×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κυβέρνηση - Τρόϊκα: Διαπραγμάτευση με «αγκάθια»

07 Νοεμβρίου 2013 10:26

Στην πλέον κρίσιμη φάση περνούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς από τις συζητήσεις που θα γίνουν αύριο στο υπουργείο Οικονομικών

θα εξαρτηθούν, αφενός ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ, αλλά -κυρίως- το ύψος του δημοσιονομικού κενού του '14, το οποίο συναρτάται ευθέως με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Η τρόικα αναμένεται να ανοίξει αύριο τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και το Δημόσιο (βλ. αμυντικές βιομηχανίες) και από τα όσα θα πουν οι εκπρόσωποί της θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας.

Την ώρα, πάντως, που οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επαναβεβαίωναν με τη νέα συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, αλλά και νέους φόρους, το ενδιαφέρον της τρόικας επικεντρωνόταν στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Ι. Βρούτσης παρέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης στους εκπροσώπους των δανειστών ένα σχέδιο δέκα σημείων, από το οποίο προσδοκά οφέλη ύψους 800 εκατομμυρίων έως ένα δισ. ευρώ.

Επικύρωση

Πρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχει ήδη ποσοτικοποιήσει και αναμένει πιθανότατα αύριο την επικύρωση από την πλευρά των δανειστών.

Οπως έλεγε στο «Εθνος» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, ακόμη και στα 700 εκατομμύρια να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα είναι κέρδος, με δεδομένο ότι αυτές οι αλλαγές ξεκίνησαν από το... μηδέν.

Συνθήματα στη βροχή

Με ομπρέλες και αδιάβροχα οπλίστηκαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν χθες στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά η καταρρακτώδης βροχή περιόρισε τη συμμετοχή. Στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Aρεως, αλλά τελικά η πορεία ματαιώθηκε λόγω της καταιγίδας. Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην Ομόνοια και πραγματοποίησε ογκώδη πορεία, δεδομένων των συνθηκών, μέχρι το Σύνταγμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να επικρατεί αισιοδοξία ότι θα βρεθούν τελικά λύσεις σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα που τώρα «χωρίζουν» τις δύο πλευρές. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκαναν χθες το μεσημέρι μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης και επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να μη δεχθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν επίσης στο ότι η κυβέρνηση θα θέσει και το θέμα της παράτασης επ' αόριστον της περιόδου (λήγει τον Δεκέμβριο) ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και μάλιστα ζήτησαν από τον ο κ. Σταϊκούρα να ετοιμαστεί έτσι ώστε μέσα στον Νοέμβριο να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που πιστοποιούν τη δημοσιονομική επιτυχία του μέτρου της μείωσης.

Μεγάλη συζήτηση έγινε επίσης για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιμένουν στη θέση τους για εξυγίανση εν λειτουργία των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, κάτι με το οποίο -μέχρι στιγμής- δεν συμφωνεί η τρόικα.

Στη Βουλή

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι πάντως θα επιμείνουν με το επιχείρημα ότι τα Αμυντικά Συστήματα έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Χθες, οι δυο ηγέτες συμφωνήσαν στο να επιταχυνθεί η κύρωση από τη Βουλή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων στους εργαζομένους, έτσι ώστε να μπορέσει η εταιρεία να εκδώσει φορολογική ενημερότητα και να εισπράξει χρήματα που της οφείλουν, από παραγγελίες που έχει ήδη ολοκληρώσει.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos