Στουρνάρας: Διαπραγμάτευση για χρέος και χαλάρωση λιτότητας πριν από τις ευρωεκλογές

08 Φεβρουαρίου 2014 13:58

Με όπλο το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα θα προκαλέσει «σεισμό» όταν ανακοινωθεί, η κυβέρνηση πιέζει την

Ευρωζώνη να ανοίξει τη συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) θα ανακοινώσει επισήμως το ύψος του. Αμέσως μετά η ελληνική πλευρά θα θέσει επίσημα το ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο εργάζεται στο παρασκήνιο, ώστε να διασφαλίσει ότι η Ευρωζώνη δεν θα παραπέμψει την έναρξη των συζητήσεων για μετά τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής η ελληνική πλευρά σκοπεύει να θέσει και ένα ακόμα θέμα. Αυτό της χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω της αλλαγής των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής που υπάρχουν στο Μνημόνιο είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν, καθώς προβλέπεται ότι το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ από 1,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ ή περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Προβλέπεται, δε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για την επόμενη 4ετία. Ο λόγος για τον οποίο είχαν τεθεί αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι ήταν για να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2020.

Είναι πλέον σαφές ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωζώνη θα αναλάβει δράση για την ελάφρυνση του χρέους, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν και οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής (όπως είχε γράψει η «Κ» από τον περασμένο Οκτώβριο). Ούτως ή άλλως, περιθώρια για νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δεν υπάρχουν ούτε στο σκέλος των δαπανών (περικοπές μισθών και συντάξεων), ούτε στο σκέλος των εσόδων (νέα φορολογικά μέτρα).

Ετσι, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να συνδυαστούν με έναν νέο οδικό χάρτη δημοσιονομικής προσαρμογής που θα είναι σχετικά «χαλαρότερος» από τον σημερινό. Αλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αποδεικνύει ότι η Ελλάδα όχι απλώς πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά ξεπέρασε και κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 1,5 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν να είναι μηδενικό και η τελευταία επίσημη πρόβλεψη έδειχνε ότι θα διαμορφωθεί στα 812 εκατ. ευρώ.

Ενα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί τους επόμενους μήνες και πριν από τη διαπραγμάτευση  για το χρέος, είναι η κάλυψη  του  χρηματοδοτικού  κενού της  χώρας για το διάστημα 2014 - 2015. Το κενό αυτό υπολογίζεται σε περίπου 13 με 15 δισ. ευρώ και η πρόθεση της Ευρωζώνης (που βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ) είναι να  διαθέσει  ένα  ισόποσο  νέο δάνειο. Στην κυβέρνηση δεν απορρίπτουν τη συγκεκριμένη πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνδυαστεί με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντιθέτως, οι δύο πλευρές εξετάζουν τη σύνδεση των  νέων  δανείων με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos