×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Με 153 ψήφους απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

11 Νοεμβρίου 2013 11:21

Με 153 «όχι» από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 153 ενώ 17 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, και ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση ενώ η ΔΗΜΑΡ μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη και Γιώργο Κασαπίδη δήλωσαν «παρών».

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) λόγω ασθένειας, ο Μίμης Ανδρουλάκης και οι τρεις προφυλακισμένοι στο Κορυδαλλό βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη. Περισσότερο ενισχυμένη. Μπροστά στην πορεία μας. Εκλογές το 2016», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Εκτός ΠΑΣΟΚ η Θ. Τζάκρη

Στην άμεση διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μετά το «ναι» από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Τζάκρη σε δήλωσή της ανέφερε ότι η απόφασή της «είναι μόνο πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και στους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα e-mails των δανειστών».

Ανέφερε ακόμη ότι «το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί επικοινωνιακά τους νέους φόρους και τις νέες περικοπές που της επιβάλλουν οι δανειστές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωναν για τη στάση της ότι η ίδια ως υφυπουργός ενώ υπέγραφε αποφάσεις της κυβέρνησης, τώρα επέλεξε άλλο δρόμο αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε άλλο σχεδιασμό να κατέλθει -όπως ανέφεραν πληροφορίες- ως υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μονομαχίες με καρφώματα

Προσηλωμένη στους στόχους της προχωρεί η κυβέρνηση. Στη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας. Κορύφωση αποτέλεσε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Με μία διαγραφή -της Θεοδώρας Τζάκρη- και εν μέσω άγριας πόλωσης και προσωπικών επιθέσεων με καρφιά-δηλητήριο μεταξύ των Σαμαρά - Βενιζέλου από τη μία και του Αλ. Τσίπρα από την άλλη, η κυβέρνηση με ψήφους 153 κατά, 124 υπέρ και 17 «παρών» πέρασε τις πρώτες πρωινές ώρες τον σκόπελο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Σαμαράς αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε πως «η κυβέρνηση από τη διαδικασία βγήκε ενισχυμένη κοινοβουλευτικά» (εξηγώντας με νόημα πως... υπάρχουν και τα 17 «παρών»).

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές και απουσίαζαν οι Ν. Κακλαμάνης (έχει υποβληθεί σε εγχείρηση), Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Γλέζος (είναι στο νοσοκομείο) και οι τρεις προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες.

Στην κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον Αλ. Τσίπρα - πολλές φορές με ακραίες εκφράσεις και προσωπικές βολές, δείγμα της έντασης που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Διάλογος με αιχμές Ενταση χθες στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα. «Πώς αισθάνεστε, κύριε πρωθυπουργέ; Επιτυχημένος; Αναρωτιέμαι...

Διάλογος με αιχμές

Ενταση χθες στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα. «Πώς αισθάνεστε, κύριε πρωθυπουργέ; Επιτυχημένος; Αναρωτιέμαι... κοιτάξτε με, δεν είναι κακό... Κοιμάστε ήσυχος;», ρώτησε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό, για να του απαντήσει ο Αντ. Σαμαράς: «Εχετε οίηση και αμετροέπεια και τώρα το ρίξατε στο ψυχογράφημα. Κοιτάω από την άλλη για να μη γελάσω».

Για πρώτη φορά μάλιστα οι Σαμαράς και Τσίπρας επιδόθηκαν σε μια στιχομυθία, όταν ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε τον Α. Σαμαρά: «Πώς αισθάνεστε, κ. πρωθυπουργέ; Επιτυχημένος; Αναρωτιέμαι... Κοιτάξτε με, δεν είναι κακό... Κοιμάστε ήσυχος;».

Ο πρωθυπουργός τού απάντησε: «Eχετε οίηση και αμετροέπεια και τώρα το ρίξατε στο ψυχογράφημα. Κοιτάω από την άλλη, για να μη γελάσω». «Δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. Μάλιστα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «γελοίους» τους βουλευτές της ΝΔ, όταν εκείνοι αντέδρασαν σε μια αναφορά του.

Αναλόγως πολύ έντονη στιχομυθία ακολούθησε με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Αλ. Τσίπρα. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, εκτός από την επίθεση στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2016 και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ πως κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για να καλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Εκλογές ως μόνη λύση για «τη σωτηρία της πατρίδας» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης «ηθικούς αυτουργούς της δυστυχίας του λαού».

Ο Ευ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράταξη, αλλά «κόμμα διαμαρτυρίας και όχημα ευκαιρίας».

Κόντρα είχε ο Ευ. Βενιζέλος και με τον Φ. Κουβέλη για το θέμα της Κεντροαριστεράς, με τον πρώτο να εγκαλεί τον δεύτερο ότι η ΔΗΜΑΡ προσχώρησε στη λογική των δύο πόλων και σημείωσε: «Μόνο που δεν υπάρχουν δύο πόλοι. Υπάρχουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση». «Οταν αναφέρεται στους πόλους, καλά κάνει να συναριθμείται μαζί με την κυβέρνηση, αφού έτσι θέλει», του απάντησε ο Φ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Αλλά έτσι δεν γίνεται η Κεντροαριστερά».

Αντ. Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει θέατρο

Οι εκλογές θα γίνουν το 2016

Η σκληρή προσωπική επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, αλλά και η ξεκάθαρη θέση -την επανέλαβε τρεις φορές- πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2016 χαρακτήρισαν την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Τη μομφή την καταθέσατε για να γλιτώσετε τη μομφή από τον Λαφαζάνη».

Ο Α. Σαμαράς ξεκίνησε τα μεσάνυχτα την ομιλία του αναρωτώμενος: «Σας κοιτάω, κύριε Τσίπρα και σας ρωτώ: Εχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας; Ξεκινήσατε την πρόταση μομφής για να μας ρίξετε και στο τέλος μας ζητήσατε να παραιτηθούμε μόνοι μας; Αυτή τη χάρη δεν θα σας την κάνουμε. Εκλογές θα γίνουν το 2016», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τότε θα έχουμε βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Φροντίστε και εσείς να έχετε συμμαζέψει το κόμμα σας».

Χαρακτήρισε «πρωτοφανές λάθος» τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή επί της πρότασης δυσπιστίας. Στη συνέχεια κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «παίζει θέατρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης», καθώς και επικίνδυνα παιχνίδια, δεδομένης της στιγμής που επέλεξε για την πρόταση δυσπιστίας, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. «Σας τελείωσε η πολιτική, σας τελείωσε και η επανάσταση», είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας: «Εκλογές θα γίνουν το 2016».

«Σίγουρα παίζετε θέατρο. Και δεν μιλάω για τα επεισόδια που στήσατε για να καλύψετε την γκάφα που κάνατε με την πρόταση μομφής. Αλλωστε αυτό δεν ήταν καν θέατρο, ήταν καραγκιόζ μπερντές. Παίζετε θέατρο, γιατί σας τελείωσε η πολιτική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε: «Πιστεύετε ότι το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφοβίσει το Κοινοβούλιο; Η χώρα σάς αφήνει πίσω, κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός και ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα τι θα κάνει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μνημόνιο.

«Οδηγούμε τη χώρα σε ανάκαμψη και εσείς» -είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- «θέλετε να ακυρώσετε αυτή την πορεία. Είστε πιο παλιοί και από τους δεινόσαυρους», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική που του έκαναν για τη δέσμευσή του για το ελεύθερο Wi Fi, ενώ συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ «να μη δηλητηριάζετε με φθηνό λαϊκισμό το Κοινοβούλιο. Πώς θα γίνετε κυβέρνηση, όταν δεν μπορείτε να γίνετε αντιπολίτευση;».

«Και αν δεν σας βγήκαν τα πεζοδρόμια, δεν θα τα φέρετε στο Κοινοβούλιο, εδώ δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο. Και τα μερκελιστές ή τα εγκάθετους στους τοκογλύφους να τα κόψετε, μόνο εσείς, η Χρυσή Αυγή και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε μόνιμο παραλήρημα τα λένε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση Τσίπρα κατά του πρωθυπουργού

Παταγώδης η αποτυχία σας

Ευθεία επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνοντας την κατηγορία ότι απέτυχε, τονίζοντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι τα Μνημόνια θα ακυρώσει ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του.

Σε υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του στόχευσε προσωπικά τον κ. Σαμαρά κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, ενώ εξήγησε ότι η μομφή «δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του λαού». Τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του, για μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και λαϊκής ενότητας, για να ακυρώσει τα Μνημόνια και να κατορθώσει «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εθνική τραγωδία αυτό που βιώνει ο λαός από το Μνημόνιο και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά είπε: «Τα ψέματα τελειώνουν», προσθέτοντας ότι κυβερνά με τα ΜΑΤ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Φοβάστε τη δημοκρατία και την αλήθεια», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι θα κάνει τώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο θα γίνει «εξεταστική επιτροπή» για τις πολιτικές των Μνημονίων. Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες και τον κάλεσε να πει «ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές» που έχει βάλει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Δεν είναι μόνο ότι δεν σας θέλουν από κάτω, είναι ότι δεν αντέχετε και γίνεστε επικίνδυνοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Τον κατηγόρησε, δε, για αμετροέπεια και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα ελαχίστων. «Κυβέρνηση και τρόικα κάνουν ότι διαπραγματεύονται, ενώ ετοιμάζονται να μπήξουν το μαχαίρι ξανά στη Βουλή. Οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα είναι ψεύτικες και σας καλώ να τα ξαναπείτε εδώ, για να τα θυμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην υπόθεση των υποβρυχίων κάνοντας λόγο για συγκάλυψη σκανδάλων, αναφερόμενος και σε παλαιότερες δηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν σενάρια για μία νέα κυβέρνηση από τη Βουλή, καθώς τη λύση θα δώσει ο λαός με την ετυμηγορία του, δίνοντας τη δυνατότητα σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση να ακυρώσει τα Μνημόνια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή, έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διοργανώσει συγκέντρωση, στην οποία μίλησαν κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος.

Η μονομαχία Βενιζέλου με Τσίπρα

Στα άκρα έφτασε η αντιπαράθεση Βενιζέλου - Τσίπρα, με φόντο το θέμα των υποβρυχίων, με τον πρώτο να καλεί σε... μονομαχία τον δεύτερο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κατηγορώντας τον για σχέση του με συγκεκριμένα συμφέροντα και καλώντας τον να καταθέσει στη Βουλή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Ο Αλ. Τσίπρας τού συνέστησε να έχει υπομονή, να μη δείχνει αδυναμία και «όλα θα γίνουν στην ώρα τους», όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, τον κατηγόρησε για συκοφαντία και τόνισε: «Περιμένω να έρθετε στη Βουλή να διεξαχθεί ανάμεσά μας, ανάμεσα σε σας και εμένα, μία μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους».

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας «επικαλέσθηκε τα επιχειρήματα των οπαδών του Τσοχατζόπουλου και υιοθετήσατε τα στελέχη του». «Χτυπάτε εμένα, αλλά έχετε στενό πολιτικό φλερτ με τη Λ. Κατσέλη που ήταν αρμόδια», αντέτεινε ο Ευ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Στηρίζετε συγκεκριμένα, επώνυμα συμφέροντα, που θέλουν τη διάλυση του Σκαραμαγκά. Αυτά είναι σκηνές από το έργο που θα δούμε προσεχώς. Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα».

«Οσο μιλά ο Ευ. Βενιζέλος δίνει πόντους δημοσκοπικούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χορηγός μας», του απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Α. Σαμαράς είναι σε δύσκολη θέση, διότι «έχει συνεταίρο τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τώρα τον υποκαθιστά».

Τρύπιο... δολάριο

Για τη «μονομαχία» ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε: «Μου δώσατε την ευκαιρία για να σας αποκαλύψω για ποιο λόγο πήγα στο Τέξας. Για να μάθω να μονομαχώ στο Ελ Πάσο». Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε λέγοντας ότι «πήγατε για αμερικανική βοήθεια. Προκειμένου να σας εκπαιδεύσουν οι Αμερικάνοι» και κατέληξε: «Δεν εκπαιδευτήκατε σωστά στην Αμερική, επενδύσατε στο τρύπιο... δολάριο».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos