×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το σχέδιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον φόρο στα ακίνητα

14 Νοεμβρίου 2013 11:44

Αγώνα δρόμου για να υπερβεί τις εσωτερικές διαφωνίες και το «αντάρτικο» κάποιων «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών, οι οποίοι «απειλούν» με καταψήφιση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, κάνει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να μη δοθεί παράταση στην εκκρεμότητα.

Το έντονο παρασκήνιο και οι «διαρκείς» διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με στόχο μια «κοινά αποδεκτή λύση», δηλαδή την υιοθέτηση προτάσεων των διαφωνούντων βουλευτών, φαίνεται πάντως ότι οδηγεί σε ενδοκυβερνητική συμφωνία, εκτός απροόπτου, για την κοστολόγηση του νέου πλαισίου. Την ώρα που βουλευτές κραδαίνοντας την καταψήφιση του προσχεδίου για τον ΕΝΦΑ σχεδόν... ακυρώνουν τις σχετικές αντιδράσεις συναδέλφων τους της αντιπολίτευσης, το τεχνοκρατικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εξέταζε τους εναλλακτικούς «χάρτες» μαζί με την κοστολόγηση των προτάσεων.

Εχοντας το «χαρτί» με την «ενδιάμεση λύση», το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ έκανε χθες κλειστή σύσκεψη, ενώ νωρίτερα ο αρχηγός του κόμματος Ε. Βενιζέλος διαμήνυσε στους συνεργάτες του ότι αναμένει την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τις αλλαγές που εισηγείται τελικώς για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ετσι σήμερα το πρωί συνεδριάζουν την ίδια ώρα οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική αξιολόγηση του φόρου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποδώσει στα ταμεία του Δημοσίου 2,9 δισ., ενώ η βεβαίωση μειώνεται στα περίπου 3,4 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ.

Το νέο σχέδιο

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων το 2014 προβλέπει συνδυασμό του ΦΑΠ και του ΕΝΦΑ. Θα επιβάλλεται δηλαδή ανά ακίνητο, αλλά θα αυξάνεται με βάση την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας - μάλιστα για συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 300.000 θα επιβάλλεται ένας συμπληρωματικός φόρος με 10 συντελεστές ανάλογα με την αξία της περιουσίας, οι οποίοι θα ξεκινούν από 1,1%.

Με αυτόν τον τρόπο θα μεταφερθούν βάρη στις υψηλές ιδιοκτησίες και θα ελαφρυνθούν τα μικρά και μεσαία ακίνητα καθώς και τα αγροτεμάχια. Ειδικότερα για τα αγροτεμάχια θα καταργηθούν οι συντελεστές προσαύξησης, όπως η απόσταση αγροτεμαχίων από τη θάλασσα, που αυξάνουν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση.

Επίσης, θα εξαιρεθούν από τον φόρο τα αγροτικά κτίσματα, τα ποιμνιοστάσια και οι κτηνοτροφικές μονάδες. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα φέρουν έναν σύγχρονο και δικαιότερο νόμο - ωστόσο, μένει να αποδειχθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση αν, έχοντας πειστεί, θα λάβουν ομόφωνη απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Αντίστοιχες διαδικασίες γίνονται και εντός των τειχών της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας - προτάσεις της συζητήθηκαν αναλυτικά και στη σύσκεψη υπό τον Χρ. Λαζαρίδη.

Και ενώ ο Γ. Κουτσούκος -από τους πρώτους που αντέδρασαν για το αρχικό πλαίσιο του Ενιαίου Φόρου- αποτελεί με τον κ. Ανδρέα Μακρυπίδη τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στην ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση, συνάδελφοί τους κάνουν «αντάρτικο» με δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής επέμεινε στο ενδεχόμενο καταψήφισης αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις του, απαντώντας μάλιστα (στο Mega) για το σενάριο να πέσει η κυβέρνηση: «να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας...».

«Διαφωνήσαμε όλοι και είπαμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το σχέδιο που μας ήρθε», επανέλαβε ο Θ. Μωραΐτης. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αρνητική διάθεση εξαρχής κι ότι το ενδεχόμενο καταψήφισης αφορά μόνο την πιθανότητα να μην ενταχθούν στον ενιαίο φόρο οι εισηγήσεις των βουλευτών.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

«Κατηγορώ» κατά του Γ. Στουρνάρα

Ο Β. Πολύδωρας σε ερώτηση που κατέθεσε χθες για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για «ιδεολογική στάση λενινιστικού τύπου» και τον χαρακτηρίζει τιμωρό «των δύσμοιρων 'νοικοκυραίων' δημιουργών-πολιτών, των 'μερμηγκιών', κατ' αντίθεση προς τους 'τέττιγες' της διασκέδασης, της σπατάλης και κραιπάλης».

Με το γνωστό μοναδικό του στυλ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στο θέμα των ημερών, επικαλούμενος τη δήλωση του κ. Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «όλες οι προηγμένες χώρες και ακόμα περισσότερο οι αγγλοσαξονικές, που είναι "η Μέκκα του καπιταλισμού", στηρίζονται σε τέτοιους φόρους», ενώ χαρακτήρισε τον φόρο ακίνητης περιουσίας ως τον «πιο δίκαιο».

Οπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Πολύδωρας «μια τέτοια τοποθέτηση, πέραν του ότι είναι παντελώς ανακριβής και αβάσιμη, κρύβει και μια ιδεολογική στάση λενινιστικού τύπου (όπως φαίνεται στο διάταγμα «περί γης» ή «περί απαλλοτρίωσης γαιών» του Συνεδρίου των Σοβιέτ στο Σμόλνι της Πετρούπολης της 8ης Νοεμβρίου 1917), πράγμα απαράδεκτο υπό συνθήκες δημοκρατίας και ελεύθερης οικονομίας, έστω και υπό κρίσιν.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια θέση ισοδυναμεί προς τιμωρία των δύσμοιρων 'νοικοκυραίων' δημιουργών-πολιτών, των 'μερμηγκιών', κατ' αντίθεση προς τους 'τέττιγες' της διασκέδασης, της σπατάλης και κραιπάλης». Ρωτά δε τον υπουργό ποιες χώρες της Ευρώπης αποτέλεσαν πρότυπο για τη φορολογία ακινήτων στην Ελλάδα, σε τι ποσά προσβλέπει να εισπράξει το Δημόσιο, αλλά και αν απασχολεί την πολιτεία πως σε λίγα χρόνια πολλοί από τους ιδιοκτήτες θα έχουν απολέσει τις αποταμιεύσεις τους.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η κίνηση προ μίας εβδομάδας του Φίλιππου Σαχινίδη να καλέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τον συνοδεύσουν στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαχινίδης έχει τη δυνατότητα να «διακρίνει» τις «κόκκινες γραμμές» της μίας και της άλλης πλευράς - και δη σε κρίσιμες φάσεις διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το γεγονός ότι γνώριζε πως χωρίς αλλαγές το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα προκαλούσε ενδεχομένως την καταψήφιση του νόμου από τους διαφωνούντες βουλευτές, διευκόλυνε τον ενδοκυβερνητικό διάλογο. Η αλήθεια είναι ότι ο Φ. Σαχινίδης είχε εξαρχής ξεκάθαρη εικόνα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές από τους «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές δεν μπορεί να αμφισβητούν τον δημοσιονομικό στόχο των 2,9 δισ. Ετσι επικέντρωσε την ανάλυσή του προς τους συμμετέχοντες του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης που δεν θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα και θα εξασφάλιζε την υπερψήφιση του νόμου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos