×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τα κέρδη, οι ζημίες και η επόμενη μέρα

12 Νοεμβρίου 2013 11:37

Ικανοποιημένοι και σε ό,τι αφορά την ουσία αλλά και την εικόνα δηλώνουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού για τα όσα έγιναν στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια πρόσωπα που έκαναν την πολιτική αποτίμηση χθες το πρωί, εκτιμούν ότι φάνηκαν ξεκάθαρα οι αντιφάσεις στον πολιτικό λόγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επίσης και ο διχασμός της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι του «βγήκε» ο επιθετικός τόνος που χρησιμοποίησε κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα θεωρεί πως οι πολίτες κατάλαβαν ότι η ΝΔ είναι η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη στη χώρα που έχει και σχέδιο για την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή και όραμα για την επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά την απώλεια της Θ. Τζάκρη, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι 154 κυβερνητικοί βουλευτές θα λειτουργήσουν ως μια «συμπαγής ομάδα» το επόμενο διάστημα, καθώς αντιλαμβάνονται -μετά και τη συζήτηση στη Βουλή- ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας αυτήν την ώρα.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσοντας ακόμη και την ειρωνεία στην τακτική αντιμετώπισής του, καθώς εκτιμούν ότι όσο δεν υπάρχουν άμεσες και «σκληρές» απαντήσεις στα όσα λέγονται είτε από τον κ. Τσίπρα είτε από τα στελέχη του, προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη. Για τον λόγο αυτό η εντολή που έχει δοθεί στους βουλευτές και τους υπουργούς είναι να μην αφήνουν τίποτε αναπάντητο.

Από χθες, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γυρίσει σελίδα και προετοιμάζονται για τα επόμενα -δύσκολα- βήματα που πρέπει να κάνουν μέχρι το τέλος του έτους. Τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

- Κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολογία στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και, όπως βεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, στο τελικό σχέδιο θα έχουν συμπεριληφθεί πολλές από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι βουλευτές. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς γίνονται ήδη οι απαραίτητες διορθώσεις στις αρχικές ρυθμίσεις.

- Κατάθεση του προϋπολογισμού. Στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή το τελικό σχέδιο και, όπως τονίζουν κορυφαίοι υπουργοί, δύσκολα οι βουλευτές που απέρριψαν την πρόταση δυσπιστίας θα δώσουν αρνητική ψήφο σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

- Αρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Πρόκειται για το τρίτο (και κατά πολλούς το δυσκολότερο) νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να φέρει στη Βουλή το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη σταδιακή άρση της απαγόρευσης, με την αρχή να γίνεται από εκείνους που είχαν σταματήσει να πληρώνουν τα δάνειά τους πριν από την κρίση.

Πολιτικός χρόνος

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εάν ξεπεραστούν και τα τρία αυτά νομοσχέδια, τότε η κυβέρνηση έχει πολιτικό χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάιο, καθώς κανείς στο εσωτερικό της χώρας δεν θα αποτολμήσει να την πλήξει όσο διαρκεί η ελληνική προεδρία. «Μέχρι τότε» -υποστηρίζουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού- «θα έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και η ΝΔ θα προσέλθει με καλύτερους όρους στις κάλπες των ευρωεκλογών και της αυτοδιοίκησης».

Τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε απομόνωση ο πρωθυπουργός, ταύτιση του Σαμαρά με τον Βενιζέλο

Τα συν και τα πλην μετρούν στην Κουμουνδούρου, στον απόηχο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, εκτιμώντας ότι η... ζυγαριά έγειρε υπέρ της πλάστιγγας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη ανάγνωση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αποκαλύφθηκε η πλήρη ταύτιση Σαμαρά - Βενιζέλου -τους χαρακτηρίζουν «δίδυμες ψυχές»- και ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πραγματική ατζέντα στο προσκήνιο, βάζοντας «τέλος στα επικοινωνιακά σόου και στα ψεύτικα αντάρτικα».

Στην κοινή συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της ΚΟ αποτιμήθηκε η πολιτική πρωτοβουλία του κόμματος αλλά και η συγκέντρωση που διοργανώθηκε έξω από τη βουλή. Κεντρικά στελέχη του κόμματος εστίασαν στην ομιλία του κ. Σαμαρά - είπαν ότι εκχυδάισε τη συζήτηση με πρωτόγνωρες εκφράσεις και πως «έδειξε την εικόνα ενός πρωθυπουργού σε πλήρη απομόνωση, ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Δραγασάκης, εκτίμησε ότι υπάρχει ένα συνειδητό σχέδιο υποβάθμισης της πολιτικής αλλά και του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με «non paper» που διένειμε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε 16 μήνες ο κ. Σαμαράς έχει απολέσει 25 βουλευτές. Η Κουμουνδούρου βάζει στο κάδρο Σαμαρά και Βενιζέλο -έχουν πλήρη ταύτιση πολιτικής, λόγου και ύφους, σημειώνει-, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, κάνει ένα ακόμη βήμα λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου τυπικά πλέον εμφανίζεται ως ένα διαφορετικό κόμμα». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απαντήσει στο εάν ήταν σωστή ή λάθος η πρόταση δυσπιστίας επικαλούμενη μια σειρά λόγους που απαντούν ότι ήταν μία επιβεβλημένη κίνηση στην παρούσα συγκυρία.

Σε άμυνα

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η κυβερνητική πλειοψηφία είχε μια ακόμη απώλεια -τη Θ. Τζάκρη- και αναγκάστηκε να παίξει ρόλους αντιπολίτευσης, καθώς όλοι κατέφευγαν στην ανάλυση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακούσαμε μια παραπολιτικού τύπου ανάλυση με άφθονα ψεύδη για τα εσωκομματικά, υποτίθεται, του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Γ. Δραγασάκης, ενώ σχολίασε και τη στάση της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «πρέπει να δει πολύ σοβαρά τις επιλογές που θα κάνει, αν θέλει να υπάρχει στο πολιτικό στερέωμα».

Στο πλαίσιο αυτό η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι «ανάγκασε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να έρθουν σε αντιπαράθεση πάνω στο σαθρό επίδικο της Κεντροαριστεράς». Θετική χαρακτήρισε την παρουσία του κόσμου έξω από τη βουλή ο Π. Λαφαζάνης, αν και στελέχη, όπως ο Γ. Σταθάκης, δεν κρύβουν ότι δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ απάντησε στα όσα ειπώθηκαν περί αλλαγής στάσης για το ευρώ από τον κ. Τσίπρα -στο Τέξας- λέγοντας ότι «οι δηλώσεις του ήταν στο πλαίσιο των αποφάσεών μας». Μιλώντας στο BHMA FM, ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε αυτά που υποστηρίζει η πλειοψηφία του κόμματος, «υπάρχει όμως και μία μειοψηφία που δεν τα υποστηρίζει».

ΠΑΣΟΚ

Τα κέρδη της μονομαχίας, η ζημιά με Τζάκρη

Κέρδη και ζημίες από την τριήμερη επιχείρηση του ΠΑΣΟΚ να ακυρώσει πολιτικά την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ μετρά η Χαριλάου Τρικούπη, γνωρίζοντας ότι έπονται νέες κρίσιμες διαδικασίες στη Βουλή. Παρότι η Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε τον απολογισμό, διαπιστώνοντας κέρδη -ειδικά από την «πρόβα μονομαχίας» του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα και με φόντο τα περί Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία-, στη συνέχεια «διέγνωσε» σημαντική ζημία από το γεγονός της αιφνιδιαστικής υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Η «ακαριαία» διαγραφή της θεωρήθηκε ορθή και επιβεβλημένη πράξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού η κ. Τζάκρη είχε στην πραγματικότητα προαναγγείλει από καιρό ότι θα ακολουθήσει άλλο «δρόμο» καταψηφίζοντας νέα μέτρα στη Βουλή.

Ωστόσο, μετά το «ναι» της βουλευτού Πέλλας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η Χ. Τρικούπη δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την «επόμενη μέρα» και στη στάση των βουλευτών είτε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού είτε του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, το στενό επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να επανεξετάσει τον σχεδιασμό του και να επιταχύνει πρωτοβουλίες υπέρ της ενίσχυσης του προφίλ του κόμματος.

Ως προτεραιότητα καταγράφηκε κατά την ανταλλαγή απόψεων των ίδιων των στελεχών του επιτελείου ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνέργειες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη Χαριλάου Τρικούπη - απομακρύνοντας έτσι και τους δυσάρεστους αιφνιδιασμούς, όπως με την κ. Τζάκρη, η οποία δεν είχε ενημερώσει σχετικώς τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τ. Ρήγα (την είχε αναζητήσει τηλεφωνικά πριν από την ψηφοφορία αλλά χωρίς αποτέλεσμα...).

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πάντως ότι σύντομα θα αναδειχθεί η ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση του κόμματος για ουσιαστικές αλλαγές, όπως στον Ενιαίο Φόρο ή σε αποφάσεις που προτείνει η τρόικα με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής θα λάβει σαφείς και αποστομωτικές απαντήσεις από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με την προχθεσινή ομιλία του έκανε σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα - με αναφορές σε «οργανωμένα συμφέροντα».

Είναι πασιφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει εκτός των άλλων να αποδείξει ότι η πολιτική του πρόταση είναι απάντηση στην ακραία πόλωση που επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και θα επιμείνει στην παρουσίαση προτάσεων που αφορούν ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους ανέργους, ενώ θα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία το «όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos