν τω μεταξύ η οικονομία μόνον καλύτερα έχει πάει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας, πάντως, ότι «δεν υπάρχει σύγκρουση με την τρόικα» και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο «αν χρειαστεί κάτι άλλο να κοιτάξουμε τα διαρθρωτικά μέτρα που δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής του συνέντευξης ως πρωθυπουργός (στο Mega και τον Γ. Πρετεντέρη), ο κ. Σαμαράς επιχείρησε, χωρίς πάντως λεπτομέρειες και βεβαιότητες που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να υπάρξουν στην εκκίνηση μιας διαπραγμάτευσης, να οριοθετήσει τις κινήσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ως προς τα άμεσα προαπαιτούμενα για τη δόση, αναγνώρισε ως μοναδική εκκρεμότητα την τύχη των ΕΑΣ, για τα οποία περιορίστηκε να αναφέρει πως επιχειρείται να βρεθεί λύση.

Παρέπεμψε στους εταίρους, ως δική τους ευθύνη, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα χρόνια, το οποίο -όπως ανέφερε- δεν «πρέπει να συνοδεύεται από πίεση για νέο μνημόνιο». Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η «αποχώρηση» της τρόικας, με την έννοια των τακτικών τρίμηνων ελέγχων, σημειώνοντας ότι, ούτως ή άλλως, οι ευρωπαϊκές οικονομίες ελέγχονται από την Επιτροπή και το Eurogroup.

Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και της αλλαγής των στόχων του προγράμματος, που συνδέεται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το πρόγραμμα λιτότητας, ο κ. Σαμαράς επιφυλάχθηκε να το θέσει επί τάπητος όταν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, τον προσεχή Απρίλιο. Προανήγγειλε, πάντως, ότι τότε θα διεκδικήσει αλλαγή των δημοσιονομικών δεδομένων ώστε, επί παραδείγματι, ο στόχος για πλεόνασμα 1,5% το 2014 να περιοριστεί σε 0,8% δίνοντας ανάσα στην οικονομία και στους πολίτες.

Ο κ. Σαμαράς εκλήθη να απαντήσει και για την αναταραχή ως προς τον φόρο ακινήτων. Δήλωσε ότι κατανοεί, ως βουλευτής επαρχίας ο ίδιος, την ανησυχία των βουλευτών, δεσμεύθηκε για θεραπεία των στρεβλώσεων και παρέσχε πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Αναγνώρισε ότι «βοήθησε πάρα πολύ και στρίψαμε το καράβι... τον παραδέχονται και οι απέξω», ενώ σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκαλεί σε βουλευτές, παραδέχτηκε πως «τα λέει καμιά φορά πιο χοντρά απ' ό,τι έχουν συνηθίσει να ακούν».

Η χθεσινή συνέντευξη ξεκίνησε, προφανώς, με τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν εναντίον της βίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα είναι ανελέητη έναντι των πρωταιτίων. Επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική απομόνωση των εξτρεμιστών, επανέλαβε την επιθετική ρητορεία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι η δυναμική της Χρ. Αυγής, αποτέλεσμα κυρίως της οικονομικής κρίσης, θα συνεχίσει μειούμενη.

Εναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, η κριτική ήταν σφοδρότατη. «Ο κ. Τσίπρας δίνει μάχη για να μη βγούμε από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας «απειλεί τους επενδυτές», υπερασπίζεται προνόμια συντεχνιών, ενώ ενόψει ευρωεκλογών, υπό την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ετοιμάζεται να συνταχθεί με κόμματα τα οποία ζητούν κατάργηση της Σένγκεν και της Frontex.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι σε μια χώρα με σταθερότητα να υπακούμε στη λογική της τετραετίας». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «αυτοί που δεν συμφωνούν είναι εκείνοι που δεν θέλουν τη χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές», ενώ στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε σε συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός μπορεί να μην προέρχεται από τη Ν.Δ.

Παρείχε, δε, ασπίδα προστασίας στον κ. Ευαγγ. Βενιζέλο, έναντι των επιθέσεων που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων. «Δεν του βρήκαν τίποτα για τα υποβρύχια και ρωτώ, αυτοί που ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα είναι;» ανέφερε. Πάντως, ενόψει δημοτικών εκλογών, ο κ. Σαμαράς έθεσε σαφή διαχωριστική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «είμαστε άλλο κόμμα», ενώ ενέταξε την όποια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, πλην αυτού για την εκλογή δημάρχων, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos