×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο πόλεμος των γενόσημων και η μάχη Τσίπρα - Γεωργιάδη

26 Νοεμβρίου 2013 10:11

Στα... άκρα οδηγείται η μετωπική αντιπαράθεση του Αδ. Γεωργιάδη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με βαρύτατες καταγγελίες εκατέρωθεν, προαναγγέλλοντας ένα καυτό διήμερο εν όψει και της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης χαρακτηρίζονται με αναφορές από τον υπουργό Υγείας ότι «εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ συμφέροντα φαρμακοβιομηχάνων», με την Κουμουνδούρου ν' ανταποδίδει λέγοντας ότι «είναι ντίλερ των πολυεθνικών».

Η σύγκρουση του υπ. Υγείας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία, αναμένεται σφοδρή, καθώς σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και κεντρικά στελέχη του κόμματος θα απαντήσουν σε συνέντευξη Τύπου στον κ. Γεωργιάδη, ενώ μετωπική θα είναι η αντιπαράθεση και αύριο στη Βουλή, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία.

Ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή της Κυριακής», με την υπογραφή «ειδικού συνεργάτη», όπου γίνεται λόγος για άνοιγμα της ελληνικής αγοράς φαρμάκων σε πολυεθνικές που παράγουν γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας. Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, είπε ότι το συγκεκριμένο άρθρο διοχετεύθηκε από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας λίβελλο και υιοθέτηση αιτημάτων των φαρμακοβιομηχανιών.

Επανήλθε, δε, στις κατηγορίες ότι ο ραδιοσταθμός «Κόκκινο» παίρνει διαφημίσεις από φαρμακοβιομηχάνους -έκανε λόγο για ποσό που αν ισχύει είναι σκάνδαλο- και προσέθεσε ότι με τροπολογία που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή μειώνονται οι τιμές συνολικά 12.000 φαρμάκων, on patent και των γενοσήμων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη η εφημερίδα «Πράσινη» της οικογένειας Γιαννακόπουλου είχε πρωτοσέλιδο τίτλο εναντίον του. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη ότι σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίσει την τροπολογία, «θέλω να ξέρει ο πολίτης ότι το φθηνό φάρμακο είναι τιμή της κυβέρνησης και το ακριβό τιμή του κ. Τσίπρα».

Χθες μιλώντας στη Βουλή ο υπ. Υγείας ανέφερε ότι δέχεται απειλές από φαρμακοβιομηχάνους για να μην περάσει την επίμαχη τροπολογία. «Εγω ξέρω τι πιέσεις έχω δεχτεί από φαρμακοβιομηχάνους για να μην περάσει αυτή η τροπολογία δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντιπερισπασμός»

Δριμεία ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, καθώς έκανε λόγο για αήθεις επιθέσεις από πλευράς Γεωργιάδη, τις οποίες απέδωσε σε έναν «αποτυχημένο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, με στόχο να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή για τις άθλιες πολιτικές στον χώρο της υγείας, για το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων και την αυξανόμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον υπουργό Υγείας «ντίλερ των πολυεθνικών» που παριστάνει τον προστάτη των ασφαλισμένων. «Με τη νέα τιμολόγηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού και πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθούνται παράλληλα η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς φαρμάκου και η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους μεν, αλλά αμφιβόλου ποιότητας», επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συγκεκριμένο άρθρο της «Αυγής», στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης, γινόταν λόγος για «αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα», αφού ο έλεγχος και η ποιότητα των φαρμάκων αποτελούν πολυτέλεια για την Ελλάδα. Το θέμα του ελέγχου των γενοσήμων προκάλεσε αντιπαράθεση και μεταξύ του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ο. Κωνσταντινόπουλου, με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπαλάφα.

Στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μπαλάφα ότι θέτει θέμα αξιοπιστίας των γενόσημων φαρμάκων, αφήνοντας και αιχμές ότι δεν λειτουργεί ο ΕΟΦ. Ο κ. Μπαλάφας υποστήριξε ότι ο ΕΟΦ δεν κάνει ελέγχους, είναι «άχρηστος» και διαλυμένος, ενώ επεσήμανε ότι ορισμένα γενόσημα έχουν πρόβλημα ασφαλείας, αναφέροντας ως παράδειγμα αυτά που έρχονται από το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι ο Ο. Κωνσταντινόπουλος επανήλθε αργότερα αποστέλλοντας tweet, λέγοντας τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων θα πιστοποιεί και τα φάρμακα. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η πιστοποίηση θα γίνεται στο ΚΟΚΚΙΝΟ». Σημειώνεται τέλος ότι ο ραδιοσταθμός «Κόκκινο» ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του κ. Γεωργιάδη.

Λεξικό

Πρωτότυπα: Δεν υπάρχουν αντίστοιχα στην αγορά. Προστατεύεται η πατέντα τους για δέκα χρόνια, για να γίνει απόσβεση της έρευνας.

Εκτός πατέντας (off patent): Πρωτότυπα τα οποία χάνουν την πατέντα και πωλούνται πλέον στη μισή τιμή.

Γενόσημα: Φάρμακα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με ένα πρωτότυπο, το οποίο δεν τελεί πλέον υπό καθεστώς προστασίας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos