×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ανασχηματισμός: Οι υπουργοί - κλειδιά, ο χρόνος, τα αγκάθια

04 Ιουνίου 2014 11:02

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες εν όψει της ανακοίνωσης του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού.

Στο εσωτερικό και των δύο κυβερνητικών κομμάτων εντείνονται οι πιέσεις για να γίνει άμεσα η ανακοίνωση των νέων υπουργών και να αρχίσει με ταχύτερους ρυθμούς, πλέον, η προώθηση του κυβερνητικού έργου με δεδομένα και τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των υπόλοιπων δύο δισ. ευρώ της δόσης που αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Αυτή την ώρα υπάρχουν δύο σενάρια ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού: Σύμφωνα με το πρώτο, οι οριστικές αποφάσεις «κλειδώνουν» σήμερα, γίνονται οι ανακοινώσεις απόψε και αύριο το πρωί, λίγο πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Νορμανδία, πραγματοποιείται η τελετή ορκωμοσίας. Το δεύτερο και με δεδομένη την τριήμερη απουσία του κ. Παπούλια από την Αθήνα, ο ανασχηματισμός αποφασίζεται στα τέλη της εβδομάδας και η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου γίνεται την προσεχή Τρίτη.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς «κρατά» κλειστά τα χαρτιά του και χθες το βράδυ, μετά το τέλος της κομματικής σύσκεψης που είχε, όταν ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου, απάντησε χαριτολογώντας: «Ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού».

Το γεγονός πάντως ότι οι διεργασίες συνεχίζονται επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο νυν υπουργός θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί τελικά στη διοίκηση της ΤτΕ, αλλά υπάρχουν περισσότερες από μία απόψεις στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου για το πολιτικό στέλεχος που θα καθίσει στο «τιμόνι» της εθνικής οικονομίας. Τα σενάρια περί ανάληψης του χαρτοφυλακίου από τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, κ. Στ. Παπασταύρου, έχει ατονίσει, ενώ δεν θεωρείται πλέον πιθανό το υπουργείο να το αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση. Το όνομα του κ. Ν. Δένδια που ακούστηκε τα τελευταία 24ωρα παραμένει στο «τραπέζι», αλλά όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος αυτή την ώρα.

Αργά χθες το απόγευμα υπήρξε και το σενάριο περί μετακίνησης του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, κάτι που -ωστόσο- θεωρείται δύσκολο, με δεδομένο το έργο που έχει μπροστά του στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Είναι σαφές ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση για το πρόσωπο-κλειδί του ανασχηματισμού, που δεν είναι άλλο από τον νέο «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας. Οπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον αυτό λυθεί, σε όλα τα άλλα χαρτοφυλάκια θα βρεθεί -εύκολα ή δύσκολα- λύση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος άλλωστε μιλούν σε καθημερινή βάση και όπως έλεγαν βουλευτές της ΝΔ, η όποια συνάντηση υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει καθαρά επικυρωτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι οι κ. Μ. Βορίδης και Ανδρ. Λοβέρδος. Υπό μετακίνηση φέρονται οι υπουργοί Τσαυτάρης, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και Βρούτσης.

Ο κ. Γ. Μιχελάκης, εάν δεν παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, είναι πιθανόν να διαδεχθεί τον κ. Δένδια και τη θέση του να πάρει στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, αν και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ για το ενδεχόμενο ο επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου να αλλάξει «πολιτική προέλευση».

Στις θέσεις τους θα παραμείνουν οι κ. Μανιάτης και Χρυσοχοΐδης, η κ. Φ. Γεννηματά και ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος. Στο επίπεδο των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος φέρεται να μπαίνει στην κυβέρνηση, ενώ επίσης ακούγονται τα ονόματα των κ. Γ. Παγουλάτου, Κ. Τριαντάφυλλου, Θ. Μωραΐτη, Γ. Κουτσούκου, Αθ. Δρέττα και Π. Καψή.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos