×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Με 152 «ναι» ψηφίσθηκαν ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και πλειστηριασμοί

22 Δεκεμβρίου 2013 14:40

Με μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη 153 βουλευτών, μετά τη διαγραφή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος καταψήφισε το μεσημέρι του Σαββάτου τον νόμο για τον φόρο ακινήτων, εξήλθε η κυβέρνηση από τη διπλή ονομαστική ψηφοφορία, χθες, στη Βουλή.

Των Γ. Τερζη – Γ. Μπουρδαρα

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, αλλά και το νομοσχέδιο με τους πλειστηριασμούς και τις ρυθμίσεις για το ελληνικό επενδυτικό ταμείο και τις φορολογικές διατάξεις, εγκρίθηκαν από 152 βουλευτές, καθώς, πέραν του κ. Πολύδωρα, από τις δύο ψηφοφορίες απουσίαζε ο κ. Απ. Κακλαμάνης, επισήμως λόγω ασθενείας.

Η τελευταία κοινοβουλευτική ημέρα του έτους αποδείχθηκε σκληρή δοκιμασία για την κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονους κλυδωνισμούς, με αφορμή τη διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και αφορούσε τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικά για το ζήτημα των προστίμων, εκτυλίχθηκε ένα πολυεπίπεδο παρασκήνιο, με δραματικές διαβουλεύσεις, επικοινωνιακά φάλτσα και υποβολιμαίες διαρροές, το οποίο και διήρκεσε από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και λίγη ώρα πριν από την τελική ψηφοφορία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος δεν γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο της διάταξης, να ζητεί αλλαγή της διάταξης, τον κ. Γ. Στουρνάρα να αντιδρά, ενώ την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ προεξοφλούσε ότι η επίμαχη διάταξη θα αποσυρόταν. Ωστόσο, τα σενάρια απεδείχθησαν αβάσιμα, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνυόταν, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, ότι ανεξαρτήτως της γνώσης ή μη του πρωθυπουργού, η διάταξη δεν ήταν παράλογη και απέδιδαν τις αντιδράσεις σε ελλιπή ενημέρωση των βουλευτών έως και σε... λαϊκισμό. Εντέλει, τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε βελτιώσεις, με τις οποίες κατέστη σαφές ότι η ρύθμιση αφορά την ομογενοποίηση του τρόπου διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος, που οφείλονται σε μη φορολογικές αιτίες, σύμφωνα με όσα είχαν ήδη, από το καλοκαίρι, προβλεφθεί στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Παράλληλα, αυξάνεται από δύο σε έξι μήνες η προθεσμία για την έναρξη επιβολής των προστίμων.

Ως προς τον «σκληρό πυρήνα» του νομοσχεδίου, δηλαδή το ζήτημα των πλειστηριασμών, προκάλεσε αίσθηση η επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην το θέσουν σε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενδεχομένως θα δοκίμαζε τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, επίσης, προέβη σε επιμέρους βελτιώσεις ως προς την ελάχιστη καταβολή που θα έπρεπε να δίνουν, ή αντιστοίχως να εξαιρούνται αυτής, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, άνεργοι ή μη έχοντες εισόδημα, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι. Από το Μαξίμου διαμηνύθηκε προς τους βουλευτές πως η στάση τους στα δύο νομοσχέδια συνιστά, εμμέσως, ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ ρόλο εισηγητή για τους πλειστηριασμούς ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρύσ. Λαζαρίδης. Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Η χθεσινή απώλεια επιβεβαιώνει τη δύσκολη καμπή στην οποία έχει εισέλθει η κυβέρνηση, η οποία είναι αναγκασμένη να εισηγείται αντιδημοφιλή μέτρα, χωρίς παράλληλα να έχει κάποιο ισχυρό χαρτί προκειμένου να ενισχύσει την αντοχή της κοινωνίας και την «πίστη» των βουλευτών της. Το οξύμωρο, όμως ενδεικτικό των πολλαπλών πιέσεων, είναι ότι αντίστοιχης έντασης αντιπαράθεση υπήρξε όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ζήτημα των πλειστηριασμών, που τελικά κατέληξαν σε «ανακωχή» και όχι σε συμφωνία των δύο πλευρών.

«Αυτά που ζητάτε δεν περνάνε, θα πέσει η κυβέρνηση. Αν επιμείνετε, μπορείτε από τώρα να συνεννοηθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή», φέρεται να είπε κορυφαίος υπουργός το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν οι τρεις επικεφαλής των ελεγκτών κληθούν να συνεννοηθούν με τους προϊσταμένους τους. Εντέλει, οι κ. Ολ. Ρεν και Μ. Ντράγκι δήλωσαν σύμφωνοι, όχι όμως και το ΔΝΤ που, διά του Π. Τόμσεν, αρνήθηκε να αποδεχθεί τη ρύθμιση. Στο παρασκήνιο, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με ξένους παράγοντες, ενώ πηγές της Χαρ. Τρικούπη αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είχε λάβει εγγυήσεις από τους κ. Ο. Ρεν και Β. Σόιμπλε πως δεν θα επιτραπούν «υπερβολές» της τρόικας στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos