×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Θετικά μηνύματα από Κομισιόν ενόψει τρόικας

05 Δεκεμβρίου 2013 09:39

Μετά τις επαφές Σαμαρά, επικρατεί αισιοδοξία ότι μέρος των «μετώπων» της αξιολόγησης από την τρόικα θα κλείσει έως το τέλος του έτους. Το Κολέγιο των Επιτρόπων εξήρε την πρόοδο της Ελλάδας. Μπαρόζο: Χρειάζεται αλληλεγγύη.

Θετικότερο απ' όσο και η Αθήνα, ίσως, θα προσδοκούσε ήταν το κλίμα στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο και κυβερνητικού κλιμακίου, υπό τον Αντ. Σαμαρά, εν όψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Οπως διεφάνη, κοινός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών είναι να κλείσει τουλάχιστον ένα από τα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης (προαπαιτούμενα από τη δόση του Ιουλίου ή δημοσιονομικό κενό και πλειστηριασμοί) πριν από την ανάληψη της προεδρίας. Η επιδίωξη αυτή, όμως, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται και «λευκή επιταγή». Ωστόσο και στις Βρυξέλλες, χθες, όπως και προ εβδομάδων στο Βερολίνο, κατεγράφη αλλαγή στάσης έναντι της Ελλάδας, που πάντως καλείται να εκπληρώσει τα υπεσχημένα. «Αλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μπαρόζο, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Αντ. Σαμαρά, δείγμα της διάθεσης της Κομισιόν να εξευρεθεί κοινός τόπος Αθήνας - τρόικας.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέστρεψαν μαζί στην Αθήνα, έχοντας την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, ενώ για τις 10.00 σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντησή τους, με αντικείμενο τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα, αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Εξάλλου, η πίεση προς την Αθήνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει πλήρως: «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη πολύ εύθραυστη και δεν είναι τώρα η ώρα να πέσει η χώρα θύμα της μεταρρυθμιστικής κόπωσης», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν στην «Κ» ότι, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, όλοι ανεξαιρέτως οι επίτροποι εξήραν την πρόοδο της Ελλάδας στους τομείς της αρμοδιότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και όσων παραδοσιακά ήταν επικριτικοί, όπως, π.χ., η κ. Μάλστρομ, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου στο θέμα διαχείρισης αιτούντων ασύλου. Ακόμη και ο Ολι Ρεν περιέγραψε μεν τα ανοικτά μέτωπα στην αξιολόγηση της τρόικας, αλλά σε χαμηλούς τόνους και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση.

Ενδεικτικές του κλίματος της συνάντησης ήταν οι δηλώσεις του κ. Μπαρόζο. Αφού εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε «πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς δεν θεωρώ ότι υπάρχει αδιέξοδο... αλλά οι σημερινές δυσκολίες θα ξεπεραστούν. Είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου και είναι φυσικό ο δρομέας να είναι πιο κουρασμένος», τόνισε. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την «εντυπωσιακή πρόοδο» της Ελλάδας, όχι μόνο στο δημοσιονομικό μέτωπο, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στο διαρθρωτικό σκέλος του Μνημονίου και διαβεβαίωσε για την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να γίνουν «ακόμη και αν δεν υπήρχε η κρίση ή η τρόικα». Κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί στενά την εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε στην «Κ» ότι «δεν ακούστηκε ούτε μία γκρίνια» από το Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ άλλη ευρωπαϊκή πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κλίμα ήταν τόσο θετικό, ώστε φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο ενός τουλάχιστον από τα δύο μέτωπα της αξιολόγησης ώς το τέλος του χρόνου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos