Σε αναζήτηση ισορροπιών η κυβέρνηση

13 Σεπτεμβρίου 2014 14:07

Σημείο επανεκκίνησης της πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης, που μοιάζει να διακόπηκε βίαια από την «απρόθυμη» υπερψήφιση του ΕΝΦΙΑ,

τις έντονες διαφοροποιήσεις των βουλευτών και τις αυξανόμενες πιέσεις των πιστωτών για υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναζητεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ενώ η κυβέρνηση έχει μπροστά της νέες δύσκολες αποφάσεις (όπως ενδεικτικά η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης, έστω και μειωμένης, στον προϋπολογισμό), το έδαφος μοιάζει γόνιμο για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από βουλευτές που προκαλούν θόρυβο. Οπως η προχθεσινή επεισοδιακή ψήφιση των διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ ή η χθεσινή ερώτηση - αίτηση 62 γαλάζιων (σ.σ. η ομάδα των περίπου 30 που εκλέγονται σε αγροτικούς νομούς, αλλά και βουλευτές αστικών περιοχών) για την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας. Η επίμαχη εγκύκλιος προβλέπει την παρακράτηση αποζημιώσεων ή επιδοτήσεων από αγρότες που οφείλουν στον ΟΓΑ και είναι σε εφαρμογή διάταξης που είχε εγκριθεί, προ μηνών, από τους ίδιους στη Βουλή. Ωστόσο, η χθεσινή πρωτοβουλία των 62 καταδεικνύει την ένταση που επικρατεί στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Το Μαξίμου μοιάζει να απορρίπτει εισηγήσεις για έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που μόνον δραματοποίηση της κατάστασης θα προκαλούσε, και παραπέμπει στην «επίσημη πρώτη» της Κ.Ο. με την επιστροφή της Ολομέλειας τον Οκτώβριο.

Ανάπτυξη πρωτοβουλιών

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν, προσεχώς, θα επανασυσπειρώσουν το κόμμα και θα βελτιώσουν το κλίμα στην κοινωνία. Μοιάζουν, δε, να επενδύουν, ως εφαλτήριο της σχετικής προσπάθειας, και στη μεγάλη εκδήλωση που προετοιμάζεται για τα 40χρονα της Νέας Δημοκρατίας, στις 4 Οκτωβρίου.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, το Μαξίμου επιδιώκει να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία του. «Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, προχωράμε βήμα-βήμα», είναι το μήνυμα που αποστέλλεται, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν μεταβάλλεται.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εστιάζει, πρώτον, στην ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιχειρήματά της για την αποτροπή ενός νέου προγράμματος, όπως πρότεινε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Από εκεί και πέρα, ο διακηρυγμένος στόχος είναι η εξασφάλιση μιας λύσης για το ζήτημα του χρέους μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την προεδρική εκλογή.

Εν προκειμένω και ενώ το Μαξίμου επιχειρηματολογεί –ευλόγως– ότι η επίσημη αλλαγή σελίδας με το «τέλος» του Μνημονίου και την «πιστοποίηση» της βιωσιμότητας του χρέους συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της προεδρικής εκλογής, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι αυτή ακριβώς η πολιτική εκκρεμότητα θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε νέες αναβολές εκ μέρους των, ούτως ή άλλως, διστακτικών πιστωτών της χώρας.

Τούτο, όμως, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Αρκετοί είναι οι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μ. Βορίδης, που επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει μέχρι τέλους, ανοίγοντας το ζήτημα της προεδρικής εκλογής από το νέο έτος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», επισημαίνουν, αρκεί βέβαια το κυρίαρχο κλίμα και οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις να μην οδηγήσουν σε τέλμα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos