×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Πυρετός» για τον ανασχηματισμό

03 Ιουνίου 2014 11:29

Υπό την πίεση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, έπειτα και από την προαναγγελία του ανασχηματισμού,

οι διεργασίες φαίνεται ότι επιταχύνονται ακόμη περισσότερο και πιθανότατα οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι αύριο.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν τις τελευταίες ημέρες «ανοιχτό δίαυλο» επικοινωνίας και, όπως βεβαιώνουν πρόσωπα και από τις δύο πλευρές, το αντικείμενο της καθημερινής τους επικοινωνίας είναι προφανώς ο ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα που θα κληθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση.

Οπως έλεγαν βουλευτές της ΝΔ, οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό γίνονται αυτή την ώρα στο παρασκήνιο και εάν υπάρξει νέα επίσημη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου τις επόμενες ημέρες, αυτή θα γίνει μόνο για να επικυρωθούν οι ήδη ληφθείσες αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ανακοίνωσης των πολυσυζητημένων αλλαγών, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν με νόημα ότι οι μόνες ημέρες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη, και εκτιμούσαν ότι είναι πιθανόν το νέο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινωθεί αύριο το απόγευμα και η ορκωμοσία να γίνει την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν από την αναχώρηση του Κ. Παπούλια για τη Νορμανδία, όπου θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων, που άλλαξε τα δεδομένα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σήμανε την αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία.

Κατά συνέπεια, εφόσον έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις, ο πρωθυπουργός δεν θα έχει κανένα λόγο να περιμένει κι έτσι θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις, συμπλήρωναν τα ίδια πρόσωπα. Αλλωστε και στενοί του συνεργάτες αναγνωρίζουν ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση δεν βοηθά την εικόνα της κυβέρνησης ούτε συμβάλλει στην παραγωγή κυβερνητικής πολιτικής, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι υπουργοί αυτή την ώρα ασχολούνται με τα σενάρια του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αυτό που φαίνεται να έχει αποφασιστεί είναι ότι ο κ. Στουρνάρας θα μετακινηθεί στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, και η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 10 του μηνός να έχει ανακοινώσει την πρότασή της στην ΕΚΤ.

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούστηκε τα τελευταία 24ωρα το όνομα του Ν. Δένδια, ο οποίος έχει ένα σαφώς φιλελεύθερο πολιτικό προφίλ και καλή εικόνα στο εξωτερικό, λόγω της θητείας του στο δύσκολο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπασταύρου, το θέμα παραμένει «ανοιχτό», αν και ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί τον φέρουν να παραμένει τελικά στο πλευρό του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για τον Χρ. Λαζαρίδη, παρά τα δημοσιεύματα, ουδέποτε υπήρξε θέμα μετακίνησής του από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Εάν όλα αυτά επικυρωθούν από τους ηγέτες των δύο κυβερνητικών κομμάτων τις επόμενες ώρες, τότε θα λυθεί και το υπόλοιπο «παζλ» του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, υπό μετακίνηση φέρονται οι υπουργοί κ. Τσαυτάρης, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και Βρούτσης.

Ο Γ. Μιχελάκης, εάν δεν παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, είναι πιθανόν να διαδεχθεί τον κ. Δένδια και τη θέση του να πάρει στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα ο Π. Κουκουλόπουλος. Στις θέσεις τους θα παραμείνουν οι κ. Μανιάτης και Χρυσοχοΐδης, η Φ. Γεννηματά και πιθανότατα ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επίσης στη νέα κυβέρνηση θα μετάσχουν ο κ. Λοβέρδος (στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), ο κ. Βορίδης (ίσως στο Ανάπτυξης) ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Κ. Τριαντάφυλλου, Θ. Μωραΐτη, Γ. Κουτσούκου, Αθ. Δρέττα, Γ. Παγουλάτου και Π. Καψή.

ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

«Τροχάδην» για να προλάβουν τις προθεσμίες

Μια μεγάλη λίστα με εκκρεμότητες που αποτελούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και του Ιουνίου αναμένει τους νέους υπουργούς, που πιθανότατα θα οριστούν μέσα στις επόμενες ώρες - ημέρες. Οι καθυστερήσεις λόγω της προεκλογικής περιόδου και τώρα εν όψει του ανασχηματισμού επιβάλλουν στα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος να «τρέξουν» πιο γρήγορα, έτσι ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες που έχουν τεθεί, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ που αναμένει η Αθήνα μέσα στον Ιούλιο. Πρόκειται για το ποσό που εκκρεμεί από τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ, που αποφασίσθηκε να δοθεί στη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, για την εκταμίευση του 1 δισ. που εκκρεμεί απαιτούνται να γίνουν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου:

Η προώθηση νέου νόμου για τις λαϊκές αγορές.

Η προώθηση του νόμου για τον αιγιαλό, που προκάλεσε πρόσφατα πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, και οδήγησε την κυβέρνηση στο να αναβάλει για μικρό χρονικό διάστημα τη συζήτηση και την κατάθεσή του στη Βουλή.

Η επικαιροποίηση του καταλόγου με τους φόρους υπέρ τρίτων.

Η σύνταξη κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης.

Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την είσπραξη χρεών από τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης.

Η προώθηση ρύθμισης για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Για το τελευταίο 1 δισ. ευρώ από την ίδια δόση του Απριλίου, προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση μέσα στον μήνα των εξής ενεργειών:

Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την υπαγωγή στο ΕΤΕΑ (ενοποιημένο ταμείο επικουρικής ασφάλισης) όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου.

Η προώθηση νομοθεσίας για τα δάση.

Η προώθηση νόμου για τη μείωση διοικητικού φόρτου.

Η προώθηση απόφασης για κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και η εκκαθάριση όλων των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση, επιλογή που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο βήμα για τη μερική ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Η προώθηση ρύθμισης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και κατάθεση νέου νόμου για το «πόθεν έσχες».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos