Στήριξη σε δύο μέτωπα επιδιώκει ο Σαμαράς

03 Οκτωβρίου 2014 11:02

Εμπρακτη στήριξη στις ελληνικές επιδιώξεις για ανακούφιση των χαμηλότερων "εισοδηματικά" στρωμάτων και για την παροχή χρόνου στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

στις οποίες έχει δεσμευθεί, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος φτάνει σήμερα στη χώρα μας προκειμένου να παραστεί σε γεύμα εργασίας που παραθέτει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός.

Η παρουσία του κ. Γιούνκερ στην ελληνική πρωτεύουσα, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται ένας κρίσιμος και καθοριστικός για την Ελλάδα γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αυτό όμως που θέλει να πετύχει ο κ. Σαμαράς είναι η παρέμβαση του κ. Γιούνκερ προς την τρόικα και προς άλλους σημαντικούς «παίκτες» στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπως είναι το Βερολίνο, έτσι ώστε να χαλαρώσει σχετικά η πίεση που ασκείται αυτή την ώρα στην Ελλάδα σχετικά με την υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων «εδώ και τώρα» και παράλληλα να πιέσει έτσι ώστε η Αθήνα να προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη στις φοροελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι κοινή αναμένεται να είναι η θέση των δύο ανδρών για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από τις υποθέσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι κ. Σαμαράς και Γιούνκερ είχαν συζητήσει το θέμα αυτό και κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στα τέλη του καλοκαιριού στις Βρυξέλλες και όπως διαβεβαιώνουν, υπήρξε απόλυτη σύμπτωση απόψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ έναν πραγματικό σύμμαχο της Ελλάδας, θα επισημάνει κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών που θα έχει μαζί του την ανάγκη να αλλάξει το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Θα παρουσιάσει τα μέχρι στιγμής στοιχεία που εμφανίζονται στο δημοσιονομικό πεδίο, θα τονίσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά, και στη συνέχεια θα ιεραρχήσει μία προς μία τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει στη φορολογία.

Για το '15, ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι η Αθήνα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να πετύχει τους στόχους και θα σημειώσει ότι δεν ζητά αναθεώρηση των όσων έχουν αποφασιστεί, αλλά απλά μια μικρή παράταση προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας.

Ετοιμότητα

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι και για πολιτική συζήτηση με τον ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο και σημειώνουν ότι δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στην επίθεση που δέχεται -μέσω εξαγγελιών για παροχές- η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Σαμαράς θα σημειώσει την κρίσιμη περίοδο που «περνά» η κυβερνητική πλειοψηφία και θα ενημερώσει επίσημα τον κ. Γιούνκερ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε από κοινού με τον κυβερνητικό του εταίρο για την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον προσεχή Φλεβάρη.

Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα νωρίς το μεσημέρι και αμέσως θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά, οι δύο άνδρες θα αναχωρήσουν για το Μουσείο Μπενάκη, όπου θα παρατεθεί το γεύμα εργασίας.

Γιάννης Σαραντάκος

ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το τηλεφώνημα, η πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το «χτίσιμο» της φιλίας

Εναν σταθερό φιλέλληνα και ευρωπαϊστή πολιτικό «βλέπουν» στο πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ οι πολιτικοί από όλα τα ελληνικά κόμματα, ασχέτως εάν συμφωνούν ή δεν συμφωνούν με όλες τις θέσεις που κατά καιρούς είχε εκφράσει...

Ειδικότερα όμως οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος βλέπουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναν σταθερό φίλο που στάθηκε στη χώρα ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, όπως ήταν η περίοδος των «διπλών» εκλογών του 2012...

Ωστόσο, για να φτάσουν οι σχέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο στο σημερινό εξαιρετικό επίπεδο, χρειάστηκε να περάσουν και στιγμές καχυποψίας ή και επιφυλακτικότητας και από τις δύο πλευρές.

Οπως όλοι θυμούνται, το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα το 2012 δεν ήταν και το καλύτερο. Ο τότε πρόεδρος του Eurogroup βοηθούσε όπως μπορούσε, αλλά η περίοδος της ακυβερνησίας, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και οι εσωτερικές έριδες στην Ελλάδα δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Oταν σχηματίστηκε κυβέρνηση, μετά την αναμέτρηση του Ιουνίου, ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ήταν από τον κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Θεώρησα υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη», φέρεται να του είπε, κίνηση την οποία ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ιδιαίτερα. Το ραντεβού δεν άργησε να κλειστεί και δύο μήνες αργότερα ο τότε πρόεδρος του Εurogroup φτάνει στην Αθήνα.

Ηταν 22 Αυγούστου του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή των δύο ανδρών, με τον κ. Σαμαρά να έχει τον νέο του ρόλο. Οι δυο τους γνωρίζονταν αρκετά καλά από τις συνεδριάσεις του ΕΛΚ και την περίοδο που ο πρωθυπουργός επέμενε για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής.

«Τελευταία ευκαιρία»

Η πρώτη συνάντηση δεν ήταν εύκολη για κανέναν από τους δύο. Ο κ. Γιούνκερ εξήγησε σε αυτή τη συνάντηση ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της την τελευταία ευκαιρία». «Το ξέρω και το αποδέχομαι» του απάντησε ο κ. Σαμαράς.

Από εκείνη τη συνάντηση μέχρι σήμερα «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι». Οι σχέσεις των δύο ανδρών δοκιμάστηκαν και όχι μόνον άντεξαν αλλά και έγιναν ακόμη πιο στενές.

Ο ένας αναγνωρίζει στον άλλον την ειλικρίνεια και την ευθύτητα και παράλληλα θεωρούν ότι βρίσκονται στην «ίδια όχθη του ποταμού». Δεν είναι τυχαίο ότι δύο χρόνια μετά από εκείνο το ραντεβού ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να βάλει την υπογραφή του κάτω από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ένας από τους πλέον χαρούμενους ηγέτες της ΕΕ την ημέρα της εκλογής του κ. Γιούνκερ ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός...

Από τότε μέχρι σήμερα οι δύο άνδρες έχουν αποκτήσει πλέον τη δυνατότητα να μιλούν τακτικότατα στο τηλέφωνο, να ανταλλάσσουν απόψεις και να αλληλο-ενημερώνονται για τις εξελίξεις.

Σε επίσημο επίπεδο από την προειδοποίηση περί «τελευταίας ευκαιρίας στην Ελλάδα», φτάσαμε στα εύσημα και στην αναγνώριση των προσπαθειών των Ελλήνων, μια τοποθέτηση που έκανε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Πέρασαν δύσκολες περιόδους

Τακτική επικοινωνία και πρωτοβουλίες με Βενιζέλο

Ανάλογες είναι και οι σχέσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ. Οι δυο τους γνωρίζονται από την περίοδο που ο ένας ήταν υπουργός Οικονομικών και ο δεύτερος επικεφαλής του Eurogroup.

Τις δύσκολες εκείνες περιόδους (βλ. σύνοδος Κανών, ένταση με τρόικα κλπ.), οι δυο άνδρες είχαν πάντοτε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και όπως βεβαιώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και οι δύο φρόντιζαν πάντα να λειτουργούν «πυροσβεστικά».

Τώρα οι δυο άνδρες επικοινωνούν τακτικά και δεν είναι λίγες οι φορές που προλαμβάνουν ζητήματα πριν αυτά πάρουν σοβαρές διαστάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνωρίζει στον κ. Γιούνκερ ότι στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και ο κ. Γιούνκερ ότι ο κ. Βενιζέλος αποτελεί παράγοντα κυβερνητικής σταθερότητας.

Ο κ. Βενιζέλος, δε, ήταν εκείνος που στην αφετηρία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι στο πρόσωπο του τότε προέδρου του Eurogroup θα μπορούσε η Ελλάδα να βρει έναν σύμμαχο, όπως και τελικά συνέβη...

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos