×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε εξέλιξη η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

18 Νοεμβρίου 2013 11:29

Με στόχο την προσέγγιση με την τρόικα στο μείζον ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2014 συναντάται αυτήν την ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά τη λήψη μέτρων ισχυρού συμβολισμού και δημοσιονομικής απόδοσης όχι κατ΄ ανάγκην οριζόντιων, ενώ η ελληνική πλευρά μιλά μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, όπως αυτά που έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο των 1,3 δισ. ευρώ.

«Θέλουν δύο, τρία τέτοια μέτρα» αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου και προσθέτουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν αποδέχονται την κοστολόγηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Ενδεικτική για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα χθες το βράδυ, έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη οκτώ ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρξει οριστική συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «δύσκολη διαπραγμάτευση» και εκτίμησε πως θα βρεθεί «έγκαιρα λύση».

Οσον αφορά τη δεξαμενή απ' όπου θα προκύψει εξοικονόμηση δαπανών, για να φθάσει το πακέτο τα 1,3 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «είναι κυρίως θέματα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών αλλά και ορισμένα θέματα, όπως η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους».

Θα πρέπει όμως να τονιστεί πως η τρόικα αμφισβητεί την απόδοση των προτεινόμενων μέτρων και υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το κενό του 2014.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά πως τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα φέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία επιπλέον έσοδα 600 με 700 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την ενίσχυση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές θα φθάσει το 2014 στα 381 εκατ. ευρώ.

Από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ υπολογίζονται 60 εκατ. ευρώ, από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων της Γενικής Κυβέρνησης 40 εκατ. ευρώ και από την αντιμετώπιση αποκλίσεων στις δαπάνες εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης στη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους θα φθάσει τελικά τα 730 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ, διπλάσιο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, γεγονός που δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» για τη δημοσιονομική προσαρμογή του επόμενου έτους.

Παράλληλα, έχει ανοίξει και νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Πρόκειται για το δημοσιονομικό κενό του 2015 για την κάλυψη του οποίου η τρόικα ζητά να προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2014 - 2017, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να γίνεται μόνο αναφορά στους τομείς δράσης από τους οποίους θα προκύψει η δημοσιονομική προσαρμογή.

ΤΑΙΠΕΔ

Την τοποθέτηση μελών του ΤΑΙΠΕΔ στα διοικητικά συμβούλια των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών συζήτησαν χθες στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και ότι η πρόταση αυτή θα είναι μία από τις απαντήσεις της κυβέρνησης στη δυσφορία των δανειστών μας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos