×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κρίσιμη συνάντηση με τη Μέρκελ - Εμπρακτη στήριξη θέλει ο Σαμαράς

22 Νοεμβρίου 2013 11:03

Με φόντο τις πρωτόγνωρα θετικές -για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις θυσίες των πολιτών- δηλώσεις της κυρίας Ανγκ. Μέρκελ, πραγματοποιείται σήμερα η κρίσιμη από κάθε πλευρά συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Α. Σαμαράς, ο οποίος έφτασε χθες το Βερολίνο, δηλώνει αποφασισμένος να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να να αποκρούσει τις πιέσεις της τρόικας για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνον στις αναπτυξιακές πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μακριά από την παρατεταμένη ύφεση.

Για πρώτη φορά ίσως, η ελληνική αποστολή δεν θα αρκεστεί μόνον στα καλά λόγια των Γερμανών, αλλά θα ζητήσει έμπρακτη απόδειξη στήριξης των προσπαθειών που καταβάλλουν οι πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια.

Πέραν της αποδοχής από την πλευρά της καγκελαρίου των στοιχειών που θα παρουσιάσει ο κ. Σαμάρας και τα οποία αποδεικνύουν τη σαφή πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία, θα ζητήσει να θέσει η ίδια τέρμα στα σενάρια για νέα μέτρα, αλλά και θέμα παροχής χρόνου έτσι ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις που σήμερα προωθούνται στην Ελλάδα.

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέπεμψε νέο μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την κυβέρνηση Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας «απολύτως αξιοσημείωτες» τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. «Ποιος θα φανταζόταν» -πρόσθεσε- «ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να εισπράξει περισσότερα από όσα δαπάνησε, εάν αφαιρέσει κανείς τις καταβολές των τόκων».

«Πολλοί από την τρόικα δεν είχαν πιστέψει στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα παρ' όλα αυτά τα κατάφερε και για αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία της σε συνέδριο για το γερμανικό εμπόριο, στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε ότι θα ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί «η Ελλάδα να σταθεί ξανά, σύντομα, στα πόδια της». «Για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη εθνικής ευθύνης είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος», κατέληξε.

Δημοσιεύματα

Δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου αποτυπώνουν πάντως ένα κλίμα επιφύλαξης της καγκελαρίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Handelsblatt» «ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να περιμένει παραχωρήσεις από την καγκελάριο, αφού στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα», ενώ και η Deutsche Welle σημειώνει ότι «ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του προσέρχεται στο γεύμα εργασίας, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), έτοιμος να επισημάνει ότι το πρόγραμμα δεν κινδυνεύει να αποτύχει εξαιτίας της Ελλάδας, αλλά λόγω των διαφωνιών που πολλές φορές υπάρχουν και στο εσωτερικό της τρόικας, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις και στη δημιουργία μιας «θολής» εικόνας για την Ελλάδα.

Τέλος, θα επισημάνει ότι η Ελλάδα αποτελεί αυτή την ώρα τον μοναδικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά θα διευκρινίσει ότι τυχόν επιμονή σε νέα μέτρα, μπορεί να κλονίσει τις πολιτικές ισορροπίες και να προκαλέσει πολιτική αστάθεια.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos