×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σκληρή μάχη με την τρόικα για πλειστηριασμούς και απολύσεις

27 Νοεμβρίου 2013 12:22

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αρνούνται αλλαγές στον νόμο περί ομαδικών απολύσεων, ενώ συζητούν λελογισμένη άρση της προστασίας των πλειστηριασμών, με κριτήρια τέτοια που ουσιαστικά θα καλύπτουν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που όντως αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Στα σημεία που μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός με την τρόικα έναντι αυτών που θα οδηγούσαν σε κοινωνική ένταση και, συνεπώς, σε κυβερνητική αστάθεια κατέληξαν χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση που είχαν μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και των πλειστηριασμών μοιάζουν, σε αντίθεση με το δημοσιονομικό κενό για το οποίο εκτιμάται ότι θα καλυφθεί η απόκλιση των περίπου 300 εκατ., ότι θα αποτελέσουν το πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Αθήνας και τρόικας. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αρνούνται αλλαγές στον νόμο περί ομαδικών απολύσεων (ο κ. Στουρνάρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σχεδιάζεται η άρση της δυνατότητας βέτο του υπουργού), ενώ συζητούν λελογισμένη άρση της προστασίας των πλειστηριασμών, με κριτήρια τέτοια που ουσιαστικά θα καλύπτουν (ύψος περιουσίας και ετήσιο εισόδημα) τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που όντως αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ανέφεραν χθες ότι η σχετική θέση για τα δύο θέματα αιχμής, τα οποία δοκιμάζουν και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, «διαμηνύθηκε αρμοδίως στους υπουργούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε δυσαρέσκεια τόσο για όσα είπε ο κ. Γ. Στουρνάρας για τις ομαδικές απολύσεις όσο και για τις διαρροές από το υπ. Ανάπτυξης περί των, χαμηλών, εισοδηματικών κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς.

Από πλευράς Μαξίμου, πάντως, επικρατούσαν χαμηλοί τόνοι, καθώς η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα: μεταξύ υπ. Οικονομικών και τρόικας αφενός, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αφετέρου. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως να καθυστερήσει η, προγραμματισμένη για τις 2 Δεκεμβρίου, έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η εξασφάλιση συμβιβασμού με την τρόικα στις κόκκινες γραμμές των απολύσεων και των πλειστηριασμών, αλλά και στη διατήρηση, τουλάχιστον επί 18μηνο, του εξαγωγικού χαρακτήρα των ΕΑΣ, με απομάκρυνση ωστόσο τουλάχιστον 700 εργαζομένων. Ως αντιστάθμισμα, η Αθήνα αναλαμβάνει την υποχρέωση επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των υπόλοιπων διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως στο Δημόσιο. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των εποπτευομένων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα κλείσουν, θα συγχωνευθούν ή θα συρρικνωθούν.

Ο πρωθυπουργός, που φέρεται να μην κρύβει τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο νέων αδιεξόδων όπως αυτά που προκλήθηκαν από τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής έναντι της τρόικας. Ετσι, το δεύτερο κύμα κινητικότητας θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα από τον ΕΟΠΥΥ και θα ακολουθήσουν υπάλληλοι των ΟΤΑ (ενδοδημοτική κινητικότητα) και το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων. Ως προς τις 2.000 απολύσεις που θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σε αυτές θα συμπεριληφθούν περίπου 300 επίορκοι, 500 αποχωρήσεις για λόγους υγείας, περίπου 700 από την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, 150 υπάλληλοι που απασχολούνται στο υπό κατάργηση ΤΕΟ καθώς και εργαζόμενοι σε «45 μικρά ΝΠΙΔ του Δημοσίου».

Πάντως, η κυβέρνηση χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο απολύσεων και τη διαθεσιμότητα, έσπευσε χθες -ως εξισορροπιστικό μήνυμα- να κοινοποιήσει ότι σχεδιάζεται και το πρόγραμμα προσλήψεων που προβλέπονται από το Μνημόνιο, με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos