×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αγώνας δρόμου για τελική συμφωνία στο Εurogroup της 9ης Δεκεμβρίου

19 Νοεμβρίου 2013 12:22

Με χρονικό ορίζοντα την 9η Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, κινείται πλέον η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα τόσο για την εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ, όσο -κυρίως- και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Στο μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν ότι η τρόικα επιλέγει μια τακτική καθυστερήσεων αυτήν την ώρα, κρατώντας ανοιχτά διάφορα ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με την ποσοτικοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν ότι δεν πείθονται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν τα ποσά που η Αθήνα υποστηρίζει στα ταμεία του Δημοσίου.

Η μάχη που δίνεται ήδη από τον κ. Στουρνάρα είναι να πειστούν ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και πως εάν, παρ' ελπίδα, υπάρξουν αποκλίσεις στην πορεία, τότε στα μέσα του επόμενου έτους θα μπορούσε να γίνει μια νέα κοινή αξιολόγηση με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, εξήγησε στους δανειστές ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις πολιτικές ισορροπίες που υπάρχουν αυτήν την ώρα στην Ελλάδα και πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να «περάσουν» από τη Βουλή.

Τα θετικά στοιχεία

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι και χθες σημείωναν στις συζητήσεις τους τα θετικά στοιχεία που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στην ελληνική οικονομία (αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και καταγραφή σημαντικού δημοσιονομικού πλεονάσματος) προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεύμα εργασίας που θα έχει ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Ανγκ. Μέρκελ.

Εκεί αναμένεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων- να αποσαφηνιστεί μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται τόσο με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, όσο και με το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αφού παρουσιάσει τα πλήρη στοιχεία που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, θα προχωρήσει στο αποφασιστικό βήμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να γίνουν δεκτά νέα οριζόντια μέτρα. Θα τονίσει τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες και θα υπογραμμίσει πως ό,τι κι αν η τρόικα πει, νέα μέτρα δεν θα περάσουν από τη Βουλή.

Θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών και θα επαναλάβει τις θέσεις του για την τόνωση της απασχόλησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρας της Ευρωζώνης.

Μέχρι αυτό το κρίσιμο ραντεβού, ο κ. Σαμαράς δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί τους εκπροσώπους της τρόικας στο μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο άλλωστε ότι θα συνεχίζονται και οι συζητήσεις με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos