×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο χάρτης των υποψηφίων μεγάλο στοίχημα στη Ν.Δ.

09 Φεβρουαρίου 2014 13:41

Την αισιοδοξία που προκάλεσαν στη Νέα Δημοκρατία και το Μέγαρο Μαξίμου οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με κορυφαία αυτή του Θεόδ. Καρυπίδη

 για τη Δυτ. Μακεδονία, ήρθε να ακυρώσει η εμπλοκή που σημειώθηκε στην Κεντρική Μακεδονία και ο επαπειλούμενος πλέον «γαλάζιος» εμφύλιος μεταξύ των Γ. Ιωαννίδη, που έχει την επίσημη στήριξη του κόμματος, και Απ. Τζιτζικώστα, που αποφάσισε να αγνοήσει το Μαξίμου και να κατέλθει ως ανεξάρτητος στην προεκλογική μάχη.

Εξ αρχής, οι πλέον δύσκολες επιλογές αφορούσαν τις δύο «κεντρικές» πόλεις και περιφέρειες της χώρας, δηλαδή Αθήνα και Αττική, Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, αντίστοιχα, όπου θα δινόταν η πολιτική μάχη, ενώ ειδικού χειρισμού ήταν και η Πελοπόννησος, Περιφέρεια από την οποία κατάγεται ο πρωθυπουργός. Σε αυτές τις επιλογές, προφανώς, ο κ. Σαμαράς θα είχε τον τελευταίο λόγο.

Ο κυβερνητικός φόρτος, ανάμεσα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθημερινή διαχείριση και έκτακτα γεγονότα, οι αντικρουόμενες εισηγήσεις, οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών αλλά και, σε μερικές περιπτώσεις, ο δισταγμός στην τελική επιλογή, κατέστησαν την επιλογή υποψηφίων σίριαλ.

Η περίπτωση της Πελοποννήσου όπου η Ν.Δ. κινήθηκε από την πλήρη απόρριψη της υποψηφιότητας Τατούλη, προκρίνοντας στελέχη όπως οι Δημ. Μαραβέλιας, Γρ. Αποστολάκος και Φεβρωνία Πατριανάκου, ήταν ενδεικτική. Το «πράσινο φως» δεν δόθηκε, ο χρόνος κύλησε και η στήριξη Τατούλη κατέστη μονόδρομος.

Στην Αττική, πάλι, η αναζήτηση ξεκίνησε από αυτοδιοικητικούς (Ν. Χαρδαλιάς, Δημ. Καλογερόπουλος), πέρασε σε βαριά πολιτικά στελέχη (Μ. Βορίδης) για να καταλήξει στο νυν δήμαρχο Περιστερίου Ανδ. Παχατουρίδη, αν φυσικά ο τελευταίος αποδεχθεί να αφήσει τον δήμο του.

Αντίστοιχη εξέλιξη υπήρξε και στον Δήμο Αθήνας. Η Ν.Δ. δεν πήγε εγκαίρως σε «αυτοδιοικητική» - εναλλακτική υποψηφιότητα και άλλωστε, οι Κ. Μίχαλος και Γ. Πατούλης που συζητήθηκαν, αποσύρθηκαν. Οι κ. Νικ. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης εμφανίστηκαν απρόθυμοι, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη αρνήθηκε την πρόταση που της έγινε στις 31 Ιανουαρίου από το Μαξίμου, ενώ και η κ. Φωτεινή Πιπιλή απέκλεισε, ραδιοφωνικώς, δική της εμπλοκή δύο ημέρες αργότερα. Τα φώτα έπεσαν πάνω σε δύο υποψηφιότητες, αυτή του κ. Νικ. Κακλαμάνη και του Αρη Σπηλιωτόπουλου. Ο κ. Κακλαμάνης, που όταν εξελέγη το 2006 στην Αθήνα δήλωσε «χορτασμένος» από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά τελικά επέστρεψε σε αυτήν μετά την ήττα του από τον Γ. Καμίνη, επιμένει στην υποψηφιότητά του. Για την ακρίβεια, δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος εκτός κι αν προκηρυχθούν τριπλές εκλογές, δηλαδή και εθνικές, τον Μάιο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο στο κοινό να καταλήξει για τις προτεραιότητές του μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κοινοβουλίου. Δεν λείπουν, πάντως, και όσοι εκτιμούν πως ο έμπειρος στις πολιτικές συνεννοήσεις κ. Κακλαμάνης διαπραγματεύεται όχι το αποτέλεσμα, αλλά την ίδια την υποψηφιότητά του.

Η περίπτωση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου ανέκυψε, επίσης, λόγω του κενού που προκλήθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αυτοπροτάθηκε, «μετρήθηκε» σε δημοσκοπήσεις και, πλέον, εμφανίζεται να διατηρεί σημαντικές πιθανότητες να λάβει το πράσινο φως για τη μάχη απέναντι στους Γ. Σακελλαρίδη και Ηλ. Κασιδιάρη.

Ως προς την Κεντρική Μακεδονία, το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Απ. Τζιτζικώστα από τον Γ. Ιωαννίδη συζητούνταν εδώ και μήνες. Στο μεσοδιάστημα, για δήμο και Περιφέρεια είχαν ακουστεί τα ονόματα των Θ. Καράογλου και Στ. Καλαφάτη.

Ωστόσο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, όλα έδειχναν ότι ο 35χρονος περιφερειάρχης, που διαδέχτηκε τον Παν. Ψωμιάδη όταν ο τελευταίος εξέπεσε, θα ήταν εκ νέου υποψήφιος. Τα πάντα ανατράπηκαν στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο κ. Τζιτζικώστας πληροφορήθηκε, στην Αθήνα που βρισκόταν, την τελική απόφαση του Μαξίμου. Ο Τζιτζικώστας αρνήθηκε, ο Γιάννης Ιωαννίδης, διαθέτοντας το χρίσμα, ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα και ο κομματικός μηχανισμός στη Θεσσαλονίκη διχάστηκε. Πάντως, το Μαξίμου φρόντισε να επικοινωνήσει ήδη με όλα τα στελέχη της Μακεδονίας, επιδιώκοντας την απομόνωση και, εντέλει, απόσυρση από την κούρσα του κ. Τζιτζικώστα, ενώ ακόμη και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος, ο οποίος και στοχοποιήθηκε ως εκ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα, ουσιαστικά αποδοκιμάζει την επιλογή του νυν Περιφερειάρχη. Ως προς τον δήμο, το κενό του υποψηφίου απέναντι στον κ. Γ. Μπουτάρη παραμένει, αν και ακούστηκε το όνομα της... απρόθυμης πάντως Ελενας Ράπτη.

Οι υποψηφιότητες που έχουν «κλειδώσει»

Το οξύμωρο σε ό,τι αφορά την εικόνα «δοκιμασίας» που εξέπεμψε τα τελευταία 24ωρα η Ν.Δ. είναι ότι αρκετές από τις υποψηφιότητες είχαν οριστικοποιηθεί εδώ και αρκετό διάστημα, σε συνεργασία του Μαξίμου με την επιτροπή που συγκροτήθηκε στη Συγγρού, από τη συμμετοχή στελεχών όπως, μεταξύ άλλων, οι Α. Παπαμιμίκος, Κ. Ζωντανός, Εμμ. Αγγελάκας, Μεν. Δασκαλάκης, Λ. Ζαγορίτης.

Ως προς τις στηρίξεις για τις Περιφέρειες έχουν «κλειδώσει» ουσιαστικά 11 υποψήφιοι: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη Γιώργος Παυλίδης, Κεντρική Μακεδονία Γιάννης Ιωαννίδης, Δυτική Μακεδονία Γιώργος Δακής, Ηπειρος Αλέκος Καχριμάνης, Θεσσαλία Κώστας Αγοραστός, Κεντρική Ελλάδα Κώστας Μπακογιάννης, Πελοπόννησος Πέτρος Τατούλης, Κρήτη Σεραφείμ Τσιόκας, Βόρειο Αιγαίο Χριστιάννα Καλογήρου, Νότιο Αιγαίο Γιώργος Χατζημάρκος, Ιόνιο Σπύρου Σπύρος. Για τη Δυτ. Ελλάδα, και αφού απερρίφθησαν αρκετές εναλλακτικές, συζητείται η υποψηφιότητα πρώην δημάρχου από την περιοχή της Ναυπακτίας, καθώς ο κ. Γ. Παπαναστασίου θα είναι υποψήφιος στο Αγρίνιο.

Ως προς τις μεγάλες πόλεις, οι υποψήφιοι είναι: Λαμία Κοτρωνιάς Γ., Χαλκίδα Ζεμπίλης Θαν., Πύργος Λιατσής Γ., Πάτρα Χριστόπουλος Κ., Γιάννενα Γκόντας Ν., Δράμα Παπαεμμανουήλ Γρ., Κομοτηνή Καζάκου Φελίνα, Αλεξανδρούπολη Λαμπάκης Ευ., Καρδίτσα Παπαλός Κ., Βόλος Μητσικός Γ., Τρίπολη Σμυρνιώτης Ιω., Λευκάδα Καββαδάς Θαν., Ρέθυμνο Νίνος Θ., Χανιά Παπαδογιάννης Αρ., Λήμνος Μαχαίρα Μόλυ, Χίος Βουρλής Ιω., Σπάρτη Αργειτάκος Στ., Πειραιάς Μιχαλολιάκος Β., Πεντέλη Στεργίου Δημ., Δάφνη Σταυριανουδάκης Μιχ., Γλυφάδα Παπανικολάου Γ., Λυκόβρυση Μαυρίδης Αν., Χαλάνδρι Κουράσης Γ., Μέγαρα Μαρινάκης Ιω., Μαρούσι Πατούλης Γ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos