×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μήνυμα Τσίπρα από τις ΗΠΑ - Ετοιμος για ρήξεις αλλά εντός Ευρωζώνης

06 Νοεμβρίου 2013 11:27

Μηνύματα εκτός Ελλάδας αλλά και... εντός έστειλε από το μακρινό Οστιν του Τέξας ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για... ρήξεις αλλά εντός της Ευρωζώνης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με την ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν, επιχείρησε να διευκρινίσει πτυχές του σχεδίου του κόμματος στο ενδεχόμενο που κληθεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές και να εμφανιστεί ο ίδιος ως «φιλοευρωπαϊστής», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική από τα αριστερά στη δομή της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν επιδιώκει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό και για την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για μονομερείς ενέργειες εκ μέρους μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη».

Εμμέσως πλην σαφώς με αυτές τις προσεκτικές διατυπώσεις, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να απαντήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκό και ακραίο κόμμα και ότι δεν επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Εχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας τα εξής: «Αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά ή την πετάνε εκτός».

Απάντηση

Στην κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει θέσεις για το ευρώ, απάντησε ο Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι «εμείς ουδέποτε εισηγηθήκαμε μια πολιτική εξόδου που να έχει το στοιχείο της αναδίπλωσης» κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες που ακούστηκαν και στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις από τη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε μεταξύ άλλων τη διαχείριση χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία να την αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χωρίς την ανάμειξη του ελληνικού κράτους, να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων για την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος και την εξυπηρέτησή του εισηγήθηκε πρόγραμμα αποπληρωμών που να συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας, και σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «συμβουλές για μελλοντικές κυβερνήσεις», ανέπτυξε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο. «Κάθε μέρα», είπε ο κ. Τσίπρας, «βελτιώνουμε τις προγραμματικές λεπτομέρειες για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο».

Με σκεπτικισμό, πάντως, είδαν τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη. Είναι ενδεικτικό ότι στο site της τάσης αναρτήθηκε σχόλιο, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις, όπου μεταξύ άλλων σημειωνόταν ότι επιβεβαιώνεται και για ορισμένους κύκλους στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με την τρόικα δεν παίζεις και πρέπει να έχεις σχέδιο για την εναλλακτική πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη, και να το εννοείς».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos