×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Απόσυρση τριών διατάξεων απο το νομοσχέδιο για πλειστηριασμούς - αύριο οι ψηφοφορίες

20 Δεκεμβρίου 2013 15:09

Σε απόσυρση διατάξεων του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, οι οποίες δεν έχουν προθεσμίες ψήφισης έως το τέλος του 2013 και δεν αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην αυριανή συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να γίνει και η ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων - η ΔΗΜΑΡ έχει ζητήσει να γίνει ονομαστική.

Ο υπουργός επέμεινε, ωστόσο, στη συζήτηση και ψήφιση -με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, μετά από τις διακομματικές αντιδράσεις βουλευτών ώστε να συνεννοηθεί η κυβέρνηση ποιες ρυθμίσεις θα αποσύρει- ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9. Το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το άρθρο 11 που αποσύρθηκε επιφέρει τροποποιήσεις στην Οργάνωση και Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών. Το άρθρο 13, που επίσης αποσύρθηκε, προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση. Ως προς τις παραγράφους του άρθρου 9 που αποσύρθηκαν, αυτές αφορούσαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, οι διατάξεις που απαλείφονται τώρα -ώστε να διευκολυνθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας των υπολοίπων ρυθμίσεων που έχουν προθεσμίες, όπως ο ΚΕΔΕ- θα ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα έρθει αρχές Ιανουαρίου για τις τράπεζες και είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, των πιστωτικών ιδρυμάτων ή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ως προς τις διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχει προθεσμία εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ η οποία λήγει 24 Ιανουαρίου του 2014, οι προθεσμίες των ρυθμίσεων του άρθρου 18 λήγουν την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και απαιτείται παράταση, οι διατάξεις του ΚΕΔΕ για την είσπραξη εσόδων από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και το άρθρο που αφορά στην ελληνική Προεδρία.

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στον ΚΕΔΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα διότι ο ΚΕΔΕ πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου του 2014, έχει αλλάξει το παλαιότερο αναχρονιστικό πλαίσιο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και έχουν προσαρμοστεί οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας στα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ. «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα δημιουργηθεί ένα κομφούζιο» προειδοποίησε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών για την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων διατάξεων από την αρχή του 2014.

Ως προς το επίμαχο άρθρο 7, με το οποίο αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλής, ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα.

Για το άρθρο 6, που ρυθμίζει τα της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επείγει η ψήφισή του προκειμένου να έχουμε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου». Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ (σ.σ. αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη. Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα που αφορούν στον ΚΕΔΕ και το άρθρο 12 (τροποποιήσεις στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών), λέγοντας πως αν έχουμε φτάσει εδώ και δεν έχει φροντίσει το υπουργείο Οικονομικών με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να καταστήσει εφαρμόσιμη τη νομοθεσία, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των βουλευτών, πολύ περισσότερο που στην Ολομέλεια συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο και θα μπορούσαν οι διατάξεις να κατατεθούν εκεί.

Ειδικά για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ΠΑΕ, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι διατάξεις εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τον κάλεσε να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί το να μην ψηφιστούν αυτές.

Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα για τις διατάξεις που επείγει να ψηφιστούν απέρριψε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα».

Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos