×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μαύρο χιούμορ Βενιζέλου κατά Στουρνάρα

04 Δεκεμβρίου 2013 11:01

«Πάγωσε» το Μέγαρο Μαξίμου και αιφνιδιάστηκε το ΠΑΣΟΚ όταν πληροφορήθηκαν χθες τα δηκτικά σχόλια από τις Βρυξέλλες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η υπόκωφη ένταση μεταξύ των δύο ανδρών μετατράπηκε σε χρόνο d/t σε μια ιδιότυπη ανοιχτή κόντρα, όπου όμως τα προφανή στοιχεία ειρωνείας στις αναφορές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά εισέπραξαν μια εν θερμώ απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος και γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο τα όσα περνά ο ελληνικός λαός, τον οποίο συμπονά. Αλλωστε έχει και τη μητέρα του με χαμηλή σύνταξη και γνωρίζει την πραγματικότητα», είπε ο Ευ. Βενιζέλος σε Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, τους οποίους κάλεσε στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου διέμενε για μια χαλαρή συζήτηση με αφορμή την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει.

Το δηκτικό σχόλιο ήρθε συγκεκριμένα ως απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Γ. Στουρνάρας προορίζεται για Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ μετά τη λήξη της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη.

Σε ελάχιστο χρόνο έφτασαν λοιπόν τα «νέα» στην Αθήνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβαν τον αιφνιδιασμό τους, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μη δώσουν συνέχεια και να ρίξουν τους τόνους, ενώ κυβερνητικά στελέχη έκαναν τη «διάγνωση» ότι η λογική της εξεύρεσης ενός... σάκου του μποξ μπορεί να φαίνεται βολική τη στιγμή που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κραδαίνει «κόκκινες γραμμές» τη στιγμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να «επιτίθεται» στον Γ. Στουρνάρα.

Η Χαριλάου Τρικούπη, αν και είχε «εικόνα» για προηγούμενες «εντάσεις» μεταξύ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Οικονομικών, αρχικά δήλωνε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ή να ερμηνεύσει αναφορές του προέδρου της.

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε τον σχολιασμό του γεγονότος. Στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου στη συνέχεια υποστήριζαν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε μια χαλαρή συζήτηση με τους Ελληνες ανταποκριτές και με διάθεση χιούμορ είπε όλα όσα είπε, τα οποία λέει και στον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα κάθε φορά που συναντιούνται.

Διάψευση

Σε κάθε περίπτωση -επεσήμαναν συνεργάτες του αντιπροέδρου- πρέπει να κοιτάμε την ουσία της πολιτικής, διαψεύδοντας δε τα περί «θερμού επεισοδίου» στο Μέγαρο Μαξίμου (μία ημέρα πριν, μπροστά στον πρωθυπουργό) με «πρωταγωνιστές» τους κ. Βενιζέλο και Στουρνάρα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι από το επιτελείο του κ. Βενιζέλου επαναλάμβαναν επίσης χθες ότι το επίμαχο κομμάτι των αναφορών του για τον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά επίσημες δηλώσεις αλλά μια χαλαρή κουβέντα με δημοσιογράφους.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμούν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει «γεγονός» για να εκτονώσει την πίεση που δέχεται από τους βουλευτές της, οι οποίοι δηλώνουν άκαμπτοι στην πιθανότητα να ψηφίσουν νέα μέτρα και ειδικά αυτά που αφορούν στους πλειστηριασμούς (αντίθετα από την πρότασή τους για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας).

Ο κ. Βενιζέλος όμως στην ίδια συζήτηση στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταγραφεί υποχώρηση από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ακόμη και αν δεν κλείσει ο έλεγχος της τρόικας η δόση θα εκταμιευτεί κανονικά, αφού έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις με τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού».

Μάλιστα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι αν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προτίθεται από κοινού με τον πρωθυπουργό να φέρουν το θέμα προς λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο (εννοώντας προφανώς όχι απαραίτητα σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, αλλά ίσως στη Σύνοδο Κορυφής).

Το σίγουρο είναι ότι η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, όπου θα συμμετάσχει ο κ. Στουρνάρας, είναι ένας βασικός «σταθμός» της ανοιχτής διαπραγμάτευσης - αν και οι κυβερνητικοί εταίροι δεν αποκλείουν να υπάρξει παράθυρο λύσης νωρίτερα για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις (θα έχει δε ψηφιστεί το Σάββατο ο προϋπολογισμός).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos