Το «στοίχημα» του τελευταίου τετραμήνου

16 Αυγούστου 2014 17:37

Βαδίζοντας στο τελευταίο τετράμηνο πριν από τη λήξη του προγράμματος στήριξης από τους Ευρωπαίους (το ΔΝΤ έχει προβλέψει χρηματοδότηση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016), η κυβέρνηση

επιχειρεί να βρει λύσεις στο εσωτερικό της χώρας αντιμετωπίζοντας τα τεράστια προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φορολογία των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει την επιχειρηματολογία της στη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.

Σε καμία περίπτωση, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός του εταίρος δεν θα ήθελαν ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) να εξελιχθεί σε τροχοπέδη. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν την επιμήκυνση των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία ενδεχομένως και μετά τον Φεβρουάριο, εφόσον βέβαια η Ελληνική Στατιστική Αρχή απαντήσει θετικά για το αν μπορεί να εισπράττεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ και μετά τον Δεκέμβριο, με τα έσοδα να εγγράφονται στον Προϋπολογισμό του 2014. Κι αυτό για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πλεόνασμα το οποίο στο 7μηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ και με τα έσοδα να παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αύξηση. Βέβαια, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η μία από τις προϋποθέσεις για μια ελαστικότερη στάση των Ευρωπαίων και την παροχή ελαφρύνσεων σε χρέος και φορολογία. Οι άλλες αφορούν δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους και να εφαρμοστούν από το 2015. Ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο, εργασιακές σχέσεις και δεκάδες άλλες δεσμεύσεις του προγράμματος θα πρέπει να υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από το ραντεβού στο Παρίσι, στις 3 Σεπτεμβρίου, όπου θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

1. Ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, καθώς και του 2015. Τα στοιχεία του 7μήνου και όπως όλα δείχνουν και του 8μήνου θα δώσουν ένα πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι επικεφαλής των πιστωτών της χώρας υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι είναι σημαντικά κάτω από 1 δισ. ευρώ. Εφόσον η Αθήνα καταφέρει να πείσει την τρόικα ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί από συγκεκριμένες δράσεις ή από μεταρρυθμιστικές πολιτικές που θα οδηγήσουν είτε στη μείωση των δαπανών είτε στην αύξηση των εσόδων, πιθανόν να επιτευχθεί και ένας από τους στόχους που είναι η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% από το 2015, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα καταργηθεί το επόμενο έτος.

2. Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (από το δεύτερο εξάμηνο του 2015) που υπολογίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα 12,6 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί συνολικά στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας απομείωσης του ελληνικού χρέους αλλά και τη διαπραγμάτευση για το εάν θα απαιτηθεί ή όχι νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

3. Το μισθολόγιο. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο και οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Το σχέδιο προβλέπει τη διεύρυνση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των υπαλλήλων με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική με ουδέτερο όμως δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ τον μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για κάτω των 25 ετών).

4. Το ασφαλιστικό. Το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή όλες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos