×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Διήμερη δοκιμασία για την κυβέρνηση - κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή

19 Δεκεμβρίου 2013 08:31

Σε διακεκαυμένη ζώνη εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση, καθώς τις επόμενες 48 ώρες θα δοκιμαστεί εις διπλούν στη Βουλή, όπου ψηφίζονται ο φόρος ακινήτων, την Παρασκευή, και το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το Σάββατο.

Τα κομματικά επιτελεία έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση πειθούς των βουλευτών, καίτοι το πλαίσιο που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με όσα είχαν αφεθεί να διαρρεύσουν τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, η χθεσινή διπλή «αναμέτρηση» του κ. Κ. Χατζηδάκη με τους βουλευτές της Ν.Δ. στη Βουλή δεν ήταν χωρίς εντάσεις, ενώ και από πλευράς ΠΑΣΟΚ, παρά την αρχική ικανοποίηση για τις διατάξεις, ανέμεναν και τη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τοποθετούνταν και οι πράσινοι βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, ο φόρος ακινήτων -η ψήφιση του οποίου θα προηγηθεί αυτής των πλειστηριασμώνεξακολουθεί να κρύβει κινδύνους, καθώς οι προθέσεις δύο τουλάχιστον βουλευτών, του Β. Πολύδωρα και του Ν. Σηφουνάκη, παραμένουν άγνωστες. Χθες, στη Βουλή δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που εξέφραζαν φόβους πως στις δύο ψηφοφορίες θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις που θα δοκιμάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία των 154.

Από το Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία για την έκβαση των δύο ψηφοφοριών, ενώ κάποιες πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξουν μικροδιορθώσεις στον φόρο ακινήτων, ειδικά για τις περιπτώσεις κλειστών διαμερισμάτων ή καταστημάτων, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις των βουλευτών.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε χθες το πρωί αντιμέτωπος με την έντονη αντίδραση βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων επέμεναν στην παράταση του ισχύοντος καθεστώτος και για το 2014. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν οι κ. Νικ. Κακλαμάνης και Ιορδ. Τζαμτζής, ενώ η κ. Σοφία Βούλτεψη επεσήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά εξόχως πολιτικό, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο κοινωνικής ανάφλεξης αν ένας δανειολήπτης οδηγηθεί στα άκρα, μετά τις πιέσεις των τραπεζών. Αφορμή κριτικής για τους βουλευτές της Ν.Δ. αποτέλεσε και η επιλογή του κ. Χατζηδάκη, προφανώς προκειμένου να διατηρήσει ο ίδιος την επικοινωνιακή πρωτοβουλία επί του ζητήματος, να προγραμματίσει τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των νέων διατάξεων μία μόλις ώρα μετά την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί τους.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χατζηδάκης προγραμμάτισε και νέα συνάντηση με τους βουλευτές αμέσως μετά τη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα πνεύματα ήταν σαφώς πιο ήρεμα. Οι παρατηρήσεις των βουλευτών, κυρίως σχετικά με το ύψος της ελάχιστης δόσης, ναι μεν θα εξεταστούν, ωστόσο όπως διαμηνύεται δεν θα υιοθετηθούν ρυθμίσεις που θα διακινδυνεύσουν τη λεπτή ισορροπία ανοχής με την τρόικα. Κριτική, ωστόσο, ασκήθηκε και από εντελώς άλλη αφετηρία, καθώς βουλευτές σημείωναν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβάλλει θετικά μια ρύθμιση που προστατεύει το 90% των δανειοληπτών και προωθείται αν όχι σε αντιπαράθεση, τουλάχιστον σε λογική μη συμμόρφωσης με την τρόικα.

Στη Χαρ. Τρικούπη, πάλι, παρά την αρχική συμφωνία, διατηρούν κάποιες ελάχιστες επιφυλάξεις, καθώς το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς δεν έχει ακόμη τεθεί στην έγκριση των βουλευτών. Πιθανότατα, σήμερα το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον αρμόδιο ΚΤΕ, προκειμένου να εγκριθεί και τυπικά από την Κ.Ο., καθώς ο κ. Βενιζέλος (ο οποίος βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Χατζηδάκη τις τελευταίες ημέρες) δεν επιθυμεί δυσάρεστες εκπλήξεις. Ωστόσο, οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφράσει βουλευτές για λεπτομέρειες όσων συζητούνται δημοσίως περί της φυσιογνωμίας του ν/σ, δεν πρόκειται να σημειωθούν απώλειες στην ψηφοφορία.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos