×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τα «όπλα» στη μάχη με την τρόικα

09 Νοεμβρίου 2013 16:30

Τι προτείνει η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Εντονες πιέσεις από τους δανειστές για περικοπές των υψηλών συντάξεων. Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβει κανένα μέτρο για το 2014.

Μέτρα που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ έχει ήδη παρουσιάσει και τεκμηριώσει η κυβέρνηση στην τρόικα χωρίς να «ακουμπήσει» μισθούς, συντάξεις και φόρους. Η τρόικα αν και ακόμα δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει να εκφράζει αντιρρήσεις, αμφισβητώντας τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά κυρίως την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνονται από το υπουργείο Εργασίας.

Η τρόικα θεωρεί ότι έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα εισπραχθούν, παρά το γεγονός ότι έχουν περιληφθεί στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το ποσό αυτό είναι μέρος της «τρύπας» των 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει η τρόικα, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει ισχυρή επιχειρηματολογία για να αποδείξει στην τρόικα ότι τα έσοδα από τη φορολογία μπορούν να εισπραχθούν στο ακέραιο, ενώ το ίδιο θεωρεί πως ο στόχος του 1 δισ. ευρώ μπορεί να υπερκεραστεί. Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο έχει στηρίξει την επιχειρηματολογία του σε τρεις άξονες:

1. Τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση και την εντατικοποίηση των ελέγχων για το 2013 θα είναι καλύτερα των προβλεπόμενων. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013, έχουν εισπραχθεί από ληξιπρόθεσμα χρέη και ελέγχους 550 εκατ. ευρώ επιπλέον των θεσμοθετημένων στόχων. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τουλάχιστον τα 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους και θα αποτελέσει μία πολύ καλύτερη βάση για την επίτευξη των στόχων του επόμενου προϋπολογισμού.

2. Από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειδικούς ελέγχους σε υπεράκτιες (off shore) εταιρείες, εξελιγμένου τύπου διασταυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομίας με νέου τύπου κριτήρια, έχει προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν το 2014 τουλάχιστον 381 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το ποσό των 381 εκατ. ευρώ θα είναι τελικά πολλαπλάσιο, αλλά προς το παρόν δέχεται να μην τεθεί νέος υψηλότερος στόχος, καθώς η τρόικα αμφισβητεί ακόμα και την είσπραξη των 381 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι εκθέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το 2013, ενώ το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 381 εκατ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση εντός του 2014. Κάτι το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας δύσκολα θα μπορέσουν να αντικρούσουν.

3. Θα αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014 κατά 700 εκατ. ευρώ «αυτομάτως», εξαιτίας της επιβράδυνσης της ύφεσης. Σύμφωνα με μελέτες όταν μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τα έσοδα του προϋπολογισμού υποχωρούν με μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνον της οικονομικής δραστηριότητας. Αντιστοίχως, οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι όταν επιβραδύνεται η ύφεση ή αντιστρέφεται το πρόσημο και η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη τα έσοδα αυξάνονται με πολλαπλάσιους ρυθμούς από εκείνους της οικονομικής μεγέθυνσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η τρόικα αμφισβητεί τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών προτάσεων, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για μία ακόμα φορά να αποφύγει μέτρα, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί σαθρά. Δηλαδή, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής δεν απέδωσαν μέχρι και το 2012 τα προβλεφθέντα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκάζεται να πάρει στα μισά του χρόνου σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβει κανένα μέτρο για το 2014, αλλά αναγνωρίζει ότι σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα υπάρχουν προβλήματα που ενδεχομένως να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση οι επιπρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 500 με 700 εκατ. ευρώ και δεν θα αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους. Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει στην τρόικα έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις κυρίως στο ασφαλιστικό, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα:

1. Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει:

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των υποβληθεισών δηλώσεων για εισφορές με τις πραγματικές καταβολές (εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 300 - 350 εκατ. ευρώ).

Συμψηφισμό των οφειλών με την επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος (200 εκατ. ευρώ).

Επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όσους εργοδότες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους (100 εκατ. ευρώ).

Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ (100 εκατ. ευρώ).

Συμψηφισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές που δεν καταβάλλονται στον ΟΓΑ (80 εκατ. ευρώ).

Απευθείας αναγραφή από τα Ταμεία στη φορολογική δήλωση του ποσού της σύνταξης (80 εκατ. ευρώ).

Είσπραξη εισφορών σε επικουρικά (ΕΤΕΑ) και εφάπαξ μέσω ΑΠΔ από την 1η Δεκεμβρίου (130 εκατ. ευρώ).

2. Εξοικονόμηση άνω των 100 εκατ. ευρώ από ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και του μισθολογικού πλαφόν σε όλες τις ΔΕΚΟ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos