×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εξάμηνη παράταση στην καταβολή σύνταξης

17 Μαρτίου 2014 09:18

Νέα παράταση δίνεται για την «κάλυψη» των δικαιούχων συντάξεων και επιδομάτων λόγω αναπηρίας, που περιμένουν να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής θέματα:

Παράταση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Η ρύθμιση αφορά δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων ή επιδομάτων που εκκρεμεί η επανεξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως «τα πρόσωπα που έχουν δικαιωθεί μια εξάμηνη παράταση της καταβολής της σύνταξης ή του επιδόματός τους λόγω αναπηρίας και η εξάμηνη αυτή παράταση λήγει μέχρι την 30ή Απριλίου 2014 δικαιούνται και μία επιπλέον εξάμηνη παράταση της σύνταξης ή του επιδόματός τους».

Για όλα τα επιδόματα

Οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.), ενώ για τον ίδιο χρόνο παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη.

Απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένους του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ. Πρόκειται για ασφαλισμένους που πληρούν τις προϋποθέσεις των ετών ασφάλισης και αναπηρίας, αλλά εκκρεμεί η συνταξιοδότησή τους επειδή η απόλυση από τον ΟΤΕ δεν έγινε για λόγους υγείας.

Στην τροπολογία προβλέπεται πως «για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένους του κλάδου σύνταξης του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν απαιτείται η απόλυσή τους λόγω νόσου, αλλά αρκούν η λύση της σύμβασης με οποιονδήποτε τρόπο, η συμπλήρωση των απαιτούμενων από τις αντίστοιχες διατάξεις ετών ασφάλισης, καθώς και συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας που επιφέρει ανικανότητα σωματική ή διανοητική προς εκτέλεση κάθε εργασίας ή ανικανότητα για την εργασία που οφείλει να παρέχει».

Συγκρότηση υγειονομικών επιτροπών για να εξεταστούν περιστατικά ανικανότητας για εργασία.

Ειδικότερα προβλέπεται πως «με αποφάσεις του υπουργού Υγείας ύστερα από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ συγκροτούνται πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές στον ΕΟΠΥΥ για την παραπομπή θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης, πιστοποίησης νόσου που επιφέρει ανικανότητα για εργασία καθώς και κρίσης ικανότητας προς εργασία για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos