×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ολα σε έναν νόμο με διαδικασίες - εξπρές

22 Μαρτίου 2014 12:54

Με διαδικασίες εξπρές και σε έναν νόμο που θα έχει τρία ξεχωριστά άρθρα (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διαρθρωτικές αλλαγές ΟΟΣΑ, κοινωνικό μέρισμα), σχεδιάζει η κυβέρνηση να «περάσει» από τη Βουλή τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο καταβάλλεται προσπάθεια να είναι έτοιμο και να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει μία ημέρα στην επιτροπή και μία ημέρα στην Ολομέλεια.

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση θέλουν να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό, και να κλείσουν την εκκρεμότητα με την εκταμίευση της δόσης, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να περιορίσουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- το φαινόμενο των «ανταρτών» που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων με αιχμή το ζήτημα των τραπεζών αλλά και του γάλακτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ΠΑΣΟΚ παραμένει ερωτηματικό το τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, παρά τα όσα του εξήγησε σχετικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ο οποίος επικοινώνησε μαζί του.

Επίσης, σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για την κυβέρνηση και η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης -μετά τη συμφωνία με την τρόικα- για τον διαχωρισμό σε γάλα μίας ημέρας, υψηλής και χαμηλής παστερίωσης.

Ηδη, έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και βουλευτές και των δυο κομμάτων που απειλούν ότι θα καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή.

Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί τέσσερα μέλη της πλειοψηφίας που δηλώνουν ευθέως ότι διαφωνούν με την προωθούμενη ρύθμιση. Πρόκειται για τους κ.κ. Χαρακόπουλο και Τζαμτζή από τη ΝΔ και τους κ.κ. Μωραΐτη και Κασσή από το ΠΑΣΟΚ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, ο οποίος θα δημοσιοποιήσει σήμερα την τελική του θέση, προανήγγειλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση και την καταψήφιση της ρύθμισης.

Ο κ. Τζαμτζής έχει επίσης διαφοροποιηθεί, αλλά διευκρινίζει ότι εάν το νομοσχέδιο έχει ένα άρθρο τότε θα υπερψηφίσει, καθώς δεν θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Καταψηφίζουν

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του Θ. Μωραΐτη, ο οποίος ήταν και ο αρμόδιος για τις διαρθρωτικές αλλαγές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή του εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι θα το καταψηφίσει, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές.

Συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι «η διαπραγμάτευση που έγινε για την έκθεση του ΟΟΣΑ ήταν εικονική αφού ειδικά για το θέμα του γάλακτος το αποτέλεσμά της ήταν προαποφασισμένο», κατήγγειλε ότι «την κυβέρνηση την ενδιέφεραν επιλεκτικά μόνο συγκεκριμένες (σ.σ. αλλαγές που πρότεινε ο ΟΟΣΑ), που αφορούσαν διευθετήσεις συμφερόντων».

«Ελπίζω» -κατέληξε ο κ. Μωραΐτης- «ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέγα πολιτικό και κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας του βουλευτές».

Από την πλευρά του ο κ. Κασσής σε δηλώσεις του (ρ/ς Βήμα) τόνισε ότι «άλλες είναι οι συνθήκες και άλλες οι προτεραιότητες που πρέπει να δει το αρμόδιο υπουργείο για να διαμορφώσει άλλες τιμές στον καταναλωτή. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos