Από επεισόδιο σε επεισόδιο το ΠΑΣΟΚ

14 Σεπτεμβρίου 2014 14:27

Ένα «νεύμα» του Ευάγγελου Βενιζέλου με την ομιλία του σήμερα για την ενωμένη Κεντροαριστερά δεν οδηγεί αυτονόητα σε δρόμο με ροδοπέταλα, αφού

ελάχιστες ώρες πριν το θερμό επεισόδιο μεταξύ του ιδίου και του Μ. Χρυσοχοΐδη εμφάνισε τη διάθεση σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Από επεισόδιο σε επεισόδιο το ΠΑΣΟΚ

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τα θλιβερά επεισόδια εναντίον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου». Στο μεσοδιάστημα η ένταση δεν εξουδετερώθηκε, ανεξαρτήτως αφορμών. Αντιθέτως αποδεικνύεται ότι τα ραντεβού κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ εν όψει του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών ερεθίζουν στελέχη και βουλευτές για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσουν μπροστά στα νέα δεδομένα και τα πιθανά σενάρια.

Εμπειρα στελέχη σε απόσταση από τη δρώσα πολιτική εκτιμούν ότι το προχθεσινό θερμό επεισόδιο, μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και Μ. Χρυσοχοΐδη μετά την παρέμβαση (τουλάχιστον με «γωνίες») του υπουργού Υποδομών, αναδεικνύει εκ των πραγμάτων το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί και τις δυσκολίες για την πορεία προς την ενωμένη Κεντροαριστερά. Μπορεί δηλαδή ο κ. Βενιζέλος να συγκαλεί σήμερα πανελλαδική συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να στείλουν «προσκλητήρια γάμου» προς τις άλλες δυνάμεις, ωστόσο κάθε άλλο παρά υποχωρούν οι εσωκομματικές αντιστάσεις για το εγχείρημα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση της Παρασκευής του κ. Βενιζέλου με πράσινους υπουργούς και στελέχη βγήκαν τα μαχαίρια από τη θήκη.

Ο «καβγάς» άναψε όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι η προεδρική εκλογή πρέπει να επισπευσθεί, να δοθεί λύση τώρα, γιατί αλλιώς δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για επένδυση στη χώρα. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτό που γίνεται με την προεδρική εκλογή «είναι θεσμικό ατόπημα -δεν πάει καλά η οικονομία- είμαι περήφανος που είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά δεν υπάρχει κόμμα».

Εν ολίγοις ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε «εδώ και τώρα» έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το πρόβλημα στην οικονομία από μια οιονεί προεκλογική περίοδο, ενώ ουδείς αποκλείει την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Περιέγραψε προηγούμενο άρθρο και συνέντευξή του και προκάλεσε επί της ουσίας τον Ευ. Βενιζέλο με τη φράση του «λεμέ ότι υπάρχουν 180, ο Λοβέρδος το ανέβασε στους 190 βουλευτές, φαίνεται στον κόσμο ότι υπάρχει μια συναλλαγή...».

Η παραίτηση

Φανερά εκνευρισμένος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετά τα πυρά του Μ. Χρυσοχοΐδη του έριξε το γάντι λέγοντάς του ότι αυτά τα περί θεσμικού και αντιδημοκρατικού ατοπήματος τα λέει «ο Κωνσταντόπουλος» και συνέχισε: «Ολοι αυτοί να φέρουν στοιχεία και να μιλήσουν καθαρά».

Στην ίδια «γραμμή» ήταν και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στο θέμα για να τονίσει ότι «η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου θα αρχίσει και θα τελειώσει όπως η θεσμική διαδικασία προβλέπει». «Δεν θα συρθούμε πίσω από τον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος πήγε πίσω στον χρόνο για να αναρωτηθεί πόσο δημοκρατική ήταν η διαδικασία της εκλογής νέου γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ το 2003, όταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης αντικατέστησε τον Κ. Λαλιώτη!

Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης εν συνεχεία απείλησε με παραίτηση εφόσον κρίνεται ότι δεν είναι καλός υπουργός. Νωρίτερα το πινγκ πονγκ αφορούσε τη διένεξη για το αν υπάρχει και αν προβάλλεται το έργο του υπουργού. «Είναι καθήκον σου να προβάλλεις το έργο. Ανάπτυξη είναι το ΕΣΠΑ, τι θα γίνει με το Ελληνικό κ.ά.», είπε ο κ. Βενιζέλος για να του επιτεθεί και πάλι ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζοντας ότι είχε στείλει ολοκληρωμένο φάκελο στη Χαριλάου Τρικούπη με ιδιόχειρο σημείωμα για τη μείωση των εισιτηρίων και ουδέποτε παρουσιάστηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Στον άγριο «καβγά» ενεπλάκησαν και άλλα στελέχη και δη στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, όπως ο Λ. Γρηγοράκος και η Τόνια Αντωνίου, ενώ η Φώφη Γεννηματά και ο Κώστας Σκανδαλίδης στη συνέχεια προσπάθησαν παρά τις διαφωνίες τους να μιλήσουν για τη σημερινή συνάντηση - την αφετηρία για την πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Το πράσινο σχέδιο για την... ΕΛΙΑ plus

Στα εσωτερικά της Δημοκρατικής Παράταξης, αυξάνονται οι διαδρομές και οι διαδρομιστές. Το σίγουρο είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος επιλέγει να κάνει το πρώτο βήμα σήμερα με το ΠΑΣΟΚ, να καλέσει εν συνεχεία τις άλλες κινήσεις και να επιχειρήσει στη συνέχεια την... Ελιά plus!

Οπερ σημαίνει ότι δίνει χρόνο στον Σπύρο Λυκούδη και άλλες προσωπικότητες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς να κάνουν τις δικές τους κινήσεις και αφού έτσι κι αλλιώς συμφωνούν με την ανασυγκρότηση της παράταξης να προσέλθουν στο Συνέδριο - εκτός και αν οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες γενικότερα.

Εγκυρότατες πληροφορίες, όπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος», αναφέρουν ότι η συζήτηση στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπει ακόμη και στην πρόταση προς τον Σπύρο Λυκούδη να τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας, σηματοδοτώντας έτσι και «πανστρατιά» για την κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές ακόμη και εντός του 2014...

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos